Blue collar workers installing solar panels on roof of house

Ilyen nincs, jócskán emelnék a heti kötelező munkaidőt: a miniszter is támogatja a rettenetes javaslatot

2024. május 10. 15:01

Ausztriában heves vitát váltott ki az ipari testület javaslata, amely a heti munkaidő 41 órára történő növelését szorgalmazza a gazdaság élénkítése érdekében, szemben a szakszervezetek csökkentés iránti igényével, miközben egyes kormánytagok és gazdasági szakértők alternatív ösztönzőket és bónuszokat javasolnak a teljesítmény növelése céljából - írja az Infostart.  

Ausztriában jelentős vitát váltott ki egy ipari testület javaslata, amely több mint ötezer gazdasági szereplőt képvisel arra irányuló indítványával, hogy a heti munkaidőt 41 órára növeljék az általánosan sürgetett csökkentés helyett. A kormány egyik magas rangú minisztere támogatásáról biztosította a javaslatot, míg a szakszervezetek hevesen tiltakoztak ellene.

A gazdaság serkentésének szükségessége kapcsán nincs vita, arról viszont igen, hogy milyen módszerekkel lehetne ezt elérni. Több lehetőség is felmerült, többek között a teljes vagy részmunkaidő támogatása, a 41 vagy 32 órás munkahét bevezetése, valamint a heti négy napos munkarend kialakítása.

Markus Wallner, Vorarlberg tartomány konzervatív kormányzója egy új javaslattal állt elő, amely szerint a teljes munkaidőben dolgozókat 1000 eurós adómentes bónusszal kellene jutalmazni. A túlórákért járó fizetség adómentessé tétele is része volt az indítványnak. A Kurier című lap beszámolója szerint ez nem új ötlet; hasonló javaslat szerepel a nagyobbik kormánypárt Ausztria Tervében is. Az intézkedés célja az lenne, hogy többen váltanak részmunkaidőről teljes munkaidőre.

Gazdasági és munkaerőpiaci szakértők megkérdőjelezik ezt az új javaslatot, mondván nehéz elképzelni, hogy sokan váltanának csak a bónusz kedvéért, főleg ha gyerekgondozás miatt döntöttek korábban a részmunkaidő mellett. A vorarlbergi kormányzó javaslata ráadásul túlságosan költséges lenne.

Magnus Brunner pénzügyminiszter észszerűnek nevezte az indítványt és úgy vélte, hogy az 1000 eurós bónusz hozzájárulna a teljesítmény növeléséhez és segítené a gyerekellátás további fejlesztését is. Azonban hozzáfüzte, hogy az indítvány megvalósítása már a következő kormány feladata lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Christoph Neumayer, az ipartestület vezetője hangsúlyozta: Ausztriában csak a teljesítményből eredhet jólét. Szerinte az országban egy alkalmazott által ledolgozott órák száma jelentős mértékben csökkent az elmúlt években. Úgy véli, ellensúlyozni kellene azt a tendenciát, amely további csökkenést sürget még akkor is ha ez nem járul hozzá közvetlenül a közérzet javulásához.

Karoline Edtstadler európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter ugyancsak ellenezte a munkaidő csökkentését de Karl Nehammer kancellár hamarosan elutasította mind a 41 órás heti munkaidő bevezetését mind pedig azt az ötletet hogy 32 órára csökkenjen a normatív munkaidő.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) ágazati vezetője Ingrid Reischl arra figyelmeztetett hogy Ausztriában majdnem 47 millió túlórát dolgoztak le az alkalmazottak kompenzáció nélkül 2023-ban így szerinte inkább csökkenteni kellene a munkaidőt nem pedig növelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem