Nincs mit szépíteni: ősöreg autókkal járnak a magyarok

2020. március 15. 18:00

Továbbra is idős autókkal járnak a magyarok: több mint 14 éves a gépjárműpark átlagéletkora. Kiderült, hogy melyik volrt a kedvenc márka itthon, és arról van adat, hogy az elektromos autók mekkora teret hódítottak maguknak.

A Pénzcentrum autóhitel kalkulátor segít gyorsan és egyszerűen eligazodni különböző bankok ajánlatai között. KATT!

2019. december 31-én a hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya több mint 4,6 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 3,8 millió - derült ki a KSH friss adataiból. A magyar autópiac, ahogyan a csárton is látható, felívelőben van, már nyoma sincs a válság idején tapasztalt megtorpanásnak.

Ha megnézzük a részletesebb adatokat, akkor az is kiderül, hogy a 2019-es évet fordulópontként is értékelhetjük, hiszen tavaly bő tízezerrel több új autót helyeztek forgalomba itthon, mint használtat. 314 ezer, az előző évinél 6,4%-kal több személygépkocsit helyeztek Magyarországon első alkalommal forgalomba, ezek 52%-a új volt.

A KSH megjegyzi, hogy 2019 IV. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 82 ezer, az egy évvel korábbinál 16 százalékkal több volt.

A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 35 százalékát együttesen a Ford, a Volkswagen, a Suzuki és az Opel márkák adták.

Az első alkalommal regisztrált autók 54 százaléka új volt, arányuk az utóbbi évek azonos időszakaihoz képest számottevően emelkedett, a 2010 IV. negyedévi 73 százaléktól viszont továbbra is jelentősen elmaradt.

Ősöreg autókkal járnak a magyarok

Ám úgy fest, hiába dominálnak az új gépjárművek a forgalomba helyezéseknél, a rengeteg magyar még mindig nem vált meg ősöreg verdájától: ugyanis a hazai autók átlagos életkora 2019.12.31-én 14,4 év volt, ami fél év alatt 0,1 évvel növekedett. Ha megnézzük a csártot, látható, hogy a helyzet nem sokat javult az elmúlt 9 évben, sőt. 2010. nyarán még csak 11,1 év volt a magyar járművek átlagéletkora.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az öregedés 2010. és 2015. között öltött brutális méreteket, ebben az időszakban 2,6 évet ugrott a magyar járműpark életkora. Azóta némileg konszolidálódott a növekedés, de évek óta stabilan tartjuk a 14 év körüli autóéletkort.

Dübörögnek az elektromosok

Az előző év azonos időszakához képest 35%-kal több elektromos személygépkocsit helyeztek Magyarországon első alkalommal forgalomba. 2019 folyamán minden negyedévben több mint 30%-kal, egész évben összesen 52%-kal bővült a Magyarországon első alkalommal regisztrált elektromos személygépkocsik száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm