14 °C Budapest

Cégalapítás Szlovákiában - "Mert hülye azért nem vagyok"

Pénzcentrum
2006. július 4. 08:30

A kormány által bejelentett megszorító intézkedések hallatán, sok leendő és már aktív vállalkozó is elgondolkodik azon, hogy az Unió adta lehetőséget kihasználva, egy számára kedvezőbb gazdasági környezetben folytassa, illetve kezdje el tevékenységét. Sokan a kedvező környezetet a szomszédos Szlovákiában vélik megtalálni, és ott szándékoznak céget alapítani. Mostani cikkünkben az induláshoz szükséges tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Társasági formák

A szükséges információk gazdasági társaság alapításához
1. Meg kell választani az alapítandó gazdasági társaság nevét és székhelyét. Az alábbi in-ternetes link segítségével olyan nevet válasszunk, amely még nem szerepel a cégnyilvántartásban. www.orsr.sk
2. Meg kell határozni a gazdasági társaság tagjait, nevüket (vagy cégnevüket), lakóhe-yüket (vagy székhelyüket).
3. Magánszemélynek csatolni kell három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt, cégnek pedig a cégalapító okirat hiteles másolatát.
4. Nem szlovák állampolgár vagy cég esetében az előző okiratok hiteles fordítását is.
5. Ki kell választani a gazdasági társaság tevékenységi körét.
6. Össze kell gyűjteni a társaság jegyzett tőkéjét, és meg kell határozni a jegyzett tőke (a tagok vagyoni hozzájárulása) rendelkezésre bocsátásának módját és idejét.
7. Meg kell határozni a cégjegyzés módját; ki és hogyan jegyzi a céget. Pl. ügyvezető Önállóan, vagy két ügyvezető együttesen.
8. Meg kell adni a vezető tisztségviselők (ügyvezető igazgató, helyettes, stb) nevét, lakóhelyét.
9. Ha a társaságot határozott időre alapítják; meg kell határozni a gazdasági társaság működésének időtartamát.
10. Bizonyos tevékenységek esetén kötelező a hatósági engedély megszerzése, ennek hiányában a tevékenység nem végezhető.


Szlovákiában a cégalapításhoz kisebb törzstőkére van szükség. A cégalapítást, az erre szakosodott ügyvédek elvégzik megfelelő díjazás fejében, ennek mértéke társasági formától függően néhány százezer forintot tesz ki. Az induló vállalkozásnak Szlovákiában bejelentett székhellyel kell rendelkeznie. A papírmunkával és a szükséges fordításokkal együtt pár hét alatt létrehozható egy kft a szomszédok-nál.

Szlovákiai kisvállalkozás indítását tervezőknek három társasági formával érdemes ismerkedniük.

Nyílt kereskedelmi társaság: alapításához legalább két személy szükséges, akik együtt vállalnak kezességet a kötelezettségekért, oszthatatlanul, teljes vagyonukkal. Ez a forma azoknak megfelelő, akik maguk is részt akarnak venni a vállalkozás működtetésében, de nincs elegendő tőkéjük kft. alapításához. Előnye, hogy nem kötelező az alaptőke. A társaság akkortól létezik, miután az alapítók aláírták a társasági szerződést, és ezt közjegyzőnél vagy a községi hivatalban hitelesítik.

A komandit társaságban a komplementárok(beltagok) teljes vagyonukkal, míg a komandisták(kültagok) csak a cégbíróságon bejegyzett betétjük mértékéig felelnek a társaság kötelezettségeiért. Ilyet mind természetes, mind jogi személyek alapíthatnak, melyben minimum egy komplementáris és egy komandista tagnak lennie kell. Itt is társasági szerződés megírásával és hitelesítésével történik az alapítás, viszont meg kell határozni a komandista betétjének értékét, amely mini-málisan tízezer szlovák korona. Ezt a cégbíróságon is be kell jegyeztetni. A komandit társaság azon a napon jön létre, amikor bejegyezték a cégbíróságon.

A korlátolt felelősségű társaság (s.r.o.) létszámát a törvény minimálisan 1, maximálisan 50 főben szabja meg. A kft. tagjainak felelősége megegyezik a magyarországi gyakorlattal, azaz vagyoni betétjük erejéig él. Minimum 200 ezer szlovák korona alaptőkével hozható létre, míg az egyes tagok betétjének minimális értéke 30 ezer szlovák korona. Ha egy személy alapítja a kft-t, akkor alapító okiratra van szükség, amennyiben több, akkor pedig társasági szerződést kell készíttetni. Kft. alapításakor kérvényt kell benyújtani a cégbírósághoz és egyúttal be kell fizetni a bírósági illetéket. A korlátolt felelősségű társaság azzal a nappal jön létre, amikor bejegyezték. Az alapítás összköltsége körülbelül 23 ezer korona (168.130 Ft).

Adók, illetékek

A Szlovákiába költözést többféleképpen is meg lehet valósítani. A legegyszerűbb módszer, ha a vállalkozó megszünteti a magyar céget, alapít helyette egy újat Szlovákiában, majd telephelyet bérel magának Magyarországon. Arra azonban nem árt figyelni, hogy amennyiben itthon is telephelyet üzemeltet a vállalkozás akkor itt is fizetnie kell bizonyos közterheket. Egy másik technika, hogy a vállalkozó a szlovákiai cégbe menti ki a nyereséget, a magyar vállalatot, pedig veszteségesen működteti.

Egyes szakértő szerint igazán azok a cégek járnak jól, akik idehaza gyártják le egy termék részeit, ám külföldön szereltetik össze. Így adókötelezettségük is a másik országban lesz. Az is előnyös lehet azonban, ha egy cégnek az ügyvezetése van csak külföldön, mert bizonyos esetekben mód van arra, hogy a két ország között megosszák az adóterheket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adó és illetékterhek mértékéhez tekintsük át az alábbi két táblázatot! A forintban megadott adatokat június 30-i középárfolyammal számoltuk ki. A hazai adóterhek esetében egyes százalékokat a szeptember elseje után életbelépő változások fényében tüntetünk fel. Lássuk tehát, mit mutatnak a számok!


A bérköltségek alapvetően ugyanannyiba kerülnek Szlovákiában és Magyarországon is. Ezen változtathat majd a megszorító csomag, hiszen hallani olyan lehetőséget, hogy a minimálbér kétszerese után kell majd adót fizetnie minden vállalkozásnak.

A vállalkozásból azonban már most lényegesen kisebb költséggel lehet kivenni a pénzt, mivel a 19 %-os nyereségadó kifizetését követően a vállalkozásból további adófizetési kötelezettség nélkül ki lehet venni az eredményt. Magyarországon a társasági adó megfizetését követően, ami jelenleg 16 % további 25 % osztalékadót kell fizetni a töke 50 %-ig amennyiben a vállal-kozás tulajdonosa a megtermelt vagyont ki akarja venni a vállalkozásból. Ráadásul a képet tovább ronthatja bevezetendő 4 százalékos szolidaritási adó is.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem