20 °C Budapest
highway exit

Fajsúlyos változás a magyar autópálya-matricáknál: erről minden autósnak tudnia kell!

2023. július 13. 14:30

Átalakulóban a matricavásárlási szokások. Hosszabb távra gondolkodnak előre a közlekedők, akik egyre inkább preferálják az éves érvényességű vignettákat. Az ügyfelek egyre nagyobb arányban vásárolnak e-matricát, de a többség továbbra is fizikai viszonteladó partnereknél szerzi be a szükséges matricát.

Nagyjából ugyanannyi autópálya-matrica fogyott az idei év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint –az előértékesítéssel együtt –közel 7,7 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők 2023. június 30-ig. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy némileg átalakultak a vásárlási szokások, hiszen míg a rövidebb érvényességi idejű e-matricákból kevesebb fogyott, a leghosszabb érvényességű, éves jogosultságokból több kelt el, mint egy évvel korábban.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint összesen 273 milliárd forint folyt be az államkasszába a díjköteles utak használata után 2023. június 30-ig. Ez bő 14,5 százalékkal haladja meg a tavalyi év ugyanilyen adatát. Az összes útdíjbevétel több mint 70 százalékát a 3,5 tonna feletti megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek úthasználata után befizetett megszolgált útdíj, a fennmaradó közel 30 százalékát pedig az autópályamatrica-vásárlásokból befolyt összeg teszi ki.

Bár korábban is láttunk hasonló tendenciát, az idei évre történt e-matrica-vásárlások adataiból különösen markánsan kirajzolódik, hogy egyre többen gondolkodnak hosszabb távra előre, és választják az éves érvényességű autópálya-matricákat a havi és a heti (10 napos) jogosultságok helyett–mondta el dr. Bozóky Alex, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Kifejtette: „Az éves országos autópálya-matricából több mint 11 százalékkal, a vármegyeiből pedig közel 6 százalékkal több fogyott, mint 2022 azonos időszakában.

”A személyautók (D1 díjkategória) esetében az éves országos matricavásárlások száma több mint 19 százalékkal, a vármegyei matricáké pedig közel 5 százalékkal növekedett 2023-ra június 30-ig. A kistehergépjárművek (D2 díjkategória) esetében a vármegyei matricáknál látszik több mint 18 százalékos, és a heti (10 napos) jogosultságnál bő 5,5 százalékos növekedés. A buszokra (B2 díjkategória) pedig mindegyik matricatípus esetében emelkedett a vásárlások száma: az éves országos közel 22,5 százalékkal, a vármegyei bő 8 százalékkal, a heti (10 napos) mintegy 21,5 százalékkal, a havi pedig közel 5,5 százalékkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vármegyei matricákról elmondható, hogy a darabszámot tekintve a Pest és a Fejér vármegyére érvényes úthasználati jogosultság esetében a legnagyobb az emelkedés, nagyjából 25 ezerrel több fogyott ezekből a vignettákból, mint egy évvel korábban. A Pest vármegyeiből közel 1,2 millió, a Fejér vármegyére érvényesből pedig majd 290 ezer darab kelt el 2023. évre június utolsó napjáig. A harmadik helyen a vármegyei matricák sorában a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes áll, amelyből összesen bő 180 ezer darab fogyott, mintegy 14,5 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Összességében egyébként mindegyik vármegyei matricából több fogyott 2023-ra, mint 2022-re.

A NÚSZ Zrt. adataiból jól látszik, hogy tovább erősödött egy másik tendencia is: egyre több e-matricát vesznek meg az ügyfelek elektronikus úton. A matricavásárlások harmada (35%) történik ilyen módon, a többi (65%) pedig –továbbra is –a fizikai viszonteladó partnereknél, jellemzően benzinkutakon. Előbbi tavaly 31, 2021-ben pedig 29 százalék volt az adott évben június 30-ig. Az elektronikus vásárlások közül idén már nagyjából minden ötödik (18%) a NÚSZ Zrt. saját online felületén, a nemzetiutdij.hu oldalon zajlott, ahol az ügyfelek kényelmi díj nélkül tudják megvásárolni a jogosultságot

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem