Újra lecsapott a hatóság: több tonnányi élelmiszert kell bezúzni

2017. december 14. 13:32

Két, egymástól független, nagy horderejű mézhamisítási ügyben is hatósági kivonásra került több tonnányi ismeretlen eredetű élelmiszer.

Az egyik esetben 42 hordónyi, összesen több mint 7,6 tonna súlyú méztétel kapcsán indított hatósági eljárást a Nébih egy élelmiszer-vállalkozás bejelentése alapján. A bejelentő az általa üzemeltetett egység számára alapanyagként vásárolta meg a jelentős mennyiségű mézet, amelyről a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak.

A cég (jogkövető vállalkozásként) a kifogásolt 42 hordónyi tételt saját hatáskörben elkülönítette és kivonta a forgalomból. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálati eredményeket átadta a Nébih részére, továbbá kérte az alapanyag élelmiszerbiztonsági és nyomon követési célú ellenőrzését. Az eljárása során (hatósági mintavételt és újabb laboratóriumi vizsgálatokat követően) a jogsértés ténye bebizonyosodott. A felelősök megállapítása folyamatban van.

A másik eset során előzetes adatgyűjtést követően tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nébih egy méztermelő vállalkozónál, akinél több jogsértést is feltártak a szakemberek. A többszöri, mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy

13 hordónyi (kb. 2200 kg) összsúlyú tétel eredete nem igazolt, valamint egy másik méztétel esetében a laboratóriumi vizsgálat 13,4% idegen cukor jelenlétét mutatta ki, így ez utóbbi tétel  hamisított élelmiszer-terméknek minősül.

A fentiekre való tekintettel a Nébih 21 hordó (mintegy 3600 kg) jogsértő méztétel forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelte el. A hatósági eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett vállalkozás adati egyébként elérhetőek a Nébih Jogsértések oldalon. A második eseteről készült videófelvételt pedig megnézheti a lenti videón.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm