23 °C Budapest
Baking fresh bread in bakeryMore photos from bakery and cakes:

Újabb sötét titok derült ki az albán pékségekről: komolyan ezt etetik meg a vásárlókkal?

2023. november 12. 19:02

Sűrű hét áll mögöttünk: a héten jelentették be az októberi inflációs adatokat, amik végre egyszámjegyűek lettek. Csütörtökön Gulyás Gergely a kormányinfó keretei között elmondta, hogy decemberre már 7 százalék körüli inflációra számít a kormány, miközben a bérmegállapodások is egyezség-közeli helyzetbe kerültek. Ráadásul a kiegészítő nyugdíjemelések is megérkeztek pénteken. Mindeközben pedig Gulyás Gergely azt is kikotyogta, hogy jövőhéten születhet döntés arról a javaslatról, amely segítené a magyar háztartásokat a karácsonyi időszakban. Ha pedig ez nem lett volna elég, a Pénzcentrum vlogjában, a Cashtagben utánajártunk annak, hogy mi is folyik az albán pékségekben, és tényleg ehető-e, amit ott kapunk. A heti összefoglalónkban, ahogyan hétről hétre mindig, most is összegyűjtöttük a hét legfontosabb híreit.

Kiderült a hazai albán pékségek sötét titka: komolyan ezt etetik meg a vásárlókkal?

Az albán pékségek titkairól, módszereiről forgatott ezen a héten a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag. Termékeiket egy szakértő vizsgálta meg, aki szerint egyáltalán nem jó, hogy ezek a pékségek mindig friss áruval várják a vásárlókat, sőt, komoly panaszokat is okozhat az elkészítési módszer. Kiderült, miért van minden tésztának ugyanolyan íze a kenyértől a buktáig, és annak is utánajártunk, hogy a dietetikusok mit gondolnak az albán péktermékekről. Utóbbiaknak nem volt könnyű dolguk, ugyanis pontos összetevőkről, tápanyagtartalomról nincs fellelhető információ.

Mint kiderült, ha lakosságarányosan vizsgáljuk, akkor Albánia élen jár a gazdasági kivándorlók számából Európában, pláne, ha ide számítjuk a határon kívüli, észak-macedóniai, montenegrói és koszovói albánokat. A '90-es években, a koszovói háború idején volt az elvándorlás igazán nagy hulláma. Ennek fő célja a Svájc, Németország és Ausztria volt, de sokan ekkor telepedtek le Magyarországon. De miért épp a pék mesterséget választották? A történet egyszerű, ugyanis a Tito vezetése alatt álló Jugoszláviában a szakképzések leosztása nemzetiségi alapon történt, a koszovóiak lettek a cukrászok és a pékek. További részletek a CashTag friss epizódjában:

Így lehet 220 ezer forintos fizuval, semmi önerővel lakást venni Magyarországon: simán kijön a matek

Múlt heti cikkünkben végignéztük, hogy 2022-ben mennyibe kerültek átlagosan a fővárosban, valamint a vármegyeszékhelyeken a használt, illetve az új lakások. Ezúttal pedig a kisebb települések, községek átlagos lakásárait fogjuk megvizsgálni, illetve azt is megnézzük, hogy mekkora önerőre, illetve az önerőn túl mekkora hitelre, utóbbi visszafizetéséhez pedig mekkora havi jövedelemre van szükségünk akkor, ha egy ilyen kisebb, vidéki településen szeretnénk lakást vásárolni. A különbségek hatalmasak - a legdrágább Pest vármegyei árak még a fővárosi árakat is meghaladják, miközben vannak olyan régiók is, ahol akár önerő nélkül is megvalósíthatjuk az ingatlanvásárlást.

Lépett a Lidl, egységesítik az árakat: jönnek a német árcédulák a magyar diszkontokban?

Bár Németországban a Lidl egységesíti vegán és húsos termékei árát, Magyarországon ez egyelőre biztosan nem fog megtörténni. Lapunknak ezt azzal indokolták, hogy a németeknél teljesen más mértékű a vásárlói tudatosság és természetesen a vásárlóerejük sem hasonlítható a magyarokéhoz. Ennek ellenére azért az itthoni boltjaikban is kapni olyan vegán ételeket, amik ugyanannyiba kerülnek, mint húsos „párjaik”. A trend ráadásul nem csak a diszkontnál hódít, az egészségtudatosabb bevásárlás a Tesco esetében is nagyon pörög az Egyesült Királyságban, sőt a vásárlói szokásváltozások, ha lassabban is, de eljutnak Magyarországra is.

Máris szavaztak a családi pótlék emeléséről: itt van a Parlament döntése - háromszorosára emelkedik a családi pótlék?

2008 óta nem emelkedett a családi pótlék összege: egy gyerek után 12 200 forint, két gyermek esetén 13 300 forint jár a családoknak - ez utóbbi gyermekenként értendő. Ez az összeg legutóbbi emelésekor még egy viszonylag szemmel látható summa volt, mostanra viszont a kritikusai szerint elveszítette az eredeti funkcióját, azaz hogy anyagilag segítse a családokat. Megkérdeztük olvasóinkat, szerintük ideje lenne-e emelni. Az eredmény nem meglepő, elsöprő többséggel győztek az igenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elszólta magát Gulyás Gergely: még karácsony előtt vásárlási támogatást kapnak a magyar háztartások?

Jövő héten dönthet a kormány arról a javaslatról, amely segítené a magyar háztartásokat a karácsonyi vásárlási időszakban - mondta Gulyás Gergely.

Rengeteg idős magyar bukja a jogosítványát? Komoly szigorítást terveznek, aligha lesz kibúvó

Az encsi lehajtónál hajtott fel az M30-as autópályára kocsijával egy 70 éves férfi, majd több mint 10 kilométert közlekedett szemben a forgalommal. A cikkek alatti kommentekben ismét fellángolt a vita arról, hogy szigorítani kellene-e az idősek jogosítványhosszabbítását. Az unióban is felmerült valamiféle szigorítás.

Hihetetlen toborzás a Magyar Rendőrségnél: munka nélkül is 296 ezeret fizetnek mindenkinek

Ahogy arról már korábban beszámoltunk idén is rendkívüli toborzásba kezdtek a rendőrségnél, és a papír alapú jelentkezés mellett ebben az évben már az online jelentkezésre is lehetősége volt az érdeklődőknek. Október 20-ig lehetett jelentkezni a november 13-án induló közbiztonsági járőr, illetve határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr képzésekre a rendőrséghez. A 10 hónapos kiképzés alatt illetmény is jár a leendő rendőröknek, és ezeket illetően pontosan lehet tudni, hogy ki mennyit vihet haza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm