Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. június 1. szerda Tünde
Hírek » Vásárlás

Durva áresés jöhet a magyar boltokban: mire várnak még Orbánék?

Nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem az azonnali áfacsökkentést szorgalmazza. Ezúttal azt számoltuk ki, hogy a tojás és a tej árának változása mit is jelentene a magyar családoknak.

Gyakorlatilag nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem az azonnali áfacsökkentést szorgalmazza. Nemrég írtunk például a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács álláspontjáról, de a baromfiszektor mellett a tej, illetve tojástermelők is a sertés tőkehús áránál alkalmazott korrekciót sürgetik.

A végső megoldást áfaügyben az jelentené, hogyha mint alapélelmiszer, ennek a terméknek is az áfája 27-ről 5 százalékra csökkenne. Nyilván ez költségvetési kérdés, a kompetens személyeknek kell ebben dönteni, de hogy a magyarországi tojástermelők életbe tudjanak maradni, erre belátható időn belül mindenképpen szükség lenne

- fogalmazott nemrég Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Van, aki ilyen lépést támogatna...

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők miért is lobbiznak, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. Ahogy Fazekas Sándor szerint a sertésáfa csökkentése "későbbi döntések alapjául is szolgálhat", akár "a baromfi áfája vonatkozásában", akár más ágazatoknál is, úgy egyelőre a nemzetgazdasági tárca is csak a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik.

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- reagált néhány héttel ezelőtt a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

Lázár János az egyetlen, aki ennél jóval világosabban fogalmazott a lehetőségről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen kijelentette, hogy egyáltalán nincs meg a támogatottsága a kormányon belül egy újabb élelmiszerpiaci áfacsökkentéseknek.

"Van, aki ilyen lépést támogatna, de nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat" - fogalmazott Lázár.

Mi lenne a tojás és a tej árával?

Azt tehát korántsem lehet kijelenteni, hogy bármelyik ágazatnál egyhamar bejelentenék az újabb áfacsökkentést, de arról se feledkezzünk meg, hogy a lakásáfa csökkentése miatt is bő fél évtizedig lobbiztak az építőipari szereplők. Éppen ezért nyugodtan eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen árakkal találkozhatnánk a boltokban, ha a kormány mégis a csökkentés mellett tenné le a voksát. Ahogy legutóbb a zöldségek és gyümölcsök lehetséges árváltozását vettük górcső alá, most ugyanezt tesszük a tojás és a tej esetén is.

Ha a kormány éppúgy 5 százalékra csökkentené a tojás és tej áfatartalmát, mint tette azt korábban a sertéshúsnál, illetve az újlakásoknál is, az akár

a fogyasztói árak 17,32 százalékos mérséklődését is jelenthetné.

Ezt tehát azt jelenti, amennyiben a kerekedők az áfacsökkentésből megspórolt összeget teljes egészében érvényesítik a fogyasztó árban, akkor az árcsökkenés már egységnyi termék esetén is kézzelfogható lenne.

Az árkorrekcióból adódó esetleges nyereség azonban leginkább éves viszonylatban és háztartásonként számottevő. A KSH legfrissebb, tojásra és tejre vonatkozó fogyasztási statisztikáit figyelembe véve ugyanis fejenként 8 ezer forint maradna a zsebben egy esetleges áfacsökkentés miatt, ami egy 4 fős család esetében már 32 ezer forintot jelent évente.

Sokan persze csak legyintenek erre az összegre, de van egy másik fontos érv is, ami az áfacsökkentés mellett szól. A tojás-, illetve tej- és tejtermékfogyasztás ugyanis annak ellenére is súlyosan csökkenő tendenciát mutat, hogy ezek egyértelműen alapvető élelmiszernek számítanak. Szociális tekintetben tehát egy nagyobb mértékű árváltozás a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők fogyasztási szerkezetén, tehát életszínvonalán javíthatna.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kötelező, de megéri: rengeteget spórolhatnak ezzel a cégek
A határidő már lejárt, de év végéig él még egy kiskapu.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Hányan kaptak ételmérgezést az elmúlt években?

Időről időre jelennek meg hírek tömeges ételmérgezésekről. A mai napon például az derült ki, hogy korábban a Trófea Grill éttermében lettek rosszul 32-en. Közülük két embert kórházban is kellett...

Ezzel a trükkel könnyebben megy a grillrács tisztítása

Holnaptól hivatalosan is beköszönt a nyár, így a hétvégén talán már az első grillpartit is megtarthatjuk.  A kertben sütögetni jó dolog, de később sajnos a rácsot is el kell valakinek sikálni....
 
NÉPSZERŰ
FRISS