0 °C Budapest
Azt hiszed drága itthon a benzin? Ne panaszkodj, ennyit fizethetsz a horvátoknál, osztrákoknál

Azt hiszed drága itthon a benzin? Ne panaszkodj, ennyit fizethetsz a horvátoknál, osztrákoknál

2021. augusztus 3. 14:02

Európa jelentős része irigykedhet a hazai benzinárakra: a vizsgált 32 országból csak hét helyen kérnek kevesebbet egy literért, mint nálunk. Horvátországban például már bőven 500 forint felett van a literenkénti átlagár. Gázolaj tekintetében viszont nagyjából az európai középmezőnyt erősítjük.

Bár rekord drága a benzin Magyarországon, Európa jelentős része irigykedhet a hazai literenkénti átlagárakra: a vizsgált 32 országból csak hét helyen kérnek kevesebbet egy literért, mint nálunk. Számításunkhoz a Magyar Autóklub adatait vettük alapul, és ahol nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, ott a helyi pénznemről átváltottuk az árakat a közös európaira. Nyilván, az üzemanyagárak önmagukban nem adnak teljes képet, hiszen a fizetések is jócskán eltérnek az egyes országokban, de azt mindenesetre érdekes látni, hogy ami a magyaroknak már maga a rémálom, az máshol teljesen normálisnak számít, sőt.

A vizsgált országok közül Finnországban a legdrágább a benzin, egy liter 1,87 euróba, kb. 667 forintba kerül - igaz, ebben az esetben a 98-as benzin átlagárával számolt az Autóklub. De nem sokkal olcsóbb a 95-ös Hollandiában sem, ahol átszámolva majdnem 650 forintba kerül literje, a harmadik legdrágább Dániában pedig forintra váltva 625 a literenkénti átlagár.

A kedvelt nyaralóhelyek mindegyikében drágább a benzin, mint itthon, Horvátországban például már bekövetkezett, amitől mi magyarok eddig csak rettegtünk, bőven 500 forint felett van a literenkénti átlagár. Rajtuk kívül a régióban (Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Csehország) nagyjából a magyar átlagárakon mérik a 95-öst, Lengyelországban pedig 1,22 euró, azaz kb. 433 forint a benzin. Ukrajnában pedig mindkét üzemanyag átlagára 1 euró alatt van.

Dízelből erős középmezőny

Azt is megnéztük, miképpen alakulnak a hazai gázolajárak az európai átlagárakhoz képest. Ugyan ez az üzemanyag még nem érte el a haza rekordárat (ez 450,1 forint/liter, amit 2012.01.20-án ért el), de már csak egy forintnyi emelés hiányzik hozzá.

A 32 vizsgált országból már kevesebben irigykedhetnek a magyar árakra, 13 helyen olcsóbb a dízel, mint itthon. A lista elején Svájc áll, ahol 1,69 euró, azaz kb. 600 forint az átlagár, de Svédországban sem sokkal olcsóbb, átváltva kb. 568 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is 1,2 euró (426 ft) alatt van az átlagár, Ausztriában pedig nagyjából ugyanannyi egy liter gázolaj, mint itthon.

Tovább drágul a rekordár

Hiába van már így is rekordon a hazai benzinár, még mindig emelkedik szerdától bruttó 2 forinttal nő a literenkénti átlagár - a gázolaj ára most változatlan marad. Így pedig az alábbi árlagárak lesznek érvényesek szerdától:

  • A 95-ös benzin literenkénti átlagára 2 forinttal 456 forintra nő.
  • A gázolaj literenkénti átlagára változatlanul 449 forint marad.

A benzin literenkénti átlagára múlt pénteken állított be új történelmi csúcsot. A korábbit még 2012.04.20-án érte el, amikor literenként 453,8 forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai az 5. játékhéten

Kihúzták a Hatoslottó 2023/5. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 6. héten 484 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?