23 °C Budapest

Március végén hozzák nyilvánosságra az átláthatatlan cégek listáját

MTI
2014. január 20. 08:35

A tulajdonosi háttere alapján eddig megvizsgált 15 ezer, uniós forrást elnyert cég, illetve civil szervezet közül mintegy 600 esetében van szükség további adatokra ahhoz, hogy tisztázni lehessen, nem minősülnek-e offshore cégnek, szervezetnek. Az átláthatatlannak bizonyuló pályázók listáját március végén hozzák nyilvánosságra - írja hétfői cikkében a Világgazdaság.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tavaly ősszel küldte ki a 2007-2013-as költségvetési ciklusban uniós támogatást elnyert 46 ezer cégnek és civil szervezetnek az átláthatósági nyilatkozatot. Az alaptörvény értelmében ugyanis csak olyan cégek és szervezetek kaphatnak állami vagy uniós támogatást, amelyeknek a tulajdonosi szerkezete átlátható.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lapnak azt mondta: a tervek szerint március végéig lezajlik a vizsgálat, és akkor várható, hogy közzéteszik az átláthatatlannak bizonyult pályázók listáját.

Azok a vállalkozások, amelyeknek mindössze annyi a "bűnük", hogy Magyarországon folytatnak gazdasági tevékenységet, de más országban adóznak, illetve vannak bejegyezve, természetesen nem lesznek rajta ezen a listán. "Amíg a fejlett országokon belül különböző adópolitika működik, addig sok vállalkozás jogszerűen tud élni ezzel a lehetőséggel" - mondta Csepreghy Nándor. Hozzáfűzte: nem az a gond, ha egy cég más országban adózik, hanem az, ha a törvényi szabályokat kijátszva, tiltott célból titkolja tulajdonosi szerkezetét.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem