26 °C Budapest
Már ezért is keményen büntetnek az Adriánál: rengeteg magyar nyaraló szalad bele a horrorcsekkbe

Már ezért is keményen büntetnek az Adriánál: rengeteg magyar nyaraló szalad bele a horrorcsekkbe

2023. július 3. 11:15

Rengeteg magyar veszi az irányt Szlovénia felé 2023 nyarán, ám a szomszédos országban van néhány olyan közlekedési szabály, amelyekre nem készülnek fel a magyar autósok. A magyar redőrség felhívja a figyelmet például arra, hogy tilos dohányozni olyan autóban, amelyben 18 éven aluli is utazik. Emellett a gyorshajtást is nagyon komolyan veszik.

Annak ellenére, hogy a szlovén tengerpart nagyon rövid, sokan mégis úti célnak választják. Ráadásul az ország tele van természeti szépségekkel, ahova akár pár napos kirándulás keretében is el lehet látogatni. Ilyen például a Bledi-tó, mely Budapesttől kocsival alig több mint 500 km. Viszont az, aki útra kel, jó, ha tisztában van néhány szabállyal - hívta fel a figyelmet a Police.hu.

A magyar rendőrség szerint az egyik ilyen az, hogy a Szlovén Köztársaság területén minden gépkocsi részére – belterületen is – kötelező a nappali fényszóró és minden rendelkezésre álló (első, hátsó) biztonsági öv használata.

Sőt, tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 éven aluli is utazik.

A sebességhatárok személyautók számára Szlovéniában:

  • lakott területen 50 km/h,
  • azon kívül 90 km/h,
  • gyorsforgalmi úton – kék autópálya-táblával jelölik – 110 km/h,
  • sztrádán pedig – zöld autópálya-tábla – 130 km/h.

Ugyanakkor néhány sztrádaszakaszon 110 km/h a határ (pl. A5-ös, a magyar határtól Mariborig), az alagutakban pedig általában 100 km/h. Több autópályán is elhelyeztek kamerákat, illetve az alagutakban szinte mindenhol mérik a sebességet. A Trojane-hágónál, az A1-es sztrádán pedig átlagsebesség mérésére alkalmas készülékeket is telepítettek.

Utóbbinál fontos információ, hogy már kisebb sebességtúllépést követően is postázzák a büntetést a járműtulajdonosnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlovéniában a gépkocsivezetőknél a megengedett véralkoholszint max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (a jogosítvány megszerzése után két évig) 0,0%. Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható!

A szlovén abban is eltér a magyar matricarendszertől, hogy a szabályozás két díjkategóriát különböztet meg személykocsiknál a matrica esetében. 2A a díjkategória, ha az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter; 2B a díjkategória, amennyiben ez a magasság meghaladja az 1,3 métert

- húzták alá. Műszaki hiba esetén az 1987-es telefonszámon lehet segítséget kérni a Szlovén Autóklubtól. A meghibásodott, sérült, elhagyott járműveket a leállósávról és a „segélyöblökről” (muravidéki autópálya) legkésőbb 2 órán, az autópálya parkolóiból pedig 72 órán belül el kell távolítani. A jármű elvontatása csak a DARS munkatársának jelenlétében történhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem