16 °C Budapest
First sun rays hit summit of Kanchenjunga, worlds 3rd highest mountain, just East of Mt. Everest, squeezed between Nepal and Bhutan. Seen here from Phalut along Singalila Ridge trek.

Csak pénz kérdése megmászni a Mount Everestet? Ennyibe kerül elérni a világ tetejét

2023. június 12. 09:45

Átlagosan fejenként 61 ezer dollárba kerül egy expedíció a Mount Everest csúcsára – írja a VG, mely a világ legmagasabb pontjára szerevezett kereskedelmi csúcstámadások hirdetéseit megvizsgálta. Ez átszámítva csaknem 21 millió forint. Az egyes expedíciók árazása a nyújtott szolgáltatás minőségétől és exkluzivitásától függően változik, a legolcsóbb 30 ezer dollártól, a legdrágább több mint 100 ezer dollárosig. A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján 220 ezer dollár, vagyis 75 millió forint.

A 220 ezer dolláros Everest Signature Expedition hirdetésében azt ígérik, mindössze három hét leforgása alatt feljuttatják az ügyfeleiket 8848 méter magasra. A villámmászás központi eleme a hypoxiás, tehát az oxigénhiányos állapot előidézése otthoni körülmények között, mely jellemzően egy speciális sátorban történik. Továbbá személyre szabott edzéstervvel, orvosi konzultációval, a villámmászás módszer atyjának privát mentorálásával, két dedikált, rutinos serpával, saját hegyivezetővel, luxus, 80 négyzetméteres, fűtött alaptábori sátorszállással, VIP-transzferrel, és az expedíció videós és képi dokumentálásával
csábítja magához az ügyfeleket. Az eddigi csúcstámadási siker 100 százalékos.

A lap szerint egyáltalán nem látszik, hogy a húzós költségek visszavetnék az expedíciók számát. A 2023-as tavaszi szezon minden idők legnagyobb forgalmát hozta el, a nepáli tisztviselők rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki a Mount Everestre. Ez jócskán meghaladja a 2021-es eddigi maximumot, akkor 408 engedély született. Így serpákkal és a támogató személyzettel együtt több mint 1200-an próbáltak meg feljutni a világ tetejére, és mintegy 50 százalékuk sikerrel, becslések szerint 600-an értek célt. Jövőre még több expedícióval számolnak a hozzáértők, miután nemcsak a nepáli, hanem a kínai oldalon lévő útvonalak is megnyílnak az ügyfelek előtt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem