Szomorú látkép a Balatonról: arra senki sem számított, hogy ez megtörténhet 2023 nyarán

Szomorú látkép a Balatonról: arra senki sem számított, hogy ez megtörténhet 2023 nyarán

2023. július 18. 09:05

Sok családnak idén már tényleg csak álom a nyaralás: 60 százalékuk egyáltalán nem utazik sehova, vagy a szokásosnál olcsóbb úti célt keres. Még elkeserítőbb, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a balatoni nyaralást is, idén pedig legalább 30-40 százalékkal kevesebb a vendég a tónál.

Egyre inkább úgy tűnik, sok magyarnak idén nemhogy belföldi, de semmilyen utazásra nincs pénze. Egy friss felmérés szerint a magyarok 59 százaléka nyaralt vagy fog még nyaralni idén, 41 százalék viszont otthon tölti a nyarat, többnyire azért, mert az utazás nem fér bele nekik anyagilag. Ha egy magyar család utazik is, a legtöbben 100-300 ezer forintot szánnak a nyaralásra. A külföldön nyaraló magyarok 51 százaléka szerint pedig ott olcsóbban kijönnek, mint itthon - írja a Telex. A lap munkatársai 12 balatoni strandot látogattak meg, hogy kiderítsék mekkora a forgalom a magyar tengernél.

Az első megálló Balatonakarattya volt, ahol a sima felnőtt belépő 1300 forint (tavaly 900 forintba került) az egyik fizetős strandon, parkolni viszont ingyen lehet. Alig néhány tucatnyian voltak a kis partszakaszon, ők főképp idősek és családosok. János vendéglátósként dolgozik a tónál és elég borúlátóan összegezte a benyomásait. A férfi alig pár hete nyitotta meg a kajáldáját a strand bejáratánál, a pizzák nála 2500 forintosak, és a 30 dekás hekk is 2500 forint körül van. Szerinte lehet, hogy hétvégén valamennyivel többen vannak, mint pénteken, de még az sem közelíti meg a régebbi szintet: úgy tudja, korábban kétezer jegyet is eladtak naponta a strandon, idén ez csak száz-kétszáz között van.

Szerinte ide nem nagyon jön külföldi, csak a helyiek járnak vissza, vagy azok jönnek, akik közel akarnak strandolni az autópályához. A férfi szerint infláció tavaly is volt, az emberek mégis nyaraltak, mert a magyaroknak is ki kell valahol kapcsolódniuk. Az ő barátai viszont most Horvátországban voltak, ahol a nyaralást a család 300 ezerből megúszta. „Itt csak a szállást hozod ki belőle. Jöttek a barátaim is ide, de inkább nem is aludtak itt, mert 50 ezerért találtak csak szobát.” Ez az első balatonos éve, de azt mondja, az is lehet, hogy az utolsó. A belefektetett pénzének eddig csak a húsz százaléka jött neki vissza.

Egy szállásadótó elmondása szerint az elmúlt három-négy évben megfigyelhető, hogy a vendégek már nem napokra, inkább csak egy éjszakára jönnek. Szerinte „nem bírja már a pénztárca, meg kell fogni a pénzt. De azért egy éjszaka alatt is ki tudnak kapcsolódni.” Míg régebben a németek is idejártak, addig szerinte most már csak a magyar jön – ők pedig megválogatják, mennyit költenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem