An unrecognizable woman pushes her cart past the potatoes in the grocery store.  She holds a shopping list.

Ez a szegények zöldsége Magyarországon: rengeteget esznek belőle, kár hogy nem egészséges

2022. március 10. 14:02

A legfrissebben elérhető statisztikák szerint Magyarország legtehetősebbjei mintegy 40 kiló zöldséggel fogyasztanak többet évente, mint a legszegényebbek. Akad viszont egy zöldség (ami életteni hatásait nézve inkább nem is az), amit a legszegényebbek is szinte ugyanannyit fogyasztanak, mint a leggazdagabbak. Ez pedig a burgonya, minden más termékből viszont súlyos a szegényebb rétegek lemaradása.

A Pénzcentrumon egy hete írtunk arról, hogy a legfrissebb adatok alapján a leggazdagabb magyarok kétszer annyi gyümölcsöt fogyasztanak egy évben, mint a legszegényebbek. Ez a különbség azonban egyetlen gyümölcs esetében nem igaz, az egy főre jutó almafogyasztásban ugyanis rendkívül csekély a különbség szegény és gazdag magyar között. Ezen kívül azonban a legtöbb gyümölcsből legalább kétszer annyit fogyaszt átlagosan egy tehetősebb magyar, egy kevésbé tehetősebbnél, de például őszibarackból négyszer annyit.

Cikksorozatunk második részében a gyümölcsök után a zöldségek hazai fogyasztását fogjuk vizsgálni abból a szempontból, milyen termékeket fogyasztanak inkább az alacsony, illetve a magas jövedelműek Magyarországon. Elöljáróban annyit érdemes kiemelni, hogy itt is óriási különbségek vannak az állampolgárok között, és ugyanúgy, ahogy a gyümölcsök esetében az alma, a legkevesebb pénzt kereső magyarok körében is van olyan zöldség, aminek a fogyasztásában alig maradnak el a tehetősebbektől.

Zöldségfogyasztás a keresetek alapján

A legfrissebb elérhető adatokból kiolvasható, hogy míg a leggazdagabb magyarok 114 kiló zöldséget fogyasztanak egy évben fejenként, addig a legszegényebbek csupán 74,6 kilót. Ez azt jelenti, hogy egy tehetősebb család esetében évente 40 (!) kiló zöldséggel több kerül az asztalra, mint a legszegényebbeknél.

Látványos ugyanakkor az is, hogy Magyarországon messze nem a legkevesebbet kereső állampolgárok fogyasztják a legkevesebb zöldségét. A második és harmadik jövedelmi tizedben tartozók ugyanis még náluk is kevesebb zöldséget esznek egy évben. A második tizedben tartózkodók 69,2 kg-t, míg a harmadikban lévők 70,9 kilogrammot. Ehhez képest a legtehetősebbek mellet egyedül a 7. jövedelmi tizedben lévők tudtak legalább 100 kg fölé menni a zöldségfogyasztásban, igaz, a 9. decilisben lévők is közel voltak ehhez.

További érdekesség ugyanakkor az is, hogy a 6. jövedelmi tizedben lévők csupán 6 kilogrammal fogyasztottak több zöldséget 2020-ban, mint az 1. jövedelmi tizedben lévő magyarok. A hatodik jövedelmi tizedben lévő magyarokat viszont nem kevesebb, mint 20 kilóval verték a 7. tartózkodó honfitársaik.

A szegények zöldsége

Akárcsak a gyümölcsöknél úgy a zöldségek esetében is megvan az a termék, amiből jövedelmi különbségektől függetlenül, nagyjából az összes keresi szinten hasonló mennyiségűt fogyasztanak a magyar állampolgárok.

A gyümölcsnél ez az alma volt, a zöldségeknél pedig a burgonya.

Olyannyira, hogy míg a legkevesebb havi nettó fizetés hazavivő magyarok évente mintegy 28,9 kilót fogyasztanak belőle fejenként, addig a legtöbbet keresők csupán 29,4-et. Azaz a különbség a legszegényebbek és a legtehetősebbek között mindössze fél kilogramm volt. A burgonyával viszont összességben egy nagy baj van, hogy élettani hatásai miatt a WHO például nem is számítja zöldségnek, akkor, amikor egészségtudatosságról van szó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nevezetesen a WHO szerint napi 400 grammnyi zöldséget és gyümölcsöt kellene ennie mindenkinek ahhoz, hogy meglegyen az egészséges napi bevitele. Viszont ebből a 400 grammból az Egészségügyi Világszervezeti száműzi a burgonyát, mondván, abba nincsenek meg a más zöldségeknél jóval inkább jelenlevő pozitív egészségügyi hatások. Hiába esznek tehát Magyarországon kifejezetten sok krumplit az emberek, az egészségtudatosságukat ez nem javítja. Hiába tehát a sok burgonya elfogyasztása, más zöldségek tekintetében óriási különbségek mutatkoznak a tehetős és kevésbé tehetős magyarok között.

A legkevesebb nettó jövedelemmel rendelkező magyarok a burgonya után tartósított élelmiszereket és vöröshagymát fogyasztanak a legtöbbet. Ezeknél azonban 5 és 3 kilóval több jut a gazdagoknak, és a különbségek csak ezután kezdenek igazán előjönni. Paradicsomból a legtehetősebbek már kétszer annyit fogyasztanak évente, mint a legkisebb keresetűek, pedig a paradicsom a legkisebb fizetésből élők esetében is a 4. legnépszerűbb zöldség. A zöldpaprikánál sem jobb viszont a helyzet, abból is majd kétszer annyit vásárolnak maguknak a legnagyobb keresetű magyarok, mint a legkevesebbet keresők.

És a sort még lehetne folytatni, káposztafélékből például az első jövedelmi tizedbe tartozók 3,3 kilogrammot fogyasztanak fejenként, addig a tízedik jövedelmi tizedben lévők 6,6 kilót. Ennél még durvább a különbség a leveles, száraz zöldségek esetében. Ezekből ugyanis a legkisebb jövedelműek évente csupán 1,2 kilót fogyasztanak, míg a leggazdagabbak 4,9 kilót. A különbség tehát több mint négyszeres ennél a termékkörnél. Sárgarépából, és petrezselyemgyökérből viszont csupán 2,2 kiló a különbség a két szélső jövedelmi tizedbe tartozók között. A legkevesebbet keresők ugyanis 6,8 kilót, a legtöbbet keresők pedig 9 kilogrammot fogyasztanak belőle évente.

Zöldségfogyasztás a pandémia árnyékában

Hiába volt anyagilag sokaknak sokkoló a koronavírus-világjárvány 2020-as magyarországi érkezése, a keresetvesztésnél úgy látszik valamivel jobban befolyásolta a zöldségfogyasztást az, hogy a lezárások miatt gyakorlatilag lehetetlen volt szolgáltatásokra költeniük az embereknek a pénzt, így maradtak a termékek. Ebből pedig a zöldségek is kivették a részüket. Ha az összes jövedelmi tizedben tartózkodó ember fogyasztását összeadjuk,

akkor 2020-ban több mint 111 kilóval fogyott több zöldség, mint 2019-ben.

Igaz a változás nem volt teljesen azonos, a legszegényebbek például úgy ettek több burgonyát, hogy közben csökkentették a káposzta, uborka vásárlásaikat. A leggazdagabbak ehhez képest a legtöbb termékből kilókkal többet vásároltak 2020-ban, mint 2019-ben. Általánosságban viszont az összes jövedelmi tizedbe tartozó magyar állampolgárra igaz az, hogy több zöldséget evett a pandémia első évében, mint az azt megelőzőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem