Chimney sweeper cleaning a chimney on top of the roof

Tízezreket fizethetnek a kéményseprőknek azok, akik ilyen családi házban élnek: itt a pontos rendelet

2023. augusztus 31. 10:04

Bár a törvény már 2016 óta életbe lépett, a legtöbb vállalkozás képviselője még mindig értetlen arccal néz a kéményseprést végző szolgáltató cég képviselőjére, amikor megjelenik az ajtajában, hogy elvégezze az évente, kétévente kötelező kéményellenőrzést. A dolog pikantériája, hogy nagyobb gazdálkodó szervezetekhez hasonlóan, azoknak az egyéni vállalkozóknak is ugyanúgy kell fizetnie ezért a szolgáltatásért, akiknek a székhelye a saját otthonukba, esetleg valamelyik családtagjuk családi házában van bejegyezve. Ezzel kvázi ugyanolyan gazdálkodó szervezetnek minősülnek, mint „nagyobb vállalkozó társaik”, ami a mérettől és tevékenységi körtől független.

A kéményseprésről szóló törvény alapján az ingatlan használója köteles a kéményseprő-ipari tevékenységet a jogszabályban meghatározottak szerint megrendelni a kéményseprő-ipari szolgáltatótól, vagy kéményseprő-ipari szervtől. Magánszemélyként ez térítésmentes, vállalkozóként mindezért viszont díjat és költségtérítést kell fizetni.

Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft, Bt, egyéni vállalkozó…) azok számára a kéményseprés ingyenes. A családi házakhoz a kéményseprő akkor megy, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. A gazdálkodó szervezetek – egyéni vagy társas vállalkozás – tulajdonformától, mérettől és tevékenységi körtől függetlenül kötelesek a székhelyként, telephelyként, vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlan égéstermék-elvezetőjét ellenőriztetni, szükség szerint tisztíttatni. Ezt a 2015. évi CCXI. törvény írja elő, amely a kéményseprőipari tevékenységről rendelkezik" - foglalta össze a Pénzcentrum megkeresésére a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OFK) Kommunikációs Szolgálata. Hozzátették:

Jelenleg minden vármegyében van legalább egy kéményseprőipari szolgáltató, így ezt a munkát tőlük kell megrendelni, az ingatlanban működő tüzelő- és fűtőberendezés típusától függő gyakorisággal: gázüzemű és zárt égésterű eszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente. Ha egy családi házba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, annak kéménye gazdálkodó szervezet kéményének minősül. Ebben az esetben a kéményellenőrzés kötelező és fizetni kell érte. Azt, hogy mi minősül gazdálkodó szervezetnek, a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 7. §-ának 6. pontja tartalmazza.

A gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését és tisztítását tehát nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik a saját díjszabásuk szerint. A Katasztrófavédelem dedikált weblapján, az irányítószám megadása után tudjuk kiválasztani, hogy magánszemély, vagy vállalkozás-e a kémény tulajdonosa, illetve azt is, hogy családi ház vagy társasház a szóban forgó épület. Ha mindent megfelelően kiválasztottunk, az oldal felajánlja, hogy az adott területen mely kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény 2. § (1) bekezdése alapján a kéményseprő-ipari tevékenységet az alábbi szervezetek végezhetik:

  • a kéményseprő-ipari szerv (katasztrófavédelem) végzi a tevékenységet a természetes személy tulajdonában lévő ingatlanban, mely nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként, valamint a társasházakban, lakásszövetkezeti lakóingatlanokban;
  • a kéményseprő-ipari szolgáltató végzi a tevékenységet minden más ingatlanban, vagyis gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő, vagy olyan ingatlanban, amely gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként van bejegyezve;
  • a még fennálló önkormányzati szerződés alapján működő kéményseprő-ipari közszolgáltató végzi a tevékenységet a szerződésben meghatározott településeken valamennyi ingatlan tekintetében, a szerződés megszűnésének napjáig.

Kéményseprő-ipari tevékenységet kizárólag az a szolgáltató végezhet, melyet a székhelye szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, mint tűzvédelmi hatóság nyilvántartásba vett. A nyilvántartás adatait az igazgatóság honlapján közzé teszi. A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az igazgatóságok nyilvántartásainak adatai alapján ingyenesen és korlátozás nélküli hozzáférés lehetőségével naprakészen közzéteszi az interneten a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó nevét, címét, elérhetőségét, működési helyét, ellátási területét

– mutatott rá kérdésünkre Mihályka Szabina, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvívője.

Jelenleg minden vármegyében legalább egy kéményseprő-ipari szolgáltató van, így ezt a munkát tőlük kell megrendelnie a vállalkozásoknak. Ennek gyakorisága elsősorban az ingatlanban működő tüzelő- és fűtőberendezés típusától függ: gázüzemű és zárt égésterű tüzelő-, fűtőkészülékek esetén minimum kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente. Ahol egy vármegyében több piaci szolgáltató tevékenykedik, ott a szolgáltatásra jogosultak bármelyike elvégezheti az éves ellenőrzést. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó szóban személyesen vagy telefonon, írásban elektronikus vagy postai úton veszi fel a kapcsolatot az ingatlan használójával.

"A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó az ellenőrzésnél az égéstermék-elvezető, valamint a rákötött tüzelő-, fűtőberendezés műszaki állapotát, a kialakítás megfelelőségét, az üzemeltetési, a vonatkozó építési, tűzvédelmi és biztonságtechnikai előírások betartását vizsgálja. Az éves ellenőrzést azok a szolgáltatók végezhetik, akik az illetékes vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól megkapták erre az engedélyt. A mi székhelyünk Balatonszabadiban van, de a tevékenységgel érintett ellátási területünk kiterjed Somogy-, Veszprém-, és Fejér vármegyére. A munkavégzés feltétele, hogy az általunk bejelentett ellátási területenként legalább egy fő kéményseprőmestert (vagy a feladat ellátásában személyesen közreműködő természetes személyt, aki kéményseprőmester képesítéssel rendelkezik) és egy fő kéményseprő szakképesítéssel rendelkező szakembert foglalkoztatunk. A foglalkoztatottak létszámát úgy kell megállapítani, hogy a feladat ellátása folyamatosan biztosított legyen. Az a lista is nyilvános, hogy melyik településen melyik szolgáltató jogosult dolgozni: a vállalkozó eldöntheti, hogy kit választ" – mondta a Pénzcentrumnak Böröcz Gábor, a Dunántúli Közületi Kéményseprő-ipari Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalkozások általában azonban nem igazán tudják, hogy „eljött az idő”, ezért mi magunk keressük fel őket közületi, piaci szolgáltatóként. Ehhez a szórólapos módszert használjuk, tehát felkeressük a rendelkezésünkre álló lista alapján a körzetünkbe tartozó vállalkozásokat és egy szórólapon jelezzük nekik, hogy a törvény alapján mikor tervezzük az ellenőrzést végezni. A vállalkozások ezután egy megadott telefonszámon egyeztethetik a pontos időpontot a szakemberrel. Azért ezt a módszert használjuk, mert sajnos tapasztalat, hogy gyakran nem valósak azok az e-mail címek, amelyek az adatbázisokban vannak, ráadásul sokszor van a kisebb vállalkozások székhelye a szülőknél, családtagoknál. Érdemes arra is figyelni, hogy egy vármegyében több szolgáltató végezhet kéményseprő-ipari tevékenységet, és ezek díjszabása nagymértékben eltérhet egymástól; szolgáltatónként akár 2-3-szoros díjkülönbséggel is lehet találkozni. A szolgáltatásért azonban csak egyszer kell fizetni és mindig annak a cégnek, aki úgymond először odaér, vagy akivel szerződéses viszonyban áll

- tette hozzá Böröcz Gábor.

A szakember hozzátette: a szolgáltatás teljesítését követően papír alapú számlát vagy elektronikus számlát állítanak ki a megrendelő részére, aki választhat, hogy készpénzben a helyszínen fizeti meg a díjakat és egyéb költséget, de átutalással is rendezheti az ellenértéket a számla átadását követő nyolc napon belül. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó szolgáltató papír alapú tanúsítványt állít ki a helyszínen az elvégzett feladatokról, amelynek első példányát a tulajdonos részére átadja a számlával együtt. Ezt a vállalkozásoknak öt évig kell megőrizni.

A társasházakban élők részére kötelező a kéményseprés, függetlenül attól, hogy csak magánszemélyek lakják, vagy gazdálkodó szervezetek is be vannak jegyezve egyik-másik lakásba. A társasházban élőknek nem kell időpontot egyeztetniük, hozzájuk a kéményseprők automatikusan érkeznek a sormunkaterv szerint. A weboldalon a sormunkatervek linken belül érhető el, hogy melyik vármegyében, melyik településen mikor lesz társasházi kéményellenőrzés. A társasházban élő magánszemélyek részére ingyenes a kéményellenőrzés, a gazdálkodó szervezeteknek pedig fizetniük kell érte. Gyűjtőkémény esetén a munka rá eső részét, például ha egy tízlakásos társasház egyik lakásába van bejegyezve egy Kft., akkor a munka egytizedét kell kifizetni. Ha a társasházi lakásnak, amelybe gazdálkodó szervezet van bejegyezve, egyedi kéménye van, a munka teljes összegét ki kell fizetni

– emelte ki a társasházakra vonatkozó passzust a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálata. A katasztrófavédelem a kéményseprőipari tevékenységet közfeladatként látja el, ezért a számlán szereplő összegnek nincs általános forgalmi adótartama (ÁFA), a fizetést átutalással kell rendezni.

Mennyibe kerül ma a kéményseprés a vállalkozásoknak? (az összehasonlításhoz általunk vizsgált cégeknél, nettó áron)

SORMUNKA MEGNEVEZÉSE VIDÉK BUDAPEST
Egyedi égéstermék-elvezető 5000-6000 Ft/db/alk 8000-10 000 Ft/db/alk
Központi, nagy járatú égéstermék-elvezető 10 000-12 000 Ft/db/alk 20 000-24 000 Ft/db/alk
CO-érzékelő ellenőrzése 1000-2000 Ft/db/alk 1000-2000 Ft/db/alk
Kiszállási díj 4500-6000 Ft/db/alk 9000-12 000 Ft/db/alk

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem