Paráznak a magyar autósok: tényleg átvernek a benzinkútnál?

Pénzcentrum
2014. június 23. 11:02

Az elmúlt hetekben gyakran lehetett találkozni olyan, főleg a Facebookon terjedő hírekkel, amelyek benzinkúti átverésekről, lenyúlásokról szólnak. Az egyik ilyen szerint egy fővárosi benzinkútnál a 65 literes tankba 70 litert sikerült tankolni a kijelző szerint. Egy másik példa szerint a tankolt üzemanyag fele vizet tartalmazott, mely a gépkocsi azonnali meghibásodását eredményezte.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tapasztalatai szerint nem jellemző a benzinkutaknál ilyen panaszok előfordulása, így a hatóság nem is vizsgálódott konkrétan ilyen ügyekkel kapcsolatban - tájékoztat hivatalos blogján az NFH.

A hazai benzinkutak mérésügyi ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végzi, ám ez a hatóság is csak elvétve bukkan szabálytalanságokra. A kutak mérőállomásait évente újra hitelesítik. Ilyenkor olyan fémzárral látják el az állomásokat, amelyeket sem a kutasok, sem a benzinkút-tulajdonosok nem tudnak kinyitni. A megengedett eltérés 0,5 százalék, a fogyasztói reklamációk 95 százaléka alaptalannak bizonyul.

Az elmúlt időszakban, közvetlenül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségeket érintő megkeresés az adott témakörben három eset volt.

Az egyik esetben egy hipermarket benzinkútjánál a kerekítési szabályok be nem tartását kifogásolta egy vásárló. A panaszt a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség megvizsgálta, ellenőrzést hajtott végre, a jogsértést nem tapasztalták. Egy másik megyében a mérés hitelességét kifogásolta egy vásárló, az abban az esetben indított eljárás során végzett ellenőrzés eredményeként sem állapított meg jogsértést a hatóság.


A harmadik esetben pedig a benzin minőségét kifogásolta egy vásárló az autó meghibásodása miatt. Az Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (ÁMEI) Zrt. tapasztalatai szerint a gépjármű meghibásodását elenyésző mértékben okozza rossz minőségű benzin, az inkább például a gépkocsik nem megfelelő karbantartására vezethető vissza.

Természetesen nem kizárható, hogy kevésbé becsületes benzinkút-üzemeltetők gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva szabálytalanságokat követnek el. Ha úgy érezzük, hogy átvertek minket, tegyünk panaszt.

Hamis mérés

Ha úgy látjuk, hogy tankunkba nem annyi üzemanyagot tankoltunk, mint amit a kijelzőn látunk, a bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezzük le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsuk meg a blokkot a vásárlásról. A hamis mérés ügyében az MKEH-nál tehet panaszbejelentést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rossz minőségű benzin

Amennyiben az autó meghibásodását a rossz minőségű benzin okozza, vegyük fel a benzinkút üzemeltetőjével a kapcsolatot, és jelezzük a gépkocsiban okozott kár tényét. Amennyiben van rá lehetőség (még ugyanaz a benzin található a kút tartályában), az üzemeltető megkérhető, hogy biztosítson hivatalos vizsgálati mintát az adott kútban található benzinből.

A benzinkúton felvett jegyzőkönyvben rögzítsük a tankolt üzemanyag fajtáját, mennyiségét, illetve a gépkocsi adatait. A benzinkút üzemeltetője a keletkezett kár kapcsán valószínűsíthetően kéri a gépkocsi javításáról kiállított számla másolatát, mely ilyen esetben általában az elvégzett szűrőcseréről és rendszertisztításról szól. Ezen túlmenően az autósnak a szerviz által kiállított nyilatkozatot is csatolnia szükséges, melyben a javítást végző szakember alátámasztja a meghibásodás okát. Amennyiben a bizonyítékok ellenére nem sikerül egyezségre jutnunk a károkozás elismerését, a kár megtérítését, mértékét illetően, akkor a kártérítés iránti igény érvényesítése fizetési meghagyásos, illetve azt követően polgári peres eljárás keretében lehetséges, vagy alternatív megoldásként kezdeményezhető a Békéltető Testület eljárása.

Árfelszámítási helytelenségek

Ha árfelszámítási szabálytalanságot tapasztalunk, annak kivizsgálására a fogyasztóvédelmi felügyelőségek rendelkeznek hatáskörrel, így tegyünk panaszbejelentést a vállalkozás, vagy a lakóhelyünk szerint illetékes felügyelőségnél.

Mégis, hol tankoljunk?

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy érdemes lehetőség szerint olyan benzinkútnál tankolni, ahol már többször tankoltunk és megbízhatónak tűnt a benzin minősége, valamint érdemes előtte tudakozódni az árakról, hiszen a kereskedők árai között országos szinten igen nagy eltérés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20