12 °C Budapest

Nagy változás jön a magyar boltokban holnaptól

Pénzcentrum
2014. december 12. 06:00

Új címkékkel és tájékoztató táblákkal találkozhatunk a boltokban. December 13-án hatályba lép ugyanis az az uniós rendelet, amely egységesen szabályozza az élelmiszereken található jelzéseket, feliratokat. A cél, hogy ne lehessen megvezetni a vásárlókat.

Szombattól már hivatalosan is kötelezővé válik az élelmiszerek újfajta címkézése. Az elmúlt hetekben már lehetett látni a készülődés jeleit, sok terméken például már megtalálhatóak voltak a kiemelt allergén információk. Az új rendelet célja az, hogy ne lehessen félrevezetni a fogyasztókat. Nagyon fontos eleme így az olvashatóság.

Pontosan meg van határozva a csomagoláson alkalmazható legkisebb betűméret (1,2 mm), az éles kontraszt a háttér és a betű színe között, illetve a betűk közötti és a sortávolság is.

A termékek tápértékét is jelölni kell majd, de ez csak 2016 decemberétől lesz kötelező.

Emellett pedig a termékben található összes allergén anyagot is fel kell tüntetni a címkéken.

Ez egyszerű az előrecsomagolt termékeknél. Bonyolultabb a helyzet azonban abban az esetben, ha felvágottat szeleteltetünk a hentespultnál. Mivel az előre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes lesz a szabályozás, akkor kapjuk majd meg szóban a szükséges információt, amikor a szemünk előtt csomagolják az élelmiszert. Vagy épp kihelyezett tájékoztató füzetekből, táblagépekről, esetleg a mérleg információi alapján tájékozódhatunk.

KATTINTS! Orbán: azért kell fizetni, hogy kevesebbet fizessünk

Régóta készülnek a boltok

A SPAR a Földművelésügyi Minisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal folyamatosan egyeztetve több, mint egy éve készül az átállásra. Felülvizsgálták sajátmárkás csomagolt termékeiket, és ahol szükséges volt, gondoskodtak a már megfelelő információtartalmú csomagolás legyártásáról. Ugyanígy az Auchannak is  csak a sajátmárkás termékeken kellett csomagolást váltani. Az előre nem csomagolt termékeknél pedig, azaz a lédig, kimért termékek esetében minden adatot be kellett folyamatosan kérniük írásos formában, hogy a vásárlók rendelkezésére tudják majd azokat bocsátani.

A csomagolatlan élelmiszerek allergén jelölése egy teljesen új rendszer felállítását kívánta meg. Egy adatbázist hoztunk létre, melybe gyártó partnereink a receptúráik alapján feltöltik a megfelelő információkat, azokat folyamatosan karbantartják, szükség esetén módosítják. Ebből az adatbázisból kapják az áruházaink akár napi szinten az információt, melyek a csomagolatlan élelmiszerek mellet az árjelző címkén fognak megjelenni, hogy a vásárlóink már a vásárlási döntés pillanatában tájékozódni tudjanak.

- mondta el a Pénzcentrumnak Fehér István, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A SPAR-nál a polcokon található árjelző cédulákról is lehet tájékozódni, ezen számok formájában láthatók az allergének, a hivatalos jelölés szerint:

  • 1.Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek
  • 2.Rákfélék és a belőlük készült termékek
  • 3.Tojás és a belőle készült termékek
  • 4.Hal és a belőle készült termékek
  • 5.Földimogyoró és a belőle készült termékek
  • 6.Szójabab és a belőle készült termékek
  • 7.Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
  • 8.Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
  • 9.Zeller és a belőle készült termékek
  • 10.Mustár és a belőle készült termékek
  • 11.Szezámmag és a belőle készült termékek
  • 12.Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
  • 13.Csillagfürt és a belőle készült termékek
  • 14.Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Fotó: Erdei Ancsa

Azaz például egy szalagos fánk árcéduláján szerepelnie kell az 1,3,7 jelzésnek. De ez a paraszt kenyér például tartalmaz glutént, szóját(!) és tejet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: Erdei Ancsa

Magán a terméken más színnel, vagy vastagított betűkkel kell kiemelni az allergéneket, például így:

KATTINTS! Így spórolj karácsonykor: 500 forintból vacsorát

Az, hogy meddig találkozhatunk a boltokban régi címkéjű termékekkel, sok tényezőtől függ. Mekkora a forgalom, mekkora a felhalmozott készlet abból az adott termékből, illetve:

Függ a termék lejárati idejétől, mert 2014. december 12-ig fel lehetett használni a régi jelölésű csomagolóanyagot, viszont december 13-tól már csak új jelölésűt lehet használni. Friss termékek esetében ez kb. 30 nap lesz, de tartós élelmiszerek esetén ez több év is lehet.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Gál Judit, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója. A rendelet hatálybalépésétől számítva minimum három év áll a vállalkozások rendelkezése, így addig még előfordulhatnak régi címkék.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm