22 °C Budapest

A kápé ára: többe kerül, mint amennyit ér

Pénzcentrum
2012. november 2. 17:02

Cash is king! Azaz a készpénz a nyerő! Bár egy angolszász mondásról van szó, akár Magyarországon is kitalálhatták volna. Mi magyarok ugyanis ragaszkodunk a készpénzhasználathoz, komoly költségekbe verve ezzel az érméket és bankjegyeket kibocsátó Magyar Nemzeti Bankot.

A magyar lakosság az indokoltnál is jobban ragaszkodik a készpénzhasználathoz. A legtöbben bankkártyájukat például fizetés helyett arra használják, hogy egy bankjegykiadó automatából felvegyék vele a fizetésüket. A vállalkozások csak akkor adnak egymásnak árut, ha a vevő azt "kápében" a helyszínen kifizeti. A lakosság tartozásait nem csoportos beszedési megbízással vagy eseti banki átutalással fizeti, inkább sárga csekkjeivel sorban áll a postán.

Hogy miért van ez így, annak számos oka van. Sokan nem bíznak abban, hogy a bankokban jó helyen van a pénzük. Mások kiadásaikat igyekeznek kordában tartani azzal, hogy akkor fizetik be sárga csekkjeiket, amikor éppen van pénzük. A vállalkozások nem bíznak partnereikben annyira, hogy azok az áru elszállítása után hajlandóak lesznek utalni a vételárat. Végül a vállalkozói réteg és a lakosság egyaránt tart attól, hogy az adóhatóság belelát pénzügyeibe, ezért inkább mindig mindenért készpénzzel fizet.

Kevesen tudjuk, de ragaszkodásunk a készpénzhez elég sokba kerül saját magunknak. A forgalomban lévő bankjegyeket ugyanis le kell gyártani, ami bizony nem olcsó mulatság. A bankjegyek és érmék előállításáért a Magyar Nemzeti Bank felelős. Ő fizet a tulajdonában lévő Pénzjegynyomda Zrt-nek és a Magyar Pénzverő Zrt-nek azért, hogy minden címletből legyártsa a szükséges mennyiséget.

Bizony nem kis mennyiségről van szó! Idén júniusban 293 millió bankjegy és 1,2 milliárd érme volt forgalomban Magyarországon. A bankjegyek közül tíz- és húszezresből nyomtattak a legtöbbet. Az említett címletekből 96 millió, illetve 72 millió darab volt forgalomban. A bankjegyeket egy titkos összetételű gyapot alapú anyagra nyomják. Ez olcsóbb a fémnél, ám 4-5 év alatt elhasználódik, akkor cserélni kell. A fémpénz tartósabb, viszont drágább előállítani.

Nem is hinnénk, de minél kisebb címletű érméről van szó, annál többe kerül az előállítása. Az 5, 10 és 20 forintos érmék például nem is érnek annyit, amennyiért verik őket. A 20 forintos előállítási költsége például a jegybank adatai szerint nettó 22,2 forint, a tíz forintosé meg nettó 25,5 forint. A legdrágább magyar érme a százforintos, melyet darabonként nettó 41 forintért készítenek el. A bankjegyek nyomtatása sem olcsó mulatság. Közülük legdrágább az ezres, mert annak készítése nettó 44,6 forintba kerül. A leggyakoribb bankjegyek, a tíz- és húszezresek előállítási költsége nettó 37,7 illetve 39,9 forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megsemmisült, vagy használhatatlanná vált érméket és bankjegyeket pótolni kell. Minél elterjedtebb a készpénzhasználat annál hamarabb használódnak el vagy sérülnek a bankjegyek és értelemszerűen annál több kell belőlük. Magyarországon a készpénzhasználat csúcsa 200-ben volt, amikor a jegybanknak 9 milliárd forintot kellett fordítania pénzgyártásra. Tavaly ugyanilyen célokra 4,1 milliárd forint ment el. Ez azt jelenti hogy fejenként 410 forintot költöttünk arra, hogy legyen mivel fizetnünk. Megéri?

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm