12 °C Budapest

Megdöbbentő: ennyivel nőtt az adatroaming-használat

MTI
2014. február 17. 17:05

Az Európai Bizottság számításai szerint az európai mobiltávközlési szolgáltatók 300 millió előfizetéstől esnek el a roamingdíj-politikájuk miatt, ami ráadásul még más üzleti területeket is hátrányos helyzetbe hoz.

Az Európai Bizottság megbízásából készített tanulmány megállapítja, hogy a mobiltelefon tulajdonosoknak 47 százaléka nem használja a mobilinternet-elérést, ha másik uniós tagállamban tartózkodik. E-mail üzeneteit tízből csak egy előfizető kezeli külföldön is az otthon megszokott módon. Az utazók 28 százaléka külföldön egész egyszerűen kikapcsolja a mobilját és milliók állnak át a szöveges üzenetek használatára a telefonbeszélgetések helyett - írja az Európai Bizottság honlapján közzétett közlemény.

A tanulmány megállapítása szerint még ezek az adatok is hatalmas javulást képviselnek a díjmaximalizálás bevezetésének 2008-as kezdete előtti helyzethez képest. Azóta a hívások és a szöveges üzenetek díja 80 százalékkal csökkent, az adatroaming-díjak pedig egyes esetekben akár 91 százalékkal is alacsonyabbak lettek. A csökkenő díjaknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat.

A mobil adatszolgáltatások otthoni használatának folyamatos növekedésére való tekintettel különösen aggasztó tendencia az, hogy sok felhasználó külföldön tudatosan nem veszi igénybe a távközlési szolgáltatásokat, ami mind a telefonos alkalmazások fejlesztői, mind a mobilszolgáltatók szempontjából nem más, mint egy elmulasztott növekedési lehetőség - állapítja meg az Európai Bizottság közleménye.

Megdöbbentem az adatok láttán. A felmérés megerősíti, hogy be kell fejeznünk a megkezdett munkát és fel kell számolnunk a roamingdíjakat. A fogyasztók extrém módon korlátozzák telefonhasználatukat, ez pedig a vállalatok számára is rossz hír" - kommentálta a tanulmányt Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

"Nemcsak a felhasználók érdekei ütköznek a távközlési vállalatokéval. Arról se feledkezzünk meg, hogy vállalkozások milliói szembesülnek a roamingdíjakból származó többletköltségekkel és a mobiltelefonos alkalmazások fejlesztőit is veszteségek érik. A roaming nem csupán az egységes piac anomáliája, hanem puszta léte is gazdasági képtelenség" - figyelmeztetett az Európai Bizottság alelnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A behálózott kontinens" (Connected Continent) bizottsági jogszabály-javaslat az Európai Unió jogalkotóira (az Európai Parlamentre és a Tanácsra) a telefonhívások és az internethasználat egységes piacának megteremtését bízza feladatként. A cél szabályozási kötelezettségek és piaci ösztönzők együttes alkalmazásával a mobilszolgáltatókat rávenni arra, hogy belföldi szolgáltatási csomagjaikat és díjszabásukat legkésőbb 2016-ig az egész unió területén belül minden fogyasztóra kiterjesszék - írja a bizottsági közlemény.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem