16 °C Budapest
Photo of a senior couple on inflatable rings in the sea

Elképesztő, hová utazik 2023-ban az átlagmagyar: egyre többen választják ezt a luxusúticélt

2023. június 19. 12:03

A gazdaságilag aktív korú magyarok körében nőtt azok száma, akik 2023-ban belföldi vagy külföldi utat terveznek. Az utazók mintegy 60%-a belföldi, közel 30%-a külföldi célállomást választ, és háztartásonként átlagosan 338 000 forintot szánnak az utazásra. Mint kiderült, legtöbben autóval utaznak a környező országokba, 4-7 napra, olcsó szállásokat keresve, de az exkluzív hajós utak iránt is nő a kereslet.

Mind belföldön, mind külföldön egyértelműen többen szándékoznak kikapcsolódni, mint egy évvel korábban. 2022 nyarán a gazdaságilag aktív korúak 52%-a vett tervbe valamilyen belföldi pihenést, nyaralást, idén már 57%-uk kívánja a nyári szabadságát belföldön eltölteni. A külföldi üdülést tervezők aránya pedig a 2022-es 23%-ról 2023-ban már 29%-ra nőtt - derült ki az ALDI UTAZÁS felméréséből.

Az utazni szándékozók harmada csak egy, de 62%-uk már több belföldi utazást is tervez 2023-ban. A belföldi nyaralások hossza a megkérdezettek mintegy kétharmadánál néhány napos. Egyhetes vagy ennél hosszabb belföldi pihenést 31% tervez idén nyáron. Hasonló az arány a külföldi utat tervezők esetében: a válaszadók 66%-a egyetlen ilyen utazást tervez, de 30%-uk többször is utazna külföldre. Az országhatáron kívülre utazók jellemzően - 48%-ban - egy hetet töltenek külföldön. A legnagyobb arányban az egyhetes külföldi nyaralást tervezők száma nőtt: 10%-ról 15%-ra emelkedett az arányuk.

A vállalat tapasztalata szerint is nő a külföldi utazást tervezők száma, a legtöbb pihenésre vágyó a környező országokba utazik. A legkedveltebb úti cél továbbra is Horvátország, amit Ausztria, majd Olaszország követ.

Rendkívül népszerűek a horvátországi szállások a magyar utasok körében. Tapasztalatunk szerint még több európai fogja felkeresni déli szomszédunkat, amit az euró ottani bevezetése is elősegít. Az ALDI UTAZÁS mögött álló Eurotours saját szerződéseket kötött a szállásokkal, ezért a piacon egyedülálló módon tud több ezer szállást kínálni az utazóknak

– mondta Andreas Hamorszky, az Eurotours ALDI UTAZÁS-ért felelős osztályvezetője.

Kik utaznak, kivel és mennyiből?

Mind belföldre, mind külföldre a magukat jómódúaknak tartók és a gyermektelen párok utaznak legnagyobb arányban. Az egyedülállók kisebb arányban töltik a szabadságukat belföldön, mint a párban élők vagy a gyerekesek. A külföldi utak esetében ugyanakkor nincs ilyen különbség. A külföldi és belföldi üdülést is tervezők aránya a jómódúak és a gyermektelen párok között a legmagasabb. A 2023-ban utazást nem tervezők aránya a 35 évnél fiatalabbak, a nem jómódúak és az egyedül élők között a legmagasabb.

A gazdaságilag aktív magyarok 43%-a párban megy nyaralni, egyedül mindössze 5% szokott utazni.

A megkérdezettek 2023-ban átlagosan háztartásonként 338 000 forintot terveznek költeni pihenés, kikapcsolódás célú utazásra összesen. Ennél jelentősen, 40%-kal többet szánnak az idei évben utazásra a jómódúak, ők átlagosan 473 000 forintot fordítanak erre a célra. Ha az utazásra szánt költségeket egy főre lebontva vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az aktív korúak fejenként átlagosan 126 ezer forintot szánnak rá.

Úti célok: Európa tarol, autóval mennek a legtöbben

A külföldi utazást tervezők azonos arányban (47-47%) szeretnének Magyarországgal szomszédos és nem szomszédos európai országot meglátogatni. Európán kívüli utat mindössze 14%-uk tervez. Külföldre legnagyobb arányban, 59%-ban saját autóval, illetve repülővel (50%) közlekednek. A jómódúak 30%-a, a többi megkérdezett 18%-a tervez Magyarországgal nem szomszédos európai országba utazni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közlekedési eszközökre vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy közel 70% azok aránya, akik saját autóval tervezik elérni utazási, nyaralási célpontjaikat, a fiatalok és az egyedülállók a többieknél gyakrabban vesznek igénybe vonatot vagy buszt. Ugyanakkor a 35–49 év közöttiek, valamint a gyerekesek 75%-nál is magasabb arányban indulnak útnak saját autóval.

A magyarországi utazók keresletében két különböző szegmens különböztethető meg markánsan. Az egyik szegmens az autóval a szomszédos országokban pihenő turista, ők az alacsonyabb árú szállásokat keresik. Ez adja a kereslet nagy részét. A másik erőteljesen növekvő rész pedig az exkluzív hajós utakat választó utazóké, amely vakációk iránt dinamikusan nő az igény

– ismertette Hamorszky.

A belföldi kikapcsolódást tervezők, valamint a szomszédos országokba utazók jellemzően saját autóval jutnak el a céljukig (76%, illetve 70%). A nem szomszédos európai és Európán kívüli országok esetében pedig a repülő a jellemző utazási eszköz.

Különösen a fiatalok között válik egyre népszerűbbé a tömegközlekedés, ezért mi is kínálunk Bécsbe, Linzbe, Grazba és Salzburgba vonatos utakat egy-két éjszakás tartózkodással. Ezek az utak rendkívül kedvező áron foglalhatók, amely a pályakezdők, és felsőoktatási hallgatók pénztárcájára van szabva, számukra egyre nagyobb szempont és érték az utazás alacsony karbonlábnyoma is

– mondta Hamorszky.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm