16 °C Budapest
Azt hiszed drága itthon a benzin? Ne panaszkodj, ennyit fizethetsz a horvátoknál, osztrákoknál

Azt hiszed drága itthon a benzin? Ne panaszkodj, ennyit fizethetsz a horvátoknál, osztrákoknál

2021. augusztus 3. 14:02

Európa jelentős része irigykedhet a hazai benzinárakra: a vizsgált 32 országból csak hét helyen kérnek kevesebbet egy literért, mint nálunk. Horvátországban például már bőven 500 forint felett van a literenkénti átlagár. Gázolaj tekintetében viszont nagyjából az európai középmezőnyt erősítjük.

Bár rekord drága a benzin Magyarországon, Európa jelentős része irigykedhet a hazai literenkénti átlagárakra: a vizsgált 32 országból csak hét helyen kérnek kevesebbet egy literért, mint nálunk. Számításunkhoz a Magyar Autóklub adatait vettük alapul, és ahol nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, ott a helyi pénznemről átváltottuk az árakat a közös európaira. Nyilván, az üzemanyagárak önmagukban nem adnak teljes képet, hiszen a fizetések is jócskán eltérnek az egyes országokban, de azt mindenesetre érdekes látni, hogy ami a magyaroknak már maga a rémálom, az máshol teljesen normálisnak számít, sőt.

A vizsgált országok közül Finnországban a legdrágább a benzin, egy liter 1,87 euróba, kb. 667 forintba kerül - igaz, ebben az esetben a 98-as benzin átlagárával számolt az Autóklub. De nem sokkal olcsóbb a 95-ös Hollandiában sem, ahol átszámolva majdnem 650 forintba kerül literje, a harmadik legdrágább Dániában pedig forintra váltva 625 a literenkénti átlagár.

A kedvelt nyaralóhelyek mindegyikében drágább a benzin, mint itthon, Horvátországban például már bekövetkezett, amitől mi magyarok eddig csak rettegtünk, bőven 500 forint felett van a literenkénti átlagár. Rajtuk kívül a régióban (Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Csehország) nagyjából a magyar átlagárakon mérik a 95-öst, Lengyelországban pedig 1,22 euró, azaz kb. 433 forint a benzin. Ukrajnában pedig mindkét üzemanyag átlagára 1 euró alatt van.

Dízelből erős középmezőny

Azt is megnéztük, miképpen alakulnak a hazai gázolajárak az európai átlagárakhoz képest. Ugyan ez az üzemanyag még nem érte el a haza rekordárat (ez 450,1 forint/liter, amit 2012.01.20-án ért el), de már csak egy forintnyi emelés hiányzik hozzá.

A 32 vizsgált országból már kevesebben irigykedhetnek a magyar árakra, 13 helyen olcsóbb a dízel, mint itthon. A lista elején Svájc áll, ahol 1,69 euró, azaz kb. 600 forint az átlagár, de Svédországban sem sokkal olcsóbb, átváltva kb. 568 forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is 1,2 euró (426 ft) alatt van az átlagár, Ausztriában pedig nagyjából ugyanannyi egy liter gázolaj, mint itthon.

Tovább drágul a rekordár

Hiába van már így is rekordon a hazai benzinár, még mindig emelkedik szerdától bruttó 2 forinttal nő a literenkénti átlagár - a gázolaj ára most változatlan marad. Így pedig az alábbi árlagárak lesznek érvényesek szerdától:

  • A 95-ös benzin literenkénti átlagára 2 forinttal 456 forintra nő.
  • A gázolaj literenkénti átlagára változatlanul 449 forint marad.

A benzin literenkénti átlagára múlt pénteken állított be új történelmi csúcsot. A korábbit még 2012.04.20-án érte el, amikor literenként 453,8 forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15