17 °C Budapest

Olcsó külföldi telefonálás: biztos, hogy jó lesz ez nekünk?

Pénzcentrum
2014. április 11. 12:38

Az Európai Parlament megszavazta a mobiltelefonos barangolási díjak eltörlését. Amennyiben az állam- és kormányfők is igent mondanak a tervezetre, jövő decembertől pontosan annyi lesz a percdíj külföldön, mint idehaza. Szakértők az európai versenyképesség javulását várják a döntéstől, ugyanakkor azt sem zárják ki, hogy a roaming-díjak eltörlése kisebb mértékű áremelkedéshez vezet a mobil-távközlési piacon.

A távközlési jogszabálycsomag több eleme is kedvező változást hozhat az előfizetőknek. Jövő december 15-től teljesen eltörölnék a mobiltelefonos barangolási díjakat és a hívások külföldi fogadásáért sem kellene fizetni, illetve ettől az időponttól kezdve nem korlátozhatnák a szolgáltatók az internet-használatot, így az ingyenes telefonálási lehetőségeket kínáló alkalmazásokat sem.

"Ez ebben a fázisban egyelőre egy parlamenti óhaj, illetve annál több, már követelés. A tagországok illetékes miniszteri tanácsában ugyanis már lefolytatták az eltörlésről az előzetes vitát, de a tanácsi oldalon még nem született meg a végleges jóváhagyás. Hatályba tehát akkor fog majd lépni az új szabályozás, ha a tanácsi oldal is végképp szentesíti" - mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője. Jelezte: a várakozások szerint az Európai Tanácsban is jóváhagyják a díjcsökkentést.

Fóris György arra is rámutatott, hogy a roaming-díjak eltörlésének európai gazdasági szempontból is van jelentősége. Az európai versenyképességnél ugyanis számos szempont szóba jön. A leggyakrabban az, hogy az európai energiaárak sokkal magasabbak az amerikainál. De vannak más tételek is, amelyek ugyanígy tevékenységet drágítóak, például a távközlés is. Voltaképpen ez volt az az érv, amiért a roaming-díjakat érintő indítvány átmehetett az illetékes miniszteri tanácson - fűzte hozzá.

"Az európai versenyképesség meglódulását is remélik az uniós vezetők attól, hogy az információáramlás még egyszerűbbé és mindenki számára még könnyebbé válik. Ezen veszíthet szűkebben egy iparág, de nyerhet összességében egy egész európai szintű gazdaság" - hangsúlyozta a Bruxinfó elemzője.

Az interneten megjelent cikkekben sokan már azon spekulálnak, mikor érdemes mondjuk romániai szolgáltatónál szerződést kötni, hogy majd a magyarországi tarifáknál jóval olcsóbban telefonálhassanak. Az ügyeskedésre valószínűleg nem lesz lehetőség - mondta korábban Khell Bogdán, a mobilaréna.hu főszerkesztője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Valószínűleg lesznek olyan extra szabályok, amelyek vagy időhöz kötik a korlátlan és ingyenes roaming használatát, például nem lehet egyhuzamban mondjuk egy hónapnál tovább használni ezt a szolgáltatást, vagy pedig egy olyan konstrukciót találnak ki, amelyek egy bizonyos limitet húznak efölé a szolgáltatás fölé. Kimondhatják például, hogy egy bizonyos perc beszélgetés és egy bizonyos adatbájt forgalomig díjmentes a szolgáltatás, afelett viszont már vannak extra költségek" - magyarázta Khell Bogdán.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy a roaming-díjak eltörlése kisebb mértékű áremelkedéshez vezet a mobil-távközlési piacon.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm