Pokémon Go: inged-gatyád is rámehet a játékra

Pénzcentrum
2016. július 14. 17:32

Bombaként robbant a Pokémon Go, kevesebb mint egy hét alatt a valaha volt legnépszerűbb okostelefonos játékká nőtte ki magát. Ugyan még csak pár napja játszanak vele az emberek, de már most látszik: akár tízezreket is költhet erre a szenvedélyére egy átlagos felhasználó. Aki pedig teljesen rákattan, annak inge-gatyája rámehet a játékra.

A legújabb mobiltelefonos őrület a Pokémon Go, ami már a legtöbb széleskörűen elterjedt alkalmazásnál is népszerűbb, pedig sok országban hivatalosan be sem mutatták. Ennek ellenére már Magyarországon is hozzá lehet jutni a játékhoz némi ügyeskedéssel. Az alkalmazás maga ingyenes, viszont (ahogy a legtöbb játéknál megszokhattuk) alkalmazáson belüli vásárlásra van lehetőség.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az alkalmazáson belül lehetőségünk van többféle tárgyat vásárolni, de vehetünk Pokécoinokat, amelyek egyfajta univerzális fizetőeszközként szolgálnak a játékon belül. Ezek viszont sokszor elég borsos áron vehetőek meg:

  • 100 coinhoz 360 forintért juthatunk,
  • 550 coin 1800 forintba kerül,
  • 1200 coint kapunk 3600 forintért,
  • 2500 coinhoz juthatunk 7200 forintért,
  • 5200 coinhoz 14500 forintért kell fizetni, míg
  • A legnagyobb csomagban 36 ezer forintba kerül 14,5 ezer Pokécoin.

Persze a játékot a vásárlások nélkül is lehet élvezni, azonban ahogy az más mobilos játéknál is előfordul, egy idő után csak ezekkel a vásárlásokkal marad élvezhető az alkalmazás. Ennek oka, hogy a fejlesztők ingyen adják a játékot, de mivel nekik is meg kell valamiből élniük, így ezzel veszik rá a játékosokat, hogy minél több pénzt fizessenek nekik.


Érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobb csomagot veszünk, a Pokécoin árfolyama annál kedvezőbb. A legolcsóbb csomagnál 3,6 forintba, a legdrágábbnál pedig 2,5 forintba kerül egy Pokécoin.

A mobil adatforgalom is bánja

Az eddigi magyar felhasználó tapasztalatok alapján napi egy óra játék 20-30 MB adatforgalmat generál, vagyis egy hónapban 600-900 MB adatot is elhasználhat a telefonunk. Ez viszont többe kerül, mint gondolnánk, ráadásul a tipikus felhasználó ennél többet "pokémonozik" egy nap, így a napi 50 MB adatforgalom sem kizárt, ami havi szinten 1,5 GB-ot jelent.

Ugyan a telefonos csomag mellé gyakran jelentős mennyiségű adatforgalmat is kapunk, azonban ha másra is szeretnénk használni a telefonunkat, akkor jó eséllyel plusz forgalmat kell vásárolnunk a szolgáltatónktól. A szolgáltató ajánlatait böngészve azt láthatjuk, hogy 1 GB plusz internet (amit az alap csomagon felül kapunk) 1500 forintba, a 3 GB-os csomagok pedig 2,5 ezer forintba kerülnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez alapján havonta kétezer forintot költhet egy Pokémon Go játékos csak a mobilinternetére.

Aki viszont nagyon sokat játszik, annak megérheti akár a korlátlan adatforgalmi előfizetés is, ezek viszont több tízezer forintba kerülnek.

Nem árt azzal számolni, hogy a telefonunk akkumulátorát igénybe veszi a játék, emiatt szinte biztos, hogy be kell szereznünk egy hordozható töltőt, ami további egyszeri 5-10 ezer forintos kiadás.

Mennyibe kerül havonta?

Ha nem számoljuk a játékon belüli költéseket, akkor is legalább pár ezer forintba kerülhet a játék, de ahogy írtuk, akik sokat játszanak jellemzően az alkalmazáson belül is vásárolnak. Ez viszont a szerencsejátékhoz hasonlóan függőséghez is vezethet, vagyis nem kizárt, hogy több tízezret költ valaki havonta a "pokémonozásra".

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem