17 °C Budapest
Kőkemény tél jöhet Európában: ekkortól durvulhat be a lehűlés

Kőkemény tél jöhet Európában: ekkortól durvulhat be a lehűlés

2021. szeptember 22. 16:15

Kőkemény tél várható Európában és Észak-Amerikában az előrejelzések szerint. Az előrejelzések szerint január elejétől kimagaslóan meggyengül a poláris légörvény, aminek komoly kihatása lesz Európa téli időjárására.

Sokkal durvább tél várható a szokásosnál Észak-Amerika és Európa térségében a modellszámítások szerint, amelynek oka, hogy igen nagy a valószínűsége az úgynevezett hirtelen sztratoszférikus felmelegedés jelenségnek (SSW). Az előrejelzések szerint január elejétől kimagaslóan meggyengül a poláris légörvény, aminek komoly kihatása lesz Európa téli időjárására.

Lényegében a poláris örvény egy ciklon a sarkok felett, amelynek közepén egy nagy kiterjedésű, alacsony nyomású terület áll az alsó légköri rétegekben. Ezek a ciklonok tartják a hideg levegőt a sarkok felett, megóvva a jégsapkákat az olvadástól, és a délebbre eső területeket a fagyoktól. Az időnként megfigyelhető szeszélyes időjárás, a hidegbetörések és a sarki jég olvadása mind-mind összefügg a poláris örvény működésével, pontosabban annak gyengülésével.

A poláris légörvény gyengülését sok minden befolyásolhatja, többek között az időjárási frontok, vagy egyéb külső tényezők. Ha pedig egyszerre túl sok a zavaró tényező, akkor az örvény hullámzani kezd, és ez olyan intenzívvé válik, amely kihathat a légkör alsó rétegeire.

A hullámzás erősödésével nyomásemelkedés kezdődik a sztratoszférában, amely annak gyors felmelegedéséhez vezet, így néhány napon belül akár 30-40 Celsius-fokkal is feljebb mehet a sztratoszféra hőmérséklete. Ezt a szélsőségesen gyorsan emelkedést nevezik SSW-nek, vagyis hirtelen sztratoszférikus felmelegedésnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a jelenség meggyengíti, sőt, szét is töredezheti a poláris légörvényt, amelynek hosszú távú hatásai lehetnek a téli időjárásra. Ha az örvény körforgása megbomlik, akkor nincs, ami visszatartsa a rendkívül hideg sarkvidéki légtömegek szétáradását, és a fagyos levegő hideg szelek formájában áraszthatja el Európát.

A legmegbízhatóbb hosszú távú előrejelzési modellek szerint december 27-től veheti kezdetét az erőteljes sztratoszférikus felmelegedés. A csúcspontot december 30-án éri el az SSW, amelynek következtében január első napjaiban elkezdődhet a poláris légörvény felbomlása. Erre a térképes előrejelzések szerint is rendkívül nagy az esély.

Egyelőre még nem lehet biztosra venni a jégkorszaki hideg beköszönését, de a számítások alapján egyre nagyobb az esély arre, hogy kíméletlen tél vár Észak-Amerikára és Európára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem