13 °C Budapest
Balaton lake, Hungary

Megszólalt a népszerű balatoni hotel igazgatója: már most 30-40 százalékos a telítettség

2023. július 10. 19:16

Az infláció és a válság a jelek szerint a turizmusba is begyűrűzött. Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Balatoni Régiójának vezetője és a Hotel Margaréta tulajdonosa és igazgatója szerint 70-80 százalékos töltöttség lesz idén átlagosan, azonban most, a főszezon elején még csak 30-40 százalékos telítettséggel működnek a hotelek. A szakember szerint a megnövekedett költségek miatt körülbelül 10-15 százalékkal lett drágább a nyaralás idén a Balatonnál.

Forsthoffer Ágnes elmondása szerint a Balatonnál, egészen pontosan a füredi hotelek esetében az évi 70-80 százalékos töltöttség garantált. Azonban jelenleg, a főszezon elején hétközben jó, ha 50 százalékos telítettséggel tudják üzemeltetni a hoteljüket. A fordulatot a Kékszalag tókerülő versenytől várják jelenleg, ami minden évben megdobja a forgalmat.

Az NTAK adatai alapján két hete 30, míg múlthéten 40 százalékos telítettséggel üzemeltek a szállodák a városban, ami részben annak is betudható, hogy az elmúlt egy évben a szállodák kénytelenek voltak 10-15 százalékot emelniük az áraikon, miután jócskán megnövekedtek a költségeik az infláció miatt. A város pedig a külföldiek körében is népszerű a turizmusonline.hu-n megjelent cikk szerint. Már év elején, január-február magasságában is rengeteg előfoglalás érkezett be, azonban így is bőven elmarad a rekord számoktól.

A szakértő arra is kitért, hogy az augusztustól életbelépő SZÉP-kártya rendelet módosítása miatt a vendéglátószektor kénytelen felkészülni arra is, hogy vissza fog esni a bevételük. Erre az lenne Forsthoffer Ágnes szerint a megoldás, ha a külföldi turistákat céloznák meg méginkább.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem