24 °C Budapest

Itt a nagy változás a magyar boltokban - heti összefoglaló

2014. december 14. 18:13

Az elmúlt napokban a megtakarításokra fókuszált a Pénzcentrum. Megvizsgáltunk különböző öngodoskodási lehetőségeket, azt, hogyan tehetünk félre vészhelyzetekre. Tematikus hetünkön a megtakarítási formák közül kiemelt figyelmet kapott a Tartós Befektetési Számla, azaz a TBSZ. Heti összefoglalónkban áttekintjük a hét legizgalmasabb híreit, például azt, milyen meglepetéssel találkozhatunk a gyógyszertárakban, vagy az élelmiszer üzletekben, illetve tippeket adunk a karácsonyi készülődéshez, spóroláshoz. A cikkek elolvasásához kattintson a címekre!

A tematikus hét cikkei:

Nem akarsz adót fizetni? Ezzel megúszhatod
A kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás bevezetésével a megtakarításaink hozamának közel negyedét be kell fizetnünk az államnak. Vannak azonban olyan kivételes banki termékek, amikkel megúszhatjuk ezeket a terheket, viszont ezért cserébe hosszú távra kell félretenni a pénzünket. Megmutatjuk, hogy melyik az a szabadon felhasználható megtakarítás, ami teljes kamatadó és EHO mentességet biztosít.

Kapsz prémiumot év végén? Hova tedd a pénzed?
December a karácsony, a szilveszter mellett sokak számára fontos pénzügyi szempontból: ez az év végi prémiumok időszaka is. Sokan szívesen tennék félre az így kapott pénzt, de a rendszeres megtakarításuk nem megfelelő arra, hogy egyszeri nagyobb összeget befizessenek rá. Megmutatjuk, hogy melyik az egyik legrugalmasabb termék arra, hogy félretegyük az év végi plusz pénzünket.

Kritikus a helyzet a magyar családoknál: ez kell a túléléshez

Rengeteg veszélyt rejt magában a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága; sok család éli úgy mindennapjait, hogy nincsenek tartalékaik egy rövidebb váratlan helyzetre sem.

Nem mindegy, miben tartod a pénzed: így kezdj megtakarítani

Élethelyzetenként változó, hogy kinek milyen megtakarításra van szüksége. És persze nem egyszerű eldönteni, hogy a sok elérhető lehetőség közül melyiket válasszuk - az pedig még bonyolultabb, ha úgynevezett megtakarítási portfóliót szeretnénk összeállítani, azaz több helyen is tartanánk a pénzünket.

Ezt kell tudnod, ha TBSZ-be teszed a pénzed: a szakértő válaszol

Az elmúlt napokban a megtakarításokra fókuszált a Pénzcentrum. Cikksorozatunkban megvizsgáltuk a különféle öngondoskodási lehetőségeket, megnéztük, miért és hogyan képezzünk pénzügyi vésztartalékot, és arról is szót ejtettünk, milyen öngondoskodási lehetőségek vannak az egyes élethelyzetekben. Különösen figyeltünk a mostanában egyre népszerűbb megtakarítási termékre, a TBSZ-re, azaz a Tartós Befektetési Számlára.

A hét további hírei:

Nagy változás jön a magyar boltokban holnaptól
Új címkékkel és tájékoztató táblákkal találkozhatunk a boltokban. December 13-án hatályba lép ugyanis az az uniós rendelet, amely egységesen szabályozza az élelmiszereken található jelzéseket, feliratokat. A cél, hogy ne lehessen megvezetni a vásárlókat.

Sokan meglepődnek majd a gyógyszertárban néhány hét múlva
Egyelőre nincsenek hosszú sorok az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztárak ügyfélszolgálatainál, pedig nagyon sok olyan tag van, aki még nem azonosította magát SZEMÉLYESEN. A határidő közeleg, a Pénzcentrum mutatja, mit kell tenned ahhoz, hogy januárban is tudj vásárolni egészségpénztári kártyáddal a gyógyszertárban.

Ezért bukta el luxuslakását a legendás magyar sportoló
A héten végleg kiköltözött otthonából Mészöly Kálmán és felesége. A budai luxusingatlantól a tetemes adósságok miatt kellett megválnia a legendás sportolónak. A veterán futballistát annak ellenére szippantotta be az adósságspirál, hogy a devizahiteles elszámolás és forintosítás már a küszöbön áll.

Nagyon sok devizahiteles várt erre a bejelentésre
Újabb rendeletet adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a devizahitelek elszámolásáról. A jegybank sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy mennyi jár majd vissza egy átlagos adósnak, és kiderült, milyen jogorvoslati lehetőségük van az ügyfeleknek.

Ez aztán betehet a Tescónak, IKEA-nak és a többieknek

Újabb meglepő, a magánszemélyek pénztárcáját és a városi/elővárosi fő- és mellékúthálózat látszólagos nyugalmát komolyan érintő ötlettel állt elő a kormány, hogy betömje a jövő évi költségvetésben tátongó 40 milliárd forintos űrt. Ráadásul ez több nagy áruházláncnak is igen fájó lehet.

Sokan meglepődnek, amikor besétálnak a bankba januárban
Jövő év elején lép életbe a hitelfelvételt korlátozó jegybanki rendelet, amely meghatározza, hogy mekkora a lehet a maximális törlesztőrészletünk. A határidőig már kevesebb mint három hét maradt csak hátra, így aki nem tud kellő méretű igazolt jövedelmet felmutatni, annak sietnie kell a kölcsön igénylésével. Aki viszont nem tud most élni a lehetőséggel, annak mutatunk néhány kiskaput, hogyan lehet kijátszani a szabályokat.

Nehéz elhinni, milyen új trükkel rabolnak a boltokban + videó

Döbbenetes új technikával rabolnak boltokban Nyugat-Európában: az első hallásra hihetetlennek tűnő hírek szerint hipnózissal kábítják el az eladókat a bolti tolvajok. Magyarországon egyelőre nem tudni hasonló bűncselekményről - érdemes azonban figyelni a karácsonyi bevásárlásnál.

Orbán üzent azoknak, akik korkedvezményes nyugdíjra várnak
Egy nyugdíjjal kapcsolatos kérdésre is válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a Blikk Sztárchat c. rovatában, ahol az olvasók élőben üzenhettek a kormányfőnek.

Állami ingyenmilliók CSOK-osoknak: mutatjuk a részleteket

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás. A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ne hagyd elveszni a tuti szabadnapjaidat: így viheted át a jövő évre
Ugyan sokan már csak könnyes szemmel gondolnak rég elhasznált szabadnapjaikra, a spórolósoknak akár heteik is maradhattak. Épp itt az ideje, hogy ők is felhasználják most ezeket a napokat, mert jövőre átvinni ezeket csak bajosan lehet.

Mennyire van biztonságban a pénzem a bankban? Ezt kevesen tudják

Az Országos Betétbiztosítási Alap az elmúlt egy évben több pénzintézet csődje miatt kellett helyt álljon a betétek kifizetésekor. Jelenleg három hitelintézetnél is zajlik a kármentesítési folyamat. Megnéztük, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a kártalanításra, illetve megmutatjuk egy példán keresztül, mennyit kapnak vissza az ügyfelek.

További családi kedvezmények jöhetnek 2016-ra
A családi adókedvezmény további emelkedését ígérte Orbán Viktor, emellett utalt arra is, hogy előfordulhat, 2016-tól csak a gazdag családoknak kell fizetni a gyerekek óvodai vagy iskolai ebédjéért. A miniszterelnök a Blikk Sztárchat című rovatában válaszolt az olvasók kérdésére, élőben. Ott érdeklődött egy olvasó afelől, vajon tervezi-e a kormány, hogy megemeli a családi pótlék összegét

Karácsonyi tippek:

7 apróság, amit a legtöbben elfelejtenek a karácsonyi vásárlásnál
Számla vagy nyugta? Garancia vagy jótállás? Leértékelés vagy akciós ár? A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) segítségével összegyűjtöttük, mire kötelező figyelni, ha karácsonyi ajándékot vásárolunk.

Ez a karácsonyi vásárlás 8 legnagyobb csapdája idén

Mire figyeljünk, ha vásárolunk? Hogyan védhetjük magunkat? Hogyan garantálhatjuk, hogy az ajándékba szánt termék megfelelő minőségű lesz? A Komárom-Esztergom Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tájékoztatásából összeállítottunk egy 8-as veszélylistát.

Több ezer forintot is spórolhatsz, ha ma a neten vásárolsz
Ma 5. alkalommal kerül megrendezésre a webáruházak közös napja, amikor is a résztvevő kereskedők ingyenesen szállítják házhoz az aznap megrendelt termékeket úgy, hogy azt karácsonyig mindenki megkapja.

Apró trükkök karácsonyra: így marad friss az étel

Adventi cikksorozatunk tizedik részében mutatunk egy-két trükköt, hogyan úszhatjuk meg azt, hogy a felhalmozott ünnepi ételkészlet nagy része a kukában végezze.

Itt a lista: így nem futsz ki a pénzedből karácsonykor
Lista, lista, lista: adventi cikksorozatunk kilencedik részében a legalapvetőbb spórolós tanácsra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Okostelefonosok előnyben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm