Nyomós érv: ez tartja vissza a magyarokat attól, hogy elektromos autót vegyenek

Nyomós érv: ez tartja vissza a magyarokat attól, hogy elektromos autót vegyenek

MTI
2021. április 9. 20:20

Az elektromos meghajtású járművekkel 77%-kal csökkenthető a CO2 kibocsátás, így összesen 5,1 millió tonna CO2 kibocsátás csökkenést sikerült elérni a nyilvános töltőhálózaton vételezett elektromos töltéseknek köszönhetően. Fontos kiemelni, hogy az otthon töltött elektromos autók nagy része éjszaka vagy napenergiával kerül feltöltésre, így az elektromos járművek használatával a fenntarthatóság és a környezet védelme biztosítható.

Elektromos járművek piackutatás és 2020. évi elektromos töltés elemzés A Jövő Mobilitása Szövetség a fenntartható közlekedési megoldások és modellek bemutatásán, népszerűsítésén és fejlesztésén dolgozik.Elektromos járművek témakörben egy átfogó piackutatást indított, melyben 704 fő vett részt, továbbá elemezte a 2020. évi elektromos töltőhálózati adatokat is, amit egy infografikában foglalt össze. A kutatásból kiderült, hogy 41 millió kilométer megtételére elegendő áramot vételezett a hazai töltőhálózaton a 12.597 elektromos autó tulajdonos.

A válaszadók 69%-a már vezetett elektromos járművet és az elektromos autózással kapcsolatos élményeiket az 5-ös skálán 4,6-ra értékelték, ami kiemelten jó. A válaszadók 41%-ának a következő autója biztosan elektromos lesz, 30%-ra reméli, hogy az lesz és csupán 15%, aki még bizonytalan. Az elektromos járműveket vezetési élmény szempontjából 70% kiemelten jónak, 23% jónak minősítették.

Az elektromos meghajtású járművek előnyei közül a válaszadók 77%-a kiemelte, hogy helyben nem növeli a légszennyezettséget, 73%-a a csendesebb és rezgésmentes üzemmódot emelte ki, míg 71%-uk az alacsony üzemeltetési költségeket sorolták a legfőbb előnyök közé, de a válaszadók közel 70%-a a megújuló/zöld energiával tölthető, és az otthoni töltés lehetőségét is kiemelte.

Munkába járáshoz 11%-ban elektromos robogót, 14%-ban elektromos biciklit és 81%-ban elektromos autót vásárolnának a kutatásban résztvevők. Hagyományos meghajtású autóval 52%-a közlekedik, elektromos meghajtásúval 38%, gyalog 21%, tömegközlekedéssel 17%, nem elektromos biciklivel vagy rollerrel 15%. 

Kiderült, hogy a vásárlás visszatartó tényezője a kérdőívet kitöltők 60%-ánál az, hogy nincs módja a munkahelyén tölteni elektromos meghajtású gépjárművét, 87%-uknál pedig az autók magas vételára.

(OS)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10