Outdoor restaurant

Pengeélen táncolnak: a következő napok dönthetik el, melyik vendéglátóhely marad talpon

2021. április 21. 08:59

A hamarosan életbe lépő terasznyitás sem old meg mindent, sok vendéglátóipari vállalkozás ezután dobja majd be a törölközőt – figyelmeztetett a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint az újranyitás olyan költségekkel jár, amire számos étteremnek, kávézónak már nem maradt tartaléka, de az is kérdéses, hogy a következő hónapokban lesz-e forgalma a vendéglátóhelyeknek.

Kovács László az InfoRádiónak elmondta, örülnek, hogy hosszú idő után végre nyithatnak, de bizonytalannak érzik a helyzetet, mert nem tudják, hogy egy-két hónapon belül nem lesz-e újra szigorítás. Az ipartestület elnöke úgy látja, most derül majd ki, van-e tőke az újranyitáshoz. Fel kell tölteni a raktárakat, embereket kell felvenni, ez utóbbi már csak azért is problémás, mert nem biztos, hogy akad megfelelő munkaerő, hiszen sokan elhagyták a szakmát a bizonytalanság miatt.

Azoknak könnyebb, akik nem zártak be, házhoz szállítással, elvitelre működtek, megtartották a dolgozóik legalább egy részét. Nekik egy hét nagyjából elég ahhoz, hogy felkészüljenek

– elemezte a helyzetet Kovács László. Mint mondta, nincs adatuk arra vonatkozóan, hogy a szektorban dolgozók milyen arányban beoltottak, de ők arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát, mert különben önmaga, a kollégái és a vendégek egészségét veszélyezteti, meg hát az üzlet működése is múlhat ezen.

Kizártnak tarja, hogy egy csapásra nyereségesek legyenek a vállalkozások. Úgy látja, semmi tartalék nincs már a szektorban, pedig minimálisan egy-két hónap finanszírozására elegendő tőkének lennie kellene.

A Széchenyi Pihenő Kártyák zsebei közti átjárhatóságot praktikus segítségnek nevezte, hiszen a 2019 végéig feltett összegek felhasználási ideje május végén lejár, ez az intézkedés mobilizálja ezeket a pénzeket. Ám fontosnak tartana egy állami támogatást még akkor is, ha a tízmilliós maximumösszegig felvehető hitel nagy segítséget nyújt. Kovács László úgy látja, pár hónap alatt, az őszre derülhet ki, hogy talpon tud-e maradni egy vállalkozás. Sok múlik azon, hogy mennyire lesznek aktívak a vendégek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jöhet a roham?

Rohamra számít a vendéglátóhelyeken a héten várható terasznyitás után a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint azonban az ágazat teljes újraindításához további támogatásokra is szükség van. Úgy véli, a teraszok és kerthelyiségek megnyitásával egy „abszolút eufórikus” állapotnak kell bekövetkeznie valamennyi korosztály számára azzal, hogy végre ki lehet szabadulni.

A szövetség abban bízik, hogy 4 millió beoltott után lehetőség lesz majd az éttermek belső tereinek, illetve a szállodák nyitására is, amire május folyamán számítanak. Flesch Tamás úgy véli, a tavalyi év folyamán a szakma tanúbizonyságot adott arról, hogy felkészült a biztonságos nyitást illetően, elég csak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen kidolgozott Covid-kézikönyvre gondolni, amely minden szükséges előírásra kiterjed.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm