25 °C Budapest
Lerántottuk a leplet az Ecom Testvérek gigabizniszéről: átverés vagy az évszázad üzlete?

Lerántottuk a leplet az Ecom Testvérek gigabizniszéről: átverés vagy az évszázad üzlete?

2023. augusztus 23. 16:05

Az internetes kereskedés, az e-commerce széleskörben való elterjedése gyökeresen megváltoztatta a sikeres vállalkozókról alkotott képet. Amíg korábban egy kereskedői vállalkozásnak elengedhetetlen részei voltak az üzlethelység, a raktár, a szállítóeszközök, és nem utolsó sorban az alkalmazottak, addig a dropshipping korában elég lehet egy laptop. És ráadásul könnyen elérhető az “idő, lokáció, és pénzügyi szabadság”, legalábbis ezt állítják az Ecom Testvérek, akiknek a videóival tele vannak a közösségi és videomegosztó oldalak. De mi is az a dropshipping, és vajon mi a valóság a 18 éves kor alatt jött vállalkozói siker mögött? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a CashTag, a Pénzcentrum vlogjának új része. 

Az Ecom Testvérek saját elmondásuk szerint 3 éve, tehát 15-16 évesen kezdtek bele az online kereskedésbe, és mostanra olyan elképesztő magasságokig építették a vállalkozásukat, hogy ők leginkább már csak megosztani szeretnék ezt a tudást más fiatalokkal is. Nem rejtik véka alá a vagyonukat, és az életmódjukra talán a fényűző a legjobb kifejezés, legalábbis a videóikban szinte mindig csak ez az üzenet.

Ha viszont jobban a dolgok mögé nézünk, azt látjuk, videóik kommentelői egyértelműen két táborra szakadnak. Egyrészük elismerően nyilatkozik a fiatalok sikereiről, még mások felhúzzák a szemöldöküket, mikor az egyik Ecom tesó a Balin bérelt medencés háza előtt áll, vagy luxus hotelekből, egzotikus tengerpartokról posztol. Persze vannak olyanok is, akik egyértelműen csalás kiáltanak, pedig maga a dropshipping nem mondható újkeletű üzleti formának. De akkor mi is ez valójában? 

A dropshipping esetében a kereskedő nem rendelkezik saját árukészlettel, és nincsenek állandó kiszállítói partnerei. Olyan kereskedelmi modellről beszélünk, ahol az eladó csak promotálja, hirdeti a termékeket, amit majd a gyártó vagy disztribútor közvetlen küld el a vásárló részére. Jó példa az Ali babára épülő dropshipping, amikor a vállakózó létrehoz egy webshopot, kinéz egy terméket, amit berendel az Ali babáról, majd ezt elkezdi a saját shopjában promózni, és eladni 

- magyarázta a CashTag videójában Perényi András, a Webshippy alapítója és ügyvezető igazgatója. Persze mindehez szükség van egy úgynevezett agent-re, azaz ügynökre, aki a gyártás közelében, jellemzően Kínában intézi az ügyeket. Jó agentet találni, vonzó webshopot létrehozni, és mindig az éppen trendi termékekre célozni nem könnyű. Az Ecom Testvérek tanfolyama pontosan ezt a tudást szeretné átadni az érdeklődöknek.

Ahogy ők fogalmaztak egy videójukban, ezeket a trükköket és módszereket mindenki megtalálja az interneten, de kevesen tudják igazán jól csinálni, és mivel ők már kiépült kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, és átmentek az ilyenkor szokásos buktákon is, lényegesen lerövidítik a sikerhez vezető utat. Mindezt nem teszik éppen olcsón, az 5 részből álló tanfolyam díja 1500 euró, ami augusztus 23-i középárfolyamon számolva mintegy 575 000 forint. Ezt onnan tudjuk, hogy Pitner Gábor, a CashTag műsorvezetője jelentkezett a tanfolyamra, és meg is történt az első beszélgetés, amin bemutatásra került a képzési program.  

A képzési program első hangzásra jól kitalált, tartalmaz több előrehaladási lépcsőfokot, mentort, de egyéb más olyan segédleteket is, amik segíthetnek eligazodni a dropshipping világában. Ezzel együtt azért a jelentkezés során többféle misztikum is körüllengi a tesókat, akiknek igazából még az igazi nevét sem lehet tudni. De nagyon nincsenek kirakat elé téve a cégeik sem, amik a világ más-más országaiban vannak bejegyezve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Perényi András véleménye szerint, amit ők, azaz a testvérek csinálnak, „azt nyilvánvalóan nem csinálnák ennyi ideig, ha nem lenne nyereséges, meg nem tudnák eladni a tanfolyamuk. Illetve nagyon sok negatív komment lenne róluk, ha nem működne az a stratégia, amit csinálnak.” A cégalapító ugyanakkor elmondta azt is, az interneten bármi megtörténhet, akár csalás is lehet minden. Ezért szerinte, hogyha valaki bármilyen tanfolyamra is szeretne jelentkezni, az nagyon alaposan nézzen utána annak a bizonyos tanfolyamnak, mennyire jó, hasznos is valójában.

Csak pénz és más semmi

Ahogy a bevezetőnkben írtuk, a testvéreik videó szinte kivétel nélkül a színpompás fényűző életet/életüket mutatják be. Nevezzük ezt most flexelésnek, ami nem más, mint a vagyonnal, a sikerrel való kérkedés, ami egyáltalán nem újdonság a közösségi oldalakon. Főleg a TikTokon, ahol az Ecom Testvérek videoihoz kísértetiesen hasonló külföldi videók ezreit találhatjuk meg. A jelenségről Dr. Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékánek docense azt mondta: 

Ezt a jelenséget nehéz megérteni anélkül, hogy az ember értené, az általuk használt videós platformok milyen alapelvek mentén működnek. A közösségi oldalakon régóta jelen van a “richlife” és a “highlife” hashtag, tehát van egy olyan tartalom típus, ami kifejezetten az élet gazdag oldalát reprezentálja, és sokak által vágyott életformát jelenít meg. Mindezt már-már szemtelenül fiatal felhasználókra építve. És azt látni kell, hogy ez sokak számára egy vágyott életforma.

Bokor Tamás arról is beszélt a videóban, hogy igen ritka együttállás az, amikor relatív kevés kockázattal, kevés munkával óriási pénzeket szakítsanak emberek. Úgy vélekedett, „általában ez a pár paraméter együtt nem szokott összeállni. Tehát, ha csalásról beszélünk, ott tud lelepleződni, hogy gyanús kéne legyen egy ilyen könnyű üzenet. Azaz egyáltalán nem biztos, hogy a való életben ez ennyire könnyen meg tud valósulni.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm