0 °C Budapest

Paráznak a magyar autósok: tényleg átvernek a benzinkútnál?

Pénzcentrum
2014. június 23. 11:02

Az elmúlt hetekben gyakran lehetett találkozni olyan, főleg a Facebookon terjedő hírekkel, amelyek benzinkúti átverésekről, lenyúlásokról szólnak. Az egyik ilyen szerint egy fővárosi benzinkútnál a 65 literes tankba 70 litert sikerült tankolni a kijelző szerint. Egy másik példa szerint a tankolt üzemanyag fele vizet tartalmazott, mely a gépkocsi azonnali meghibásodását eredményezte.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tapasztalatai szerint nem jellemző a benzinkutaknál ilyen panaszok előfordulása, így a hatóság nem is vizsgálódott konkrétan ilyen ügyekkel kapcsolatban - tájékoztat hivatalos blogján az NFH.

A hazai benzinkutak mérésügyi ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végzi, ám ez a hatóság is csak elvétve bukkan szabálytalanságokra. A kutak mérőállomásait évente újra hitelesítik. Ilyenkor olyan fémzárral látják el az állomásokat, amelyeket sem a kutasok, sem a benzinkút-tulajdonosok nem tudnak kinyitni. A megengedett eltérés 0,5 százalék, a fogyasztói reklamációk 95 százaléka alaptalannak bizonyul.

Az elmúlt időszakban, közvetlenül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségeket érintő megkeresés az adott témakörben három eset volt.

Az egyik esetben egy hipermarket benzinkútjánál a kerekítési szabályok be nem tartását kifogásolta egy vásárló. A panaszt a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség megvizsgálta, ellenőrzést hajtott végre, a jogsértést nem tapasztalták. Egy másik megyében a mérés hitelességét kifogásolta egy vásárló, az abban az esetben indított eljárás során végzett ellenőrzés eredményeként sem állapított meg jogsértést a hatóság.


A harmadik esetben pedig a benzin minőségét kifogásolta egy vásárló az autó meghibásodása miatt. Az Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (ÁMEI) Zrt. tapasztalatai szerint a gépjármű meghibásodását elenyésző mértékben okozza rossz minőségű benzin, az inkább például a gépkocsik nem megfelelő karbantartására vezethető vissza.

Természetesen nem kizárható, hogy kevésbé becsületes benzinkút-üzemeltetők gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva szabálytalanságokat követnek el. Ha úgy érezzük, hogy átvertek minket, tegyünk panaszt.

Hamis mérés

Ha úgy látjuk, hogy tankunkba nem annyi üzemanyagot tankoltunk, mint amit a kijelzőn látunk, a bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezzük le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsuk meg a blokkot a vásárlásról. A hamis mérés ügyében az MKEH-nál tehet panaszbejelentést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rossz minőségű benzin

Amennyiben az autó meghibásodását a rossz minőségű benzin okozza, vegyük fel a benzinkút üzemeltetőjével a kapcsolatot, és jelezzük a gépkocsiban okozott kár tényét. Amennyiben van rá lehetőség (még ugyanaz a benzin található a kút tartályában), az üzemeltető megkérhető, hogy biztosítson hivatalos vizsgálati mintát az adott kútban található benzinből.

A benzinkúton felvett jegyzőkönyvben rögzítsük a tankolt üzemanyag fajtáját, mennyiségét, illetve a gépkocsi adatait. A benzinkút üzemeltetője a keletkezett kár kapcsán valószínűsíthetően kéri a gépkocsi javításáról kiállított számla másolatát, mely ilyen esetben általában az elvégzett szűrőcseréről és rendszertisztításról szól. Ezen túlmenően az autósnak a szerviz által kiállított nyilatkozatot is csatolnia szükséges, melyben a javítást végző szakember alátámasztja a meghibásodás okát. Amennyiben a bizonyítékok ellenére nem sikerül egyezségre jutnunk a károkozás elismerését, a kár megtérítését, mértékét illetően, akkor a kártérítés iránti igény érvényesítése fizetési meghagyásos, illetve azt követően polgári peres eljárás keretében lehetséges, vagy alternatív megoldásként kezdeményezhető a Békéltető Testület eljárása.

Árfelszámítási helytelenségek

Ha árfelszámítási szabálytalanságot tapasztalunk, annak kivizsgálására a fogyasztóvédelmi felügyelőségek rendelkeznek hatáskörrel, így tegyünk panaszbejelentést a vállalkozás, vagy a lakóhelyünk szerint illetékes felügyelőségnél.

Mégis, hol tankoljunk?

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy érdemes lehetőség szerint olyan benzinkútnál tankolni, ahol már többször tankoltunk és megbízhatónak tűnt a benzin minősége, valamint érdemes előtte tudakozódni az árakról, hiszen a kereskedők árai között országos szinten igen nagy eltérés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?