19 °C Budapest
Hut for the hunters on a vehicle trailer

Döbbenetes szállásárak pünkösdkor: 1,2 millióért adnak ki egy apró faházat a Balatonon

2022. május 27. 05:45

Lassan elkelnek a hazai szállodai szobák, panziók, apartmanok a pünkösdi hosszú hétvégére, bár aki utazni szeretne, az egészen biztosan talál még magának helyet. Mint ahogy az elmúlt években, idén is áremelkedésre számíthatunk a belföldi szállások esetében: bár a tavalyihoz képest mindössze átlagosan 0,23 százalékos, a 2019-eshez képest az arányuk 30 százalékos. De akadnak persze kiemelkedően túlárazott helyek is. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek számítanak a legnépszerűbb belföldi úti céloknak az előttünk álló hosszú hétvégére, és mennyibe kerül ott a legolcsóbb, és mennyibe a legdrágább szállás 4 főnek 3 éjszakára.

Az idén rekord árbevétel, minden eddigit meghaladó vendég és vendégszám várható a hazai szállodákban. A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak a Magyar Turiszitkai Ügynökség várakozásai szerint. Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25%-kal több, mint 2021-ben és csupán 10%-kal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől.

A pünkösdi hosszú hétvégén a legfrissebb előrejelzés szerint nyárias, meleg idő lesz, igaz némi csapadékra számíthatunk vasárnap, sőt hétfőn is, ettől függetlenül peregnek az előfoglalás:

Nagy az érdeklődés, és még bízunk a last minute foglalásokban. A 2019-es év lezárt pünkösdi foglalási számához képest 27%-kal vagyunk jelenleg elmaradva darabszámban, a bentálló foglalások összértéke viszont 22%-kal több. Tavalyhoz képest 39%-kal több foglalásunk van most, értékben 72%-kal több. Az bruttó összérték növekedésnek csak egyik tényezője a magasabb ár, emellett átlagosan hosszabb időre, nagyobb létszámot foglalunk, nagyobb a kosárérték is.

 - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Szállás.hu portál.

Budapesttől Egerig: nagy a szórás

A várakozások szerint, aki teheti, az ebben a 3 napban főként belföldi úti célt keres, legnépszerűbb városok listája évek óta nagyon hasonló:

  1. Budapest
  2. Siófok
  3. Szeged
  4. Hajdúszoboszló
  5. Eger

Megnéztük, mi elérhető még ezeken a helyeken, és főleg milyen árakra számíthatunk. Budapesten a legolcsóbb szállás június 3. és 6. között, a pünkösdi hosszú hétvégén 2 felnőtt és 2 gyerek részére 20. kerületi panzióban 64 500 forintba kerül ellátás nélkül, egy négyágyas szobában. A legdrágább még elérhető szállás egy 7. kerületi apartman: az exkluzív 5 fős szállás ára 3 éjszakára 4 főnek 2 millió 400 ezer forint.

Siófokon a legolcsóbb szállás egy közös fürdőszobás 4 ágyas szoba, mely 9,9 pontos értékelést szerzett az oldalon, az ára 4 főnek 3 éjszakára 47 400 forint. Viszont közel van a vasúthoz, így nem csendes. A legdrágább szállás egy kertes faház, amit a hosszú hétvégére 1 millió 210 ezer forintért adnak ki. A faház alapterülete 20 négyzetméter, viszont nagyon jó helyen van a településen belül.

Szeged a harmadik legnépszerűbb úti cél pünkösdkor: a most még elérhető szállások közül a legolcsóbb apartman 54 ezer forint, teljesen komfortos, és 3 hálótérrel rendelkezik. A legdrágább szegedi apartman 270 ezer forint, cserébe exkluzív minőséget ígérnek a belvárosban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hajdúszoboszló az egyik legnépszerűbb magyar fürdőváros, a legolcsóbb szállás pünkösdkor egy 35 négyzetméteres apartman, 40 ezer forintba kerül a 3 éjszakára, míg a legdrágábban, egy 250 négyzetméteres luxus apartmanban 430 ezer forintért szállhatunk meg.

Eger is felfért a listára: a bikavér hazájában legolcsóbban 45 ezer forintért szállhat meg a család egy tetőtéri 4 ágyas, 24 négyzetméteres szobában, legdrágábban, 480 ezer forintért pedig egy 4 csillagos hotelben 2 külön szobában félpanziós ellátással.

Nagy a lendület!

Hatalmas, a járvány előtti nyárnál is nagyobb az érdeklődés az utazások iránt, mely részben betudható a járvány lecsengésének, valamint a szülőknek februárban utalt szja-visszatérítésnek is. Az utazási irodák nagy érdeklődést tapasztaltak az elmúlt hetekben, hónapokban, ám az nem állapítható meg egyértelműen, hogy ebben mekkora szerepe lehet a gyermeket nevelő szülőknek elutalt támogatásnak, de biztos, hogy magas. 

A Szép-kártya is pörgeti utazásokat, pláne, hogy nőtt keret és adómentes lett 2020. és 2021. évben. A járvány alatt az országgyűlés megnövelte a veszélyhelyzet idején adható rekreációs keretösszeget 800 ezer forintra, amennyiben a kifizetés 2021. december 31-ig megtörtént.

De hatással lehet rá az alszámlák közötti átjárhatóság is. Ez azt jelenti, hogy a szállás, vendéglátás és szabadidő alszámlára utalt összeg bármire felhasználható, és ez 2022. december 31-ig biztosan megmarad. Persze mivel február óta a kártyabirtokosok élelmiszervásárlásra is felhasználják juttatásaikat, várhatóan kevesebb pénz marad nekik utazásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem