Plastic water bottles and glasses in the car

Lassan ellep minket a műanyagszemét: ez lehet a valódi megoldás a PET-palackok problémájára

2024. január 23. 13:31

Pannonhalmán nyílt új palackozó üzem, ahol január közepén legördültek Magyarország első ásványvizes refPET cserepalackjai a gyártószalagról. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackosa jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon. A cserepalack egyre több országban jelenik meg, elterjedése kiváló alternatíva a fenntarthatóbb fogyasztás felé vezető úton. 

Innovatív, 1,5 milliárd forint értékű palackozó üzemet hozott létre az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán, amely naponta akár több százezer palack legyártására képes. A márka úttörő a hazai ásványvízpiacon, hiszen ez az első, igazán környezettudatos cserepalackos ásványvíz a háztartási fogyasztásra szánt termékek között.

Ezek a cserepalackok átlagosan 25-ször tölthetőek újra, mielőtt újrahasznosítják őket és újból refPET palackok készülnek az alapanyagból. Ezzel a megoldással egy palack életciklusa sokkal hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké. Egyetlen cserepalack a 25 újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását garantálja, ezzel több, mint 80%-kal kevesebb műanyagot használnak fel a teljes életciklus alatt, mint egy egyszer használatos PET-palack esetében.

Magyarországon a háztartások ásványvízfogyasztásának közel 100%-a egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaink ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak környezetünkre. Az Oonly hazánkban elsőként kínál újratölthető, cserepalackos természetes ásványvizet a háztartások számára is megfelelő kiszerelésben. Szeretnénk, hogy Európa más országaihoz hasonlóan itthon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás. Kiváló víz, fenntartható cserepalackban - mi ebben hiszünk. A csomagolási hulladékokat minimalizálni kell, erre pedig a palackmosás és újratöltés a legjobb megoldás. Az átütő hulladékcsökkentési sikerhez és karbonlábnyomunk redukálásához nemzetközileg már bizonyítottan működő, valóban zöld megoldások kellenek

– nyilatkozta Polony István, az Oonly ügyvezető igazgatója. Az Oonly ásványvíz különlegessége, hogy a hazai ásványvíz márkák között kiemelkedően magas, - literenként 33 mg-os - metakovasav és 54,5 mg-os természetes magnéziumtartalommal rendelkezik. Az Oonly ásványvíz természetes formában biztosítja a folyamatos magnéziumpótlást. Szervezetünk számára a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely az izmok, az ízületek és a csontok egészségéhez is elengedhetetlen, míg a metakovasav sejtregeneráló, elősegíti a haj, a köröm, a bőr megújulását, illetve táplálja a bőrt.

Magyarországon az éves 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így hatalmas potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban, az úgynevezett refPET-ben. Manapság hazánkban is egyre nagyobb az érdeklődés a fenntartható, zöld termékek iránt, remélhetőleg teret nyer a többutas palackok használata

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta el a refPET palackok kapcsán Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója.

2024. január 1-től Magyarországon is elindult a kötelező visszaváltási rendszer, mely szerint az üzletek betétdíjat fognak felszámolni az üveg, alumínium és PET-palackos üvegekre, amit a vásárló akkor kap vissza, ha a palackokat elviszi egy visszaváltópontra. A visszaváltással ugyan a termék betétdíj visszajár, de maga a csomagolás ettől még úgynevezett egyutas marad.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem