This is a picture of an all white white commercial airplane taking off from an airport on a warm, sunny day.

Bárkivel megtörténhet a szingapúri repülőhorror? Egyre gyakoribbak a durva turbulenciák, főleg itt

2024. május 22. 11:42

A Singapore Airways egyik járatának súlyos turbulenciába kerülése tragédiához vezetett: egy utas életét vesztette, többen megsérültek, ami rávilágít a légköri jelenségek és az éghajlatváltozás okozta növekvő kockázatokra - írta a DailyMail. .

A turbulencia, amely minden hosszú távú repülőút elkerülhetetlen velejárója, nem csupán kellemetlenséget okozhat, hanem súlyos veszélyforrás is lehet. Egy friss esemény kapcsán a Singapore Airways egyik járatának utasai szembesültek ezzel a veszéllyel, amikor az erős turbulencia következtében egy utas életét vesztette és többen megsérültek. A jelenség mögött álló okokat és a klímaváltozás hatását vizsgálva a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben gyakoribbá válhatnak az ilyen események.

A turbulencia lényegében a levegő áramlásának zavarait jelenti, amelyek különböző forrásokból eredhetnek, például légköri szélmintákból vagy fizikai akadályokból, mint például hegyek. A zivatarok által keltett függőleges légáramlatok különösen heves turbulenciát okozhatnak, amelyek során a repülőgépek akár több száz métert is emelkedhetnek vagy süllyedhetnek rövid idő alatt. A jet stream-ekkel való találkozás során pedig a "tiszta levegő turbulenciája" alakulhat ki, ami nehezen előre jelezhető/elkerülhető.

A Singapore Airlines egyik járata tragikus eseménye rávilágított arra, hogy milyen komoly következményei lehetnek a turbulenciának. A Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es gép Mianmar légterében került erős turbulenciába trópusi zivatarok miatt. Az incidens során egy utas életét vesztette és további sérülésekről is beszámoltak.

Az eset kapcsán felmerült aggodalmak között szerepel az éghajlatváltozás hatása is. Ahogy az időjárás minták megváltoznak globális szinten, úgy növekszik annak valószínűsége is, hogy hasonló események gyakrabban forduljanak elő. Kutatások szerint az Atlanti-óceán felett már most is jelentős mértékben megnövekedett a súlyos tiszta levegő turbulencia eseteinek száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a turbulencia által okozott halálesetek ritkák a kereskedelmi repülés történetében, ez nem csökkenti az ilyen incidensek potenciális veszélyeit. A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) statisztikái szerint több mint egy évtized alatt 163 súlyos sérülés történt légiutas-kísérők között turbulencia miatt.

Ezek az adatok rámutatnak arra, hogy bár a repülés továbbra is az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód, fontos tudatosítani és felkészülni a turbulencia lehetséges veszélyeire. Az éghajlatváltozás hatásaival összefüggésben pedig kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy hogyan lehet minimalizálni ezeket a kockázatokat a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm