12 °C Budapest
Kegyetlen nyoma lehet a budapesti metrón a háborúnak: nem tudni, mi lesz a szerelvényekkel

Kegyetlen nyoma lehet a budapesti metrón a háborúnak: nem tudni, mi lesz a szerelvényekkel

2022. április 13. 09:31

2-es és a 4-es metró közlekedését is érintheti az ukrajnai háború – írja a Világgazdaság. Az érintett metrószerelvények keréktárcsáit ugyanis időszerű lenne cserélni, ezért pedig végső soron egy olyan ukrán gyár felelne, amit már lehet, hogy el is pusztították az oroszok.

Az ukrán háborús helyzet miatt bizonytalanná vált a 2-es és a 4-es metróvonalon közlekedő kocsik keréktárcsáinak cseréje, ami végső soron a menetrendre is kihathat – írja a lap. A lényeg az, hogy az érintett vonalakon közlekedő Alstom Metropolis (AM) szerelvények futófelületei időnként elkopnak, ami egy teljesen normális jelenség. Ezeket először a BKV próbálja helyrehozni, de ha ez nem sikerül, akkor cserélni kell őket.

A probléma viszont jelenleg az, hogy a beszerzéssel megbízott cég (Radreifen) egy olyan vállalkozást tüntetett fel alvállalkozóként, melynek székhelye a jelentős ukrán ipari központnak számító Dnyipro, amit a háború kitörése óta több ízben is támadtak az oroszok. Sőt, a lap forrásai azt sem zárták ki, hogy az AM keréktárcsákat gyártó üzemet is bombázták, de munkavégzés biztos nincs a gyárban.

A lapnak a Radreifen ügyvezető igazgatója, Korompai Péter elmondta, valóban nehézségekbe ütköztek a megbízás teljesítésével kapcsolatban és jelezte, hogy a háborús helyzet miatt társaságuk haladéktalanul intézkedik. A lap kereste a BKV-t is, ám ők eddig nem reagáltak, tehát egyelőre nem tudni, milyen mélységekben érinti a 2-es és a 4-es metró közlekedését a keréktárcsák ügye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem