21 °C Budapest
Így keresi rommá magát Halmi Bence, Szekeres Christina: dübörög a get-rich-quick scheme buli

Így keresi rommá magát Halmi Bence, Szekeres Christina: dübörög a "get-rich-quick scheme" buli

2024. február 21. 14:04

Az idő csak telik, te pedig még mindig csóró vagy? - ilyen és ehhez hasonló üzeneteket hordozó, ún. "get-rich-quick schemes" tartalmakat járt körbe a CashTag eheti adása.  A pénzügyek és a befektetések világában a "gyorsan meggazdagodni" programok vonzereje tagadhatatlan. Ezek a rendszerek gyors vagyonfelhalmozást ígérnek minimális erőfeszítéssel. Ám az ígéretek gyakran túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek, és csalódások és pénzügyi veszteségek ösvényére vezethetik a friss befektetőket.

A "get-rich-quick schemes" vagy magyarul "gazdagodj meg gyorsan programok"  olyan csábító "üzleti" lehetőségeket kínálnak, amelyek rendkívül magas hozamot ígérnek rövid időn belül, gyakran kis kockázattal vagy akár kockázat nélkül. Olyan egyéneknek szólnak, akik gyors gazdagodásra vágynak anélkül, hogy sok időt, erőfeszítést vagy épp szakértelmet kellene belerakniuk a folyamatba.

Ezek különféle formákat ölthetnek, beleértve a Ponzi-sémákat, a piramisjátékokat, a magas hozamú befektetési programokat (HYIP, azaz high-yield investment program) vagy akár bizonyos kriptovalutás módszereket. A világ legtöbb országában a közösségi médiát szinte ellepik ezek a gyors gazdagodást ígérő videók. Nálunk is egyre többen gyártanak ilyen tartalmakat, a fogékony nézőknek az algoritmus tömegével osztja a gyors meggazdagodást ígérő influenszerek anyagait.

1 millió forintot egyetlen TikTok videoból?

- hangzik el például az egyik általunk vizsgált videóban. A Pénzcentrum videóblogjában, a CashTag-ben ezúttal "get-rich-quick schemes" térhódítsával foglalkoztunk, bemutatva olyan magyar influenszereket is, akik tartalmaiban rendre felismerhetőek és ismétlődnek a módszer sémái. Ilyenek többek között az Ecom Tesók (velük már két korábbi adásunkban is foglalkoztunk, az elsőt ITT, a másodikat pedig ITT nézheted meg) Szekeres Christina, tamas.first vagy épp a Cápák közöttben is feltűnt Halmi Bence is. Íme a CashTag legújabb epizódja:

(A régiós korlátozás miatt nem tudod megnézni a videót? Görgess cikkünk végére, ott megtalálod a kisfilmet!)

Hogyan működik a "get-rich-quick schemes" módszer?

Magyarországra is igaz, hogy a társadalom nyitott a gyors és kockázat mentes gazdagodásra. Ahogy azt többször mi is már feldolgoztuk hazánkban igen nagyok a társadalmi különbségek. Míg valaki a gyermekének az iskoláztatására sem tud költeni, addig mások jachtokat vásárolnak és luxus éttermekben mulatják az idejüket. Ez a fajta társadalmi feszültség és általános elégedetlenség az, amit ezek a tartalomgyártók céloznak. Rengetegen elégedetlenek a munkahelyükkel, a fizetésükkel és a társadalmi pozíciójukkal, így nem csoda, hogy sokan lehetőséget látnak ezekben a csábító ajánlatokban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tehát ezek legtöbbször pszichológiai taktikák, amelyek célja a befektetők érzelmeinek megszólítása, kihasználva a pénzügyi szabadságról és biztonságról szóló álmaikat. Bár az egyes sémák konkrét részletei változhatnak, általában közös vonásaik vannak, úgy mint 

  • Irreális ígéretek: A gyors gazdagodási tervek gyakran olyan csillagászati ​​hozamot ígérnek, amely messze meghaladja a törvényes befektetésekkel megvalósítható mértéket.
  • Minimális erőfeszítés szükséges: Ezek a rendszerek azt állítják, hogy a befektetők jelentős nyereséget érhetnek el anélkül, hogy mélyreható ismeretekre vagy aktív részvételre lenne szükségük.
  • Nyomás a toborzásra: Sok program új befektetők vagy résztvevők toborzásával jár, hogy fenntartsa a korábbi befektetők kifizetését. Ez a szerkezet egy piramishoz hasonlít, ahol az újabb résztvevők a magasabban lévők hozamát finanszírozzák.
  • Az átláthatóság hiánya: A rendszerek gyakran homályos vagy következetlen magyarázatot adnak a nyereség keletkezésének módjáról, ami megnehezíti a befektetők számára a mögöttes mechanizmusok megértését.
  • Nincs egyértelmű termék vagy szolgáltatás: A valódi befektetésekkel ellentétben, amelyek valódi vállalkozásokat támogatnak, a gyors meggazdagodási programokból gyakran hiányzik a bevételt generáló legitim termék vagy szolgáltatás.

Míg a gyors vagyonfelhalmozás vonzereje csábító, nyomós okai vannak annak, hogy miért nem tanácsosak a gyors gazdagodási programok a befektetők számára, ezek közzé tartozik

  • Magas veszteségkockázat: A magas hozam ígérete általában a teljes befektetés elvesztésének megnövekedett kockázatával jár. Sok program végül összeomlik, és a befektetőknek semmi sem marad.
  • Szabályozás hiánya: A gyors gazdagodási rendszerek gyakran a szabályozási kereteken kívül működnek, ami megnehezíti az üzemeltetők felelősségre vonását a csaló tevékenységekért.
  • Fenntarthatatlan üzleti modellek: Azok a rendszerek, amelyek új résztvevők toborzásán alapulnak, hogy megtérüljenek a meglévő befektetőknek, természetüknél fogva fenntarthatatlanok. Amint lelassul a toborzás, a rendszer összeomolhat, és a későn érkezők jelentős veszteségeket szenvedhetnek el.
  • Nincs valódi befektetési stratégia: A jogos befektetések mögött reáleszközök, üzleti tervek vagy bevételi források állnak. Ezzel szemben a gyors meggazdagodás konstrukcióiból hiányzik a valódi befektetési stratégia, és az új alapok beáramlására támaszkodnak a kifizetések fenntartásához.
  • Érzelmi manipuláció: Sok program pszichológiai taktikát alkalmaz a befektetők érzelmeinek megszólítására, kihasználva a pénzügyi szabadságról és biztonságról szóló álmaikat. 

Tehát befektetőként kulcsfontosságú az óvatosság, a szkepticizmus és a kritikus gondolkodás a befektetési lehetőségek értékelése során. Önképzéssel, szakmai tanácsok kérésével, átvilágítással és az érzelmi manipuláció elkerülésével megóvhatjuk magunkat a "get-rich-quick schemes" vagy "gyors meggazdagodási" tervek csapdáitól, és megalapozott döntéseket hozhatunk, amelyek hozzájárulnak hosszú távú anyagi jólétéhez.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem