21 °C Budapest

Paráznak a magyar autósok: tényleg átvernek a benzinkútnál?

Pénzcentrum
2014. június 23. 11:02

Az elmúlt hetekben gyakran lehetett találkozni olyan, főleg a Facebookon terjedő hírekkel, amelyek benzinkúti átverésekről, lenyúlásokról szólnak. Az egyik ilyen szerint egy fővárosi benzinkútnál a 65 literes tankba 70 litert sikerült tankolni a kijelző szerint. Egy másik példa szerint a tankolt üzemanyag fele vizet tartalmazott, mely a gépkocsi azonnali meghibásodását eredményezte.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tapasztalatai szerint nem jellemző a benzinkutaknál ilyen panaszok előfordulása, így a hatóság nem is vizsgálódott konkrétan ilyen ügyekkel kapcsolatban - tájékoztat hivatalos blogján az NFH.

A hazai benzinkutak mérésügyi ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végzi, ám ez a hatóság is csak elvétve bukkan szabálytalanságokra. A kutak mérőállomásait évente újra hitelesítik. Ilyenkor olyan fémzárral látják el az állomásokat, amelyeket sem a kutasok, sem a benzinkút-tulajdonosok nem tudnak kinyitni. A megengedett eltérés 0,5 százalék, a fogyasztói reklamációk 95 százaléka alaptalannak bizonyul.

Az elmúlt időszakban, közvetlenül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségeket érintő megkeresés az adott témakörben három eset volt.

Az egyik esetben egy hipermarket benzinkútjánál a kerekítési szabályok be nem tartását kifogásolta egy vásárló. A panaszt a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség megvizsgálta, ellenőrzést hajtott végre, a jogsértést nem tapasztalták. Egy másik megyében a mérés hitelességét kifogásolta egy vásárló, az abban az esetben indított eljárás során végzett ellenőrzés eredményeként sem állapított meg jogsértést a hatóság.


A harmadik esetben pedig a benzin minőségét kifogásolta egy vásárló az autó meghibásodása miatt. Az Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (ÁMEI) Zrt. tapasztalatai szerint a gépjármű meghibásodását elenyésző mértékben okozza rossz minőségű benzin, az inkább például a gépkocsik nem megfelelő karbantartására vezethető vissza.

Természetesen nem kizárható, hogy kevésbé becsületes benzinkút-üzemeltetők gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva szabálytalanságokat követnek el. Ha úgy érezzük, hogy átvertek minket, tegyünk panaszt.

Hamis mérés

Ha úgy látjuk, hogy tankunkba nem annyi üzemanyagot tankoltunk, mint amit a kijelzőn látunk, a bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezzük le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsuk meg a blokkot a vásárlásról. A hamis mérés ügyében az MKEH-nál tehet panaszbejelentést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rossz minőségű benzin

Amennyiben az autó meghibásodását a rossz minőségű benzin okozza, vegyük fel a benzinkút üzemeltetőjével a kapcsolatot, és jelezzük a gépkocsiban okozott kár tényét. Amennyiben van rá lehetőség (még ugyanaz a benzin található a kút tartályában), az üzemeltető megkérhető, hogy biztosítson hivatalos vizsgálati mintát az adott kútban található benzinből.

A benzinkúton felvett jegyzőkönyvben rögzítsük a tankolt üzemanyag fajtáját, mennyiségét, illetve a gépkocsi adatait. A benzinkút üzemeltetője a keletkezett kár kapcsán valószínűsíthetően kéri a gépkocsi javításáról kiállított számla másolatát, mely ilyen esetben általában az elvégzett szűrőcseréről és rendszertisztításról szól. Ezen túlmenően az autósnak a szerviz által kiállított nyilatkozatot is csatolnia szükséges, melyben a javítást végző szakember alátámasztja a meghibásodás okát. Amennyiben a bizonyítékok ellenére nem sikerül egyezségre jutnunk a károkozás elismerését, a kár megtérítését, mértékét illetően, akkor a kártérítés iránti igény érvényesítése fizetési meghagyásos, illetve azt követően polgári peres eljárás keretében lehetséges, vagy alternatív megoldásként kezdeményezhető a Békéltető Testület eljárása.

Árfelszámítási helytelenségek

Ha árfelszámítási szabálytalanságot tapasztalunk, annak kivizsgálására a fogyasztóvédelmi felügyelőségek rendelkeznek hatáskörrel, így tegyünk panaszbejelentést a vállalkozás, vagy a lakóhelyünk szerint illetékes felügyelőségnél.

Mégis, hol tankoljunk?

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy érdemes lehetőség szerint olyan benzinkútnál tankolni, ahol már többször tankoltunk és megbízhatónak tűnt a benzin minősége, valamint érdemes előtte tudakozódni az árakról, hiszen a kereskedők árai között országos szinten igen nagy eltérés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem