17 °C Budapest
A cheerful grandfather is in the cinema with his son and granddaughter, holding popcorn and beverages in their hands on their way to see a movie.

Új kihívója akadt a tavalyi év sikerfilmjének: tarolhat a magyar Barbenheimer a hazai mozikban?

2024. május 5. 12:55

Májustól ismét a látványos akciófilmeké, hátborzongató horroroké, családi és animációs filmeké lesz a főszerep a magyar multiplex mozikban, ugyanis hamarosan beindul a nyári blockbuster-szezon. Bár idén nem várható olyan együttállás, mint tavalyi Barbenheimer, mégis erős idényt várnak a mozipénztáraknál. Lehet azonban még olyan magyar mozis esemény idén, ami miatt tömegek rohamozhatják meg a jegypénztárakat. A 2024-es kilátásokról, illetve arról, jöhet-e egy újabb olyan aranyév a magyar mozikban, mint a 2019-es volt, Buda Andreával a Cinema City mozihálózat marketing és PR igazgatójával beszélgettünk.

Ahogy számos más szektorban, a kultúrafogyasztásban is éles határvonalat jelentett a 2020-as évi világjárvány kitörése. A különböző területekről érkező számadatok kapcsán hosszú ideje az a várakozás, hogy elérjük a 2019-es, pandémia előtti szintet. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű, hiszen a mozilátogatási szokások  - akárcsak a vásárlási, utazási, közlekedési, kommunikációs, stb. szokások - nagyban átalakultak, ahogy a forgalmazók és stúdiók stratégiája is változott az elmúlt 5 év alatt. A friss mozis, filmes adatok és a legnagyobb magyar mozihálózat szakemberének tapasztalatai segítségével most azt jártuk körül, hol tartanak jelenleg a mozik, milyen változások mentek végbe és mi várható még 2024-ben, illetve a jövőben ezen a téren.

A KSH friss adatai szerint a 2023-as évi mozis, filmes adatok leginkább a 2017-es évre hajaznak a mozik, mozitermek, látogatások számában. Az előadások és a bemutatott új játékfilmek száma viszont inkább már a 2018-as, 2019-es szintet közelíti. Az utóbbi évek egyik fő változása pedig, hogy látványosan több magyar filmet mutattak be a mozik a pandémia óta, mint a megelőző időszakban.

Ezekből a számokból azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a világjárvány óta jellemzően több a szabadtéri vetítés, vagy a Mozgó Mozi előadás, átalakulhatott a nyitvatartási is, így sok tényező befolyásolja, hogy adott évre hány előadás jut, ez nem feltétlenül mutatja, milyen erős az az év a mozik számára - magyarázta lapunk kérdésére Buda Andrea, a Cinema City mozihálózat marketing és PR igazgatója. Azt is hozzátette, hogy tavaly például nagyon sok hosszú játékidejű filmet vetítettek, mint az Oppenheimer, vagy a Megfojtott virágok. Ha ilyen hosszúságúak az adott év fontosabb filmjei, ezekből kevesebb vetítés fér bele a műsorrendbe, ez is eredményezheti, hogy változnak az egyes években a statisztikák.

A 2019-es évhez pedig azért sem érdemes hasonlítani még a 2023-as számait sem, mert az kiugróan jó év volt a magyar mozik számára, ezt nem szabad elfelejteni. A fenti számok is azt mutatják, hogy a 2016-2019 közötti időszak nagyon erős volt, melyből még így is kiemelkedett a pandémiát megelőző utolsó év.

Buda Andrea szerint egy-egy ilyen időszakot, vagy évet, mint a 2019-es is volt, rendkívül meghatároz a filmkínálat is. Akkor egyszerre futott több olyan filmes franchise, ami sok nézőt tudott bevonzani a mozikba. 2019 áprilisában mutatták be a Bosszúállók: Végjáték című, mely lezárta az MCU harmadik fázisát és egy 10 éves, 20-nál is több filmet felölelő periódust. A szakember szerint a Végjáték után is szinte két hetente mutattak be blockbuster filmeket a mozik - mint a Pókember: Idegenben, az Oroszlánkirály, a Halálos iramban új része. Később pedig szintén olyan erős filmek kerültek vászonra, mint a Jumanji – A következő szint, a Jégvarázs 2., a Joker és decemberben a Star Wars: Skywalker kora.

Magyarországon a Star Wars-filmek mindig extra nagy nézettségeket hoznak az adott évben és a decemberi bemutatók az azt követő januári időszakot is meghatározzák. Eddig egyedül a Star Wars- és az Avatar-filmek tudtak millió feletti nézettséget hozni a magyar mozikban

- mutatott rá Buda Andrea.

Felidézve azt a filmfelhozatalt, ami a 2019-es évet meghatározta, már látható, miért nem érdemes a 2023-as évet vagy bármelyik következőt 2019-hez mérni. Ahhoz sorozatban annyi blockbusternek kell a mozikba érkeznie, ami korábban is ritkán fordult elő. A filmipar is küzd a különböző válságokkal, nyomot hagyott a tavalyi és idei filmkínálaton a hollywoodi író- és színészsztrájk is.

Panaszra azonban így sincs ok, hiszen 2023-ban is sok nagy érdeklődésre számot tartó filmet hoztak be a magyar mozik. Bizonyára mindenki emlékszik még a Barbenheimerre, vagyis a Barbie és az Oppenheimer egy napra időzített bemutatójára, mely puszta mémsorozatként indul, mely végül a két konkurens stúdió közös kampányává nőtte ki magát. A nyári és őszi filmtermés már tavaly is erős volt, idén pedig ez a trend folytatódhat.

Buda Andrea elmondása szerint a 2023-as évet 25%-kal a 2019-es szint alatt zárták a Cinema City mozijai, a 2022-es számokat viszont 8,5%-kal meghaladták. Ez elég jó eredménynek számít. A 2024. első negyedévi adatokból is az látható, hogy ezek már a 2023-as év felett vannak. Apránként tehát kapaszkodik felfelé a mutatók.

A magyar filmek kapcsán kiemelte a tavaly november végén bemutatott Semmelweis sikerét, mely hazai viszonylatban blockbuster sikernek számít, amennyi nézőt az a film be tudott vonzani a mozikba - legfrissebb adatok szerint 340 ezer közelében jár a látogatószám. Ebben pedig nagy szerepe volt annak, hogy az emberek ajánlották egymásnak a filmet, nem csak az NFI-kampánynak. A szakember szerint pedig még az is lehet, hogy 2024-ben is jön hasonlóan nagysikerű magyar film a mozikba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2024-ben jöhet a magyar Barbenheimer?

A szakember arra is kitért, hogy még a hirtelen időjárás-változás is befolyásolja, sokan mennek-e a moziba az adott időszakban. Az áprilisi jó idő például nem tett jót a moziknak, viszont ez minden megfigyelhető, májusban ismét sokan állhatnak sorban a pénztáraknál. Annál is inkább, mert rengeteg blockbuster érkezik a kínálatba. A Kaszkadőr Ryan Goslinggal már csütörtöktől műsoron van és mindjárt érkezik a Majmok bolygója új része, a Furiosa (a Mad Max: Fury road előzményfilmje), a Garfield és az Agymanók 2., a Bad Boys új része és a Hang nélkül-filmek előzményfilmje - és még a nyár felénél sem járunk. Júliustól jön a Gru 4 is, valamint a Deadpool & Rozsomák, mely új életet lehelhet a kifulladt szuperhősfilmes műfajba.

2024-ben az év végén szintén erős felhozatalt lehet várni Buda Andrea szerint. Jön a Joker új része Lady Gagával, a halasztott bemutatójú új Gyűrűk ura-film (The War of the Rohirrim) is év végére csúszott, az animációs Sonik új része is érkezik. Karácsony előtt jön még a Mufasa, egy Oroszlánkirály-előzményfilm, illetve a Paddington új része is.

Buda Andrea kitért arra is, hogy november végén mutatják be a Mi vagyunk Azahriah című filmet, mely ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot. Ahogy arról lapunk is beszámolt, tavaly ősszel Azahriah - civil nevén Baukó Attila - koncertet hirdetett a Puskás Arénába, és miután a második nap is teltházas lett, egy harmadik napra is meghirdették a koncertet. A fiatal magyar énekes tehát azt már bizonyította, elképesztő tömegeket tud megmozgatni.

A szakember a Barbenheimer kapcsán említette, hogy rengeteget számított a két filmnek, hogy a közösségi média és az influenszerek is felkapták a témát. A Barbie-vetítésekre rengetegen mentek el rózsaszínbe öltözve, mely szintén sok posztot generált. Azt is elmondta, hogy Romániában már szokás is a román filmeket influenszerekkel reklámozni, mert rengeteg fiatal nézőt tudnak így megszólítani. Magyarországon erre magyar film kapcsán nemigen van példa, viszont az Azahriah-film esetében elképzelhetőnek tartja, hogy a rajongótábor, az influenszerek, maga Azahriah is elindíthat egy öngerjesztő kampányt, ami miatt tömeg lehet majd a vetítéseken.

Hosszú távon lehet érdekes kérdés, hogy Azahriah le tudja-e majd nyomni a Semmelweis számait. A Semmelweis történelmi alapokra helyezett életrajzi film, akárcsak az Oppenheimer volt, és mindkét film főszereplőjének - Vecsei H. Miklósnak és Cillian Murphynek - megvolt a maga rajongótábora. Ugyancsak megvan a rajongótábora Margot Robbienak, aki egy ugyancsak rajongás övezte ikont alakított, a film előtt pedig kampányturnéra is indult a különféle Barbie-outfitekben. A Barbie filmet pedig egy külső, nem filmes rajongás is erősítette, amilyenre Azahriah filmje is számot tarthat.

Természetesen, mivel nem egyidőben mutatták / mutatják be a két filmet, hanem egy év eltéréssel, így a Barbenheimerhez hasonló jelenség nem tud körülöttük kialakulni. A párhuzam viszont nem értelmetlen: a különbség ég és föld mindkét filmpáros között, nagyon máshogy építkezhet a sikerük, más lehet a közönségük, de az eredmény mégis ugyanaz. Elérik, hogy megtelnek a mozitermek, általuk újra eseménnyé válhat moziba menni. A Semmelweis-Azahriah "párbaj" nyilván csak hosszú távon dől el, viszont ettől még fontos kérdés lesz: fel tud-e nőni 2024-ben egy magyar film a Semmelweis sikeréhez, fel tudja-e venni a kesztyűt esetleg Azahriah vagy akadhat-e más kihívó. Most úgy tűnik, van rá esély, hogy 2024-ben is letarolhatja egy olyan "hazai blockbuster" a magyar mozikat, mint tavaly a Semmelweis, azonban ez még nagyon messze van, még a májusi triplakoncert is előttünk van, ezért nem érdemes semmit elkiabálni.

A Mi vagyunk Azahriah mellett egyébként november 28-án lesz a bemutatója Herendi Gábor - az egyik legismertebb és magyar blockbuster-eket rendező filmes - legújabb filmjének is. A Futni mentem és az Azahriah-film így együtt versenghet, akár egymással, akár a múlt évi Semmelweis sikerével. Buda Andrea szerint akár egy magyar Barbenheimer-jelenség is kialakulhat a két film körül. Érdekes lesz megfigyelni, kialakulnak-e majd a nézők között táborok, hogyan fog viszonyulni egymáshoz a két film, beülnek-e majd mindkettőre a mozilátogatók egymás után.

A jelenlegi tervek szerint pedig idén télen még, december 12-én a Demjén Ferenc dalaira épülő musical, a Hogyan tudnék élni nélküled? is mozikba kerül, így az év vége erős időszak lehet a magyar filmek szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm