25 °C Budapest
Hotel service bell on a table white glass and simulation hotel background. Concept hotel, travel, room

Ez keményebb lehet, mint a Covid: durva válság elé nézünk, tömeges csődhullám jöhet

ATV
2022. szeptember 6. 09:45

A rezsiköltségek óriási emelkedése akár nagyobb csapást mérhet a turzimus-vendéglátásra, mint a Covid miatt lezárások, ráadásul ezt semmilyen kiadáscsökkentés nem tudja korrigálni – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás az ATV-nek.

Idén a szállodák energiakiadásai drasztikusan nőttek, Flesch Tamás pedig arról beszélt, hogy az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Például egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda eddigi rezsiköltsége havi 12-15 millió forintról akár 100 millióra is ugorhat, amit egyszerűen nem lehet kigazdálkodni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint. Ráadásul sok szálloda már nem is kap ajánlatot a szolgáltatóktól, így ellehetetlenülhet a működésük.

Flesch szerint azért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti lezárások, mert akkor egyrészt mindenki számíthatott rá, hogy hamarosan lesz oltás, másrészt a mostani infláció és energiaválság az egész országot sújtja, így biztosan csökkenni fog azok száma, akik el tudnak menni szállodába, étterembe. Ezt tovább rontja, hogy a két éves járványidőszak után az ágazatban már nem maradtak tartalékok. Abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik most, sokan elveszíthetik a munkájukat, akár 20-25 százalékuk is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem