HR managers are interviewing job applicants. Successful job interview, Recruiter or manager and job candidate with resume in office.

Borzalmas állapotokban a magyar építőipar: egyre kevesebben mernek belevágni az ismeretlenbe

2023. december 29. 13:32

Törékeny ponton az alapítási kedv idén a szektorban, ötezer körüli új vállalkozás prognosztizálható. Minimális cégszámcsökkenés novemberben, azonban az új kényszertörlések száma meghaladta a 3 ezret, és várhatóan év végére eléri a 3,5 ezret. November hónap végén a tevékenységet végző egyéni vállalkozók száma 1500-zal kevesebb, mint előző év decemberében.

A KSH legfrissebb jelentése októberre tartogatott pozitív üzenetet, hiszen az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,1, szeptember hónaphoz képest 1 %-kal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az örömbe azonban üröm is vegyül, mert 2023 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 %-kal csökkent, és a jövőt tekintve nem nyújt optimista hangulatot az október végi szerződésállomány, ami 31 %-kal elmaradt az előző év azonos időszakától.

Az OPTEN adatai alapján az ágazatban a működő vállalkozások száma az utóbbi három hónapban csökkent, de ez alig érte el a 150 céget, ami a szektor összes vállalkozásának csupán 0,2 %-át teszi ki. Az általános tendencia tehát elhanyagolható mértékű változást mutat, de ez nem jelenti azt, hogy az építőipar túl van a nehézségeken.

Mélyebbre ásva látszik, hogy az alapítási kedv mélyponton van az idei évben, és várhatóan 5 ezer körüli új vállalkozással lehet csak számolni, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke, és a legrosszabb évhez viszonyítva is közel ezerrel kevesebb cég alakul(t) az idén. Az ágazatban meglévő feszültséget jelzi az új eljárások és azon belül a kényszertörlési eljárások és végelszámolások magas szintje is

– mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az ágazatban az új vállalkozások létrejöttének és megszűnésének száma közel azonos szinten mozog, előrevetítve ezzel az éves minimális cégszámcsökkenést. Az új eljárások fejlődése azonban már most figyelmeztetést hordoz a jövőbeli megszűnések felé, és egyúttal tükrözi az aktuális gazdasági folyamatokra adott válaszokat. Az új kényszertörlések száma pedig konkrétan azt mutatja, hogy hány vállalkozás kényszerül bezárásra, vagy tervezi azt. Ezen belül kiemelkedő jelentősége van a kényszertörléseknek, hiszen ezek az új felszámolási eljárások túlnyomó részét megelőzik. Az idei évben az új kényszertörlések száma már meghaladta a 3 ezres számot, és várhatóan év végére eléri a 3,5 ezret. Ez az elmúlt öt év második legmagasabb értéke, utalva arra, hogy egyre több vállalkozás kénytelen lesz bezárni, vagy már a bezárását tervezi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbra is 85 ezer felett az ágazatban lévő egyéni vállalkozók száma, ami novemberben az előző hónaphoz képest minimálisan csökkent. Novemberben alakult a legkevesebb egyéni vállalkozó 2023-ban, számuk alig haladta meg az 500-at. Ugyanakkor a hónap végén szüneteltetett vállalkozások száma közelíti a 13 ezret, ami az elmúlt három év legmagasabb értéke. A szüneteltetett vállalkozók figyelembevételével az látszik, hogy idén novemberben mintegy 1500-zal kevesebben működnek a szektorban, mint előző év decemberében.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) novemberre vonatkozó értéke az építőiparban országosan 19,67 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem