Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart

Elszabadulhat a pokol január közepén a magyar diszkontokban: őrült árrobbanás jön, indul a felhalmozás

2022. december 29. 13:15

Lehetetlen helyzetbe kerülnek a boltosok a kormány új rendelete miatt - írja a Portfolio. A Magyar Közlönyben frissen megjelent rendelet szerint ugyanis olyan sok árstopos terméket kellene tartaniuk, amennyi a lap piaci forrásai szerint jelenleg nincs is Magyarországon. Az új intézkedés hatására eláraszthatja az országot az olcsó import, és drasztikus áremelkedés várható a nem árstopos termékek körében. Ha pedig kivezetnék az árstopot, aminek előbb-utóbb meg kell történnie, hirtelen ugorhatnak az egekbe az árak.

"A magyar ipar nem fogja tudni teljesíteni a kétszeres rendelést az árstopos termékekből. Ez egyszerűen képtelenség" – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás a kormány új rendelete kapcsán. A január közepétől életbelépő szabály szerint ugyanis mindig kell lennie a polcokon árstopos termékeknek, a szigorú értelmezés szerint az eddig előírt napi átlagkészlet kétszeresét kell biztosítaniuk a cégeknek, miközben egy forrás szerint számos esetben már az egyszeres mennyiséget sem tudták biztosítani.

Pokol, ami van a boltokban, mert már most nagyon spájzolnak az emberek. De a tehén nem fog több tejet adni, mint amennyit eddig adott. A csirkének sem lesz négy melle

– mondta az egyik névtelen forrás. Bár a rendelet nem titkolt célja az áruhiány megszüntetése, várható a piactorzító hatás. Az egyik forrás szerint a rendelet egyenesen kivitelezhetetlen és betarthatatlan, esetleg a következményeként

drasztikus mértékben fog tovább drágulni a többi, nem árstopos termék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A források szerint a vásárlóknak hatalmas problémával kell szembenézniük, a boltok pedig minden veszteséget át fognak hárítani. Vagyis csak az, aki megteheti, a kisboltok esetében újabb bezárások kezdődhetnek. A piactorzítások miatt pedig előfordulhat, hogy az élelmiszerár-stopot egyik napról a másikra kell majd kivezetni - ahogy a lakossági benzinárstopot. Ebben az esetben a most árstopos termékek ára drasztikus mértékben emelkedne és minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem