An assortment of beautiful stylish washing machines on showcases in a gadget, electronics and household appliances store.

Már háztartási gépekre sem igen költenek a magyarok: bedőlt a piac, küszködnek a boltok

2024. április 12. 15:33

Visszaesés volt tapasztalható a hazai háztartásigép-piacon tavaly, a 2022-es adatokhoz képest jóval kevesebb készülék talált gazdára a GFK adatai szerint.

21,8 százalékos visszaesés volt tavaly a nagy háztartásigép-piacon Magyarországon, így 2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer készülék talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés itthon volt a legnagyobb az európai országokat nézve, a piac 154 milliárd forintra esett vissza. A szakértő szerint tavaly kevesebb alapgépcsere történt a háztartásokban és az újlakások építésének visszaesése is jelentős hatással volt a beépíthető készülékek piacára. Idén viszont a kormány által meghirdetett lakásfelújítási programok adhatnak masszívabb lökést a piacnak.

Kevesebb alapgépet vettek a magyarok tavaly

2023-ban körülbelül 1 millió 40 ezer nagy háztartásigépet vettek a magyarok, vagyis mintegy 302 ezer készülékkel kevesebbet mint 2022-ben. Összesen 154 milliárd forintot költöttek ezekre a gépekre, ami 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 180 milliárd forinthoz képest. A kisháztartási gépek hazai piaca 100 milliárd forintos volt tavaly, ami darabszám szerint 7 százalékos visszaesést jelent.

A tavalyi év értékeléséhez érdemes a 2022-es évet is megnézni, ugyanis az olyan kormányzati intézkedések is nagyon mozgatták akkor a piacot, mint például az szja-visszatérítés vagy az átlagár feletti áram- és gázárakkal kapcsolatos intézkedés. Ezek magukkal hozták a nagyobb keresletet, a felhasználók a legmagasabb energiaosztályú gépeket keresték, így a 2022-es értékesítések magasak voltak. Ehhez képest tavaly a 2020-2021-es szintre korrigált a piac: egyrészt a sütő-mosógép-hűtő alap háztartásigépek cseréje csökkent, másrészt az újépítésű lakások visszaesése és a felújítások elmaradása is hozzájárult a csökkenéshez, mivel így kevesebb beépíthető gép fogyott, közel 40 százalékot esett csak ez a szegmens

- nyilatkozta Füle Norbert, a Gorenje-Hisense ügyvezetője. Hozzátette, a negatív folyamatok ellenére a Gorenje eladásai stabilak voltak tavaly is, a nagy háztartásigépeknél 18 százalékos darabszám szerinti növekedéssel zártak, mintegy 231 ezer darabot adtak el 30 milliárd forint értékben és ezzel megőrizték a piacvezető helyüket. A kisgépek eladását 12 százalékkal növelték, 170 ezer darabot értékesítettek, ami 3,5 milliárd forintos forgalmat jelent. 

Máshol is csökkent a kereslet Európában

A GFK piackutató adatai szerint egész Európában visszaesett a nagy háztartásigép-fogyasztás tavaly, de az országokat nézve itthon volt a legnagyobb mértékű. Magyarországot a svédek követik, ahol 14 százalékkal kevesebb készüléket vettek a háztartások, majd a lengyelek jönnek, ahol az eladások 12 százalékkal csökkentek. Pozitív eredményt nem nagyon lehet látni, Törökországban tapasztaltak emelkedést és az ukrán piac is jobban teljesített, de a háború miatt alacsony is volt a bázis, ezért ezt kevésbé lehet összehasonlítani más országok adataival.

Megfigyelhető a magasabb minőségre való törekvés

Szinte minden magyar háztartásban alapkészülékek a sütők, a hűtők és a mosógépek, ezért nem meglepő, hogy a nagygépek közül tavaly is a mosógép és a hűtő fogyott a legnagyobb számban: előbbiből 256 ezer, utóbbiból 223 ezer talált gazdára. A nagygépek közül a mosogatógépeknek évek óta emelkedik a penetrációja: tavaly mintegy 121 ezret vettek a magyarok, így kb. minden negyedik családban van ilyen készülék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A népszerűség nem véletlen, ugyanis egy átlagos kézi mosogatáshoz képest - ahol kb. 100 liter vizet használunk el –, egy mosogatógép 12-13 liter vizet használ, így jelentős spórolást biztosít.

Füle Norbert hozzátette, 2022-ben egy mosógép átlagos ára kb. 140 ezer, 2023-ban pedig 158 ezer forint volt a hazai piacon, amit részben az magyaráz, hogy a forint nagyot gyengült, így magasabb volt az áremelkedés, részben pedig az, hogy a magyarok körében megfigyelhető egy magasabb minőségre való törekvés. Úgy látják, hogy a szervízdíjak emelkedésével a fogyasztók tartósabb gépeket szeretnének vásárolni, amely hozzájárul az átlagár-emelkedéshez.

A lakásfelújítási programok segíthetnek idén

A szakértő úgy véli, idén az lesz a kérdés, hogy milyen támogatási formák lesznek a piacon és ezek mennyire tudják felpörgetni a keresletet. A lakásfelújítási programok nagyobb lökést adhatnak a háztartásigép-piacnak is, így például a kormány nemrég bejelentett új otthonfelújítási programja is egy ilyen lehetőség: a most bejelentett támogatási forma direkt módon az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére vonatkozik, vagyis energetikai tanúsítványt kell bemutatni hozzá, viszont abban bíznak, hogy indirekt módon segíteni fogja a nagy háztartásigép-piacot is, mivel az ilyen jellegű felújítások nagyon gyakran komplexebb projektekhez vezetnek és más eszközök beszerzésével is összekötik őket a vásárlók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem