Pofátlanság: ezzel húz csőbe az albán fagyimaffia

2016. augusztus 17. 11:03

Idén nyáron is sokan esnek áldozatul az "albán fagyimaffiának": vagyis annak, hogy néhány helyen a jó kinézet ellenére silány minőségű, íztelen, akár az egészségre is káros fagyit kapunk. Ráadásul már olyan cukrászdák is vannak, akik egyenesen azzal hirdetik magukat, hogy náluk "kézműves"albán fagyi kapható. De miért akarná valaki magát ezzel hirdetni?


Egy meglepő hirdetésre bukkant az egyik olvasónk a napokban. Egy budapesti cukrászda ablakán ugyanis az a felirat díszeleg, hogy "Albán kézműves fagyizó". De akkor most, hogy is van ez?  Ez a fagyi valóban egyszerre albán és kézműves is?

Most akkor mégis kézműves fagylaltot árulnak?

Korábban már hosszabban foglalkoztunk az "albán fagyizókkal", amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a magyar cukrászoknak. Ugyanis ezekben az egységekben általában szakmai háttér és végezettség nélkül dolgoznak, sokszor ellenőrizetlenül - például az ilyen helyeken sokszor a fagylaltokat éjszaka felolvasztják és reggel újrakeverik - ez pedig élelmiszerbiztonság szempontjából nagyon kifogásolható.

KATTINTS! Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

Arról, hogy lehet-e egy fagylalt egyszerre kézműves és albán a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét kérdeztük, akiknek a válaszából kiderült, hogy kivétel elméletben előfordulhatna, de a gyakorlatban szinte kizárt. A kézműves fagylaltok ugynais - az olasz kézműves fagylalt szabványok szerint - közel nem tartalmaznak annyi levegőt, mint az albán fagyik.

Az albán "fagyi" jellemzője, hogy nagy adag. Térfogara nagy felfújt zsírgombócót kap a vendég, melyet bizonyos vevőkör a mennyiség miatt értékel. Az albán pékségekre is ki van írva az albán jelző, amit a fogyasztó a nagy adaggal azonosít. Marketing szempontból ezért írja ki a fagyis, hogy albán. A média még mindig nagyon keveset beszél a problémáról, csak mi fagyisok tudjuk a vendégeket tájékoztatni arról, hogy az a típusú fagylalt káros az egészségre

- válaszolta megkeresésünkre a testület.

Nagyon jól mutatja a gondolkodásmódjukat! A kézműves minősítés hívószó ezért használják, nem számít, hogy igaz, vagy nem. Miért számítana, hiszen a fagyijuk sem az

- tették hozzá.

Miért káros?

A fagylaltokban stabilizátoroknak és emulgátoroknak többszörösét használják fel. Emellett silány alapanyagokkal dolgoznak, a vendégek nem igazán kapnak ilyen helyeken mást, mint: festékeket, aromákat, savót, soványtejport, minimális természetes alapanyagot és rengeteg levegőt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenséget akár vattacukor-effektusnak is nevezhetnénk, ugyanis a jó minőségű fagylaltba a fagyasztás során maximum 30-35 százalék a levegő, a szóban forgó fagylaltoknál azonban nem ritka a 100 százalékos térfogatnövelés sem, vagyis gyakorlatilag

levegőt adnak el nekünk.

Miért tehetik ezt meg?

A probléma forrása, hogy jelenleg nagyon laza az élelmiszertörvény fagylaltra vonatkozó szabályozása. Éppen emiatt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint az élelmiszertörvény változtatása lenne szükség, ennek érdekében már dolgoznak is egy ajánláson, amit a kormány elé szeretnének terjeszteni.

Ez hamisított fagylalt, ezért a jövőben szabályozni kívánjuk a tejes fagylaltok tejszárazanyag és tejzsír tartalmát, a gyümölcsfagylaltok jelleget adó gyümölcs százalékát, a felhasználható stabilizátorok és emulgeátorok mennyiségét és a maximális levegőfelvétel arányát, védve ezáltal a fogyasztók egészségét, a hazai piacot és a tisztességes üzleti magatartás szabályait

- tudta meg a Pénzcentrum a testülettől.

Továbbá mivel aggályos ezen fagylaltot készítők bizonyítványainak hitelessége is, ezért kérni fogják a dokumentumok felülvizsgálatát, különbözeti vizsgát és állandó hivatalos tolmácsot vagy nyelvvizsgával rendelkező személyt az élelmiszerelőállítás teljes időtartama alatt - egészítette ki válaszát a testület.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem