20 °C Budapest
Rengeteg magyar kényszerülhet mobilcserére: így lehet hozzá állami ingyenpénzt igényelni

Rengeteg magyar kényszerülhet mobilcserére: így lehet hozzá állami ingyenpénzt igényelni

2022. április 27. 12:31

Hetente több száz régi készüléket cserélnek korszerűbbre a MediaMarkt áruházaiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülék-csere programjának keretében. Erre azért van szükség, mert májustól megkezdődik a 3g-s hálózatok leállítása, amivel ezek a készülékek használhatatlanná válnak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021. harmadik negyedévében 100 lakosra 134,2 mobiltelefon-előfizetés jutott, ami több mint 13 millió működő eszközt jelent. A magyar lakosság körében végzett országos reprezentatív kutatás2 eredménye szerint a mobiltulajdonosok ötöde öt évnél hosszabb ideig használja készülékét, mielőtt rászánja magát a cserére, a váltást ennyi ideig halogatók nagyjából egyharmada 60 évnél idősebb, a negyede pedig a 30-39 év közötti korosztályhoz tartozik. Ha csak ezt a mennyiséget vesszük alapul, akkor Magyarországon 2,6 millióra tehető a használatban lévő, 5 évnél idősebb mobiltelefonok száma.

A csereprogramról

A program első, február 4-én induló és május 8-ig tartó szakaszában csak a 3G képes készülékeket lehet lecserélni. Közeleg a második szakasz: május 9. és július 17. között pedig már a 2G-s eszközök tulajdonosai is pályázhatnak a 20 ezer forintos állami támogatásra (ezek a készülékek jellemzően hagyományos, nyomógombos telefonok), a keretösszeg kimerüléséig. Könnyű kiszámítani, a programra biztosított ötmilliárd forint keretösszeg 250 ezer elavult telefon cseréjéhez biztosít segítséget.

A program az indulás óta gördülékenyen megy, munkatársaink a pályázati folyamat teljeskörű intézése mellett abban is segítik vásárlóinkat, hogy az előírásoknak megfelelően töröljenek minden személyes adatot a leadott készülékről.

 – mondta el Veress Zoltán, a MediaMarkt kategóriamenedzsere. „Sok 2G-s készüléket szerettek volna leadni már a program kezdeti szakaszában, viszont minden ilyen esetben felhívtuk a készüléktulajdonosok figyelmét: erre csak május 9-től lesz lehetőségük, a 3G-s készülékek mellett.” - tette hozzá a szakember. Annak, hogy az adott készülék megfelel-e minden további előírásnak, az IMEI szám ellenőrzésével maguk a pályázók is utánajárhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A műszaki áruházlánc szaktanácsadói az új készülékek kiválasztásában, beüzemelésében, működésének megismerésében is készséggel állnak a vásárlók rendelkezésére, legyen szó a család bármely tagjáról. A pályázat elbírálása a kereskedőnél egyébként gyorsan megy, ha minden feltétel teljesül, fél órán belül megérkezik a jóváhagyás.

Az állami segítséget olyan készülékek vásárlására lehet felhasználni, amelyek 3G-nél többet tudnak, és a bruttó eladási áruk nem haladja meg a 120 ezer forintot. Ha valaki a 20 ezer forintnál olcsóbb új telefonra cseréli a régit, akkor a készülék teljes vételárát kiegyenlítheti a támogatásból, de a különbözetet nem kapja meg. A program csak a telefonokra vonatkozik, tokra, egyéb kiegészítőre nem lehet felhasználni az összeget. A pályázatokat kizárólag személyesen, az áruházi értékesítési pontokon lehet benyújtani, személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatásával. A MediaMarkt beszámolója szerint a támogatásból vásárolt eszközök között a legnépszerűbbek az 50-60 ezer forint közöttiek, ebből is kiemelkedik a Samsung A12 32GB-os modellje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm