16 °C Budapest
Rabbit stewed with potato in a cream sauce,rustic style.

Ezt a magyar húsfélét tonnaszám viszik a külföldiek húsvétkor: itthon a kutyának se kell

2022. április 13. 08:15

Annak ellenére, hogy a nyúlhús megfelel a korszerű, egészséges táplálkozás elvárásainak – hiszen magas a fehérjetartalma és alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma – hazánkban az egy főre jutó nyúlhús-fogyasztás mindösszesen évi 0,2 kg, ami a levágott nyulak mintegy 12-13%-át teszi ki. A Magyarországon előállított nyúlhús jelentős részét exportáljuk, elsősorban az Európai Unióba, míg az unión kívülre irányuló export mennyisége a hazai fogyasztással közel azonos mértékű.

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, bár az elmúlt két évben a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A magyar nyúl 95 százaléka exportra kerül jelenleg, viszont a hazai fogyasztás emelkedése nagyban segíthetné az ágazatot - írja a HelloVidék. A nyúlhús méltatlan mellőzéséhez talán az is hozzájárul, hogy az elmúlt években igazi luxuscikké vált a 100 éve még gyakran fogyasztott, olcsó húsféle.

A hazai szupermarketek kínálata azért tükrözi a hazai nyúlfogyasztás állapotát: bár találunk a jelentősebb élelmiszerláncoknál belőle, a választék nem igazán széles. Az is világosan látszik, hogy jóval drágább a nyúlhús ára a legnépszerűbb sertésénél, ami az alacsony hazai fogyasztási kedvet persze még nem feltétlenül indokolja, de talán rávilágít, hogy miért nem kerül havonta csak kevesek asztalára.

  • A Tesco online kínálatában friss, darabolt nyúlhúst 2715 Ft/kg áron;
  • a Spar kínálatában már kicsit olcsóbban találjuk meg a nyúlhúst, a darabolt, csomagolt verzió 2248 Ft/kg;
  • a Matusz-Vad kínálatában többféle nyúlhúst is találunk: nyúlgerinc filét 4939 Ft/kg áron, nyúlcombot 3999 Ft/kg áron vásárolhatunk.

A hazai nyúlágazat helyzetéről és a nyúlhús kedvező élettani hatásairól a teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm