Close up of man holding plate with gourmet food, serving people at table in restaurant

Itt a lista: ennyiért ehetsz a vidéki Magyarország legjobb éttermeiben 2023-ban

2023. május 31. 16:04

Mindegy, merre indulunk az országban, díjnyertes vendéglátóhelyekben biztosan nem lesz hiány. A Dining Guide 2023-ban is kiosztotta a fővároson kívüli legjobb éttermeknek járó elismeréseket . A Pénzcentrum megnézte, hol, mennyiért ehetünk.                                                                                                         

A vidéki magyar éttermek izgalmas szárnyalását a Michelin Guide francia étteremkalauz tavalyi megjelenése már bebizonyította, hiszen első alkalommal került sor arra, hogy számos vendéglátóegység helyet kapott benne a fővároson kívül is. Ezen éttermek nagy része szerepel az Audi Dining Guide TOP 10 Vidéki Étterem listáján is, élén a tavaly két Michelin-csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet-val, mely egyben az Év Étterme is lett 2023-ban. De nézzük a lista további szereplőit!

1. Platán Gourmet Étterem - Tata

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott. Pesti István séf több évtizedes munkásságát alapvetően csak fine dining stílusú helyekkel lehetett azonosítani. A séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nehezen kategorizálható, a hazai, vidéki éttermek az utóbbi években trendszerű farm-to-fork, sok esetben klisés koncepcióját elkerülve, nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. Az idei évben alapvetően 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi. A heti négynapos nyitvatartással működő boutique-étterem csak vacsoraidőben érhető el. 

12 fogásos degusztációs vacsora a gasztroszínházban: menüsor: 87 000 Ft,

  • borpárosítás: 39 000 Ft,
  • alkoholmentes italpárosítás: 19 000 Ft

12 fogásos degusztációs vacsora a kék-fehér szalonban: menüsor: 79 000 Ft

  • borpárosítás: 39 000 Ft
  • alkoholmentes italpárosítás: 19 000 Ft

2. 42 Restaurant

2022-es megnyitását követően rögtön berobbant a hazai fine dining éttermek világába. A tulajdonosok működtetik az Esztergom sétálóutcájában található 42ROOM Boutique Hotelt, amelynek alsó szintjét foglalja el az étterem. Az étterem atmoszféráját egyedi, kortárs, modern belső tér határozza meg, a berendezés és az éttermi eszközök kiváló minőségű luxusmárkák termékei. Az étterem gasztronómiai felfogását az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban, aki az utóbbi évek magyar gasztronómiai életének egyik felfedezettje. Érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében. A modern gondolkodású séf szakítva a regionális szemlélettel, nagyon szabad, egyedi konyhai elképzelést valósít meg. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai, vidéki kisvárosi éttermek gondolkodásmódjától eltérően bátor, a kortárs világkonyha népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként azok fúziójával operál. Heti négynapos nyitvatartással, szerdától péntekig vacsora-, szombatonként pedig ebéd- és vacsorakínálattal várja a vendégeit.

A kóstoló menü ára 48 ezer forint

  • + Alkoholmentes italpárosítás: 18 ezer forint
  • + Young and terroir borsor 24 ezer forint
  • + Premium borsor 38 ezer forint
  • + Big ones borsor 198 ezer forint

A menüsor így áll össze:

  • Amuse Bouche
  • Tengeri sügér
  • Füst és jég
  • Melegen füstölt tokhal
  • Roppanós káposzta
  • Kacsamáj burger
  • Dámvad
  • Bárány
  • Rebarbara
  • Faberge

3. Platán Bisztró

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine-bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. A konyha gasztronómia koncepcióját a csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorós Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon.Konyháját nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, ami főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben ölt testet. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően egyedi fine dining jegyeket mutat – precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

  • Süllő, csicsóka, hagyma 4 500 Ft
  • Kecskesajt 3 800 Ft
  • Halászlé, gyufatészta 3 500 Ft
  • Tyúkhúsleves, daragaluska 2 500 Ft
  • Rántott mangalicakaraj 6 400 Ft
  • Malaccsászár 6 800 Ft
  • Pisztráng 7 500 Ft
  • Kacsamell-tekercs 7 500 Ft
  • Trópusi krémes 1 850 Ft
  • Ribizli-joghurt 1 750 Ft
  • Passió-karamell tarte 1 750 Ft
  • Lúdláb 1 950 Ft
  • Fekete kavics 1 950 Ft

4. Anyukám Mondta

Az ikonikus Anyukám Mondta mára az egyik legismertebb, minőségi felfogású vidéki étterem Magyarországon. Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár gourmet bistro stílusjegyeket mutató olasz-magyar éttermét lehetetlen az ismert kategóriákba sorolni. Az étterem és az „encsi olaszok sztori”, a magas minőségű alapanyagok fétise, a perfekcionista konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek – a szó nemes értelemben vett – egyszerűsége, a kevesebb néha több filozófia jó arányérzékkel megfogott értelmezése együttesen jelentik a helyet. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

  • Kakasleves – házi tészta 1690 forint 2390 forint
  • Carbonara – nduja – pecorino 3890 forint
  • Ricottás derelye – habzó vaj – zsálya 3890 forint
  • Nyúl zsályával sütve – gnocchi – tavaszi zöldségek 5590 forint
  • Zempléni bárány kebab – humusz – pita 6290 forint
  • Borjúláb és malacfüle 5590 forint
  • Txuleta 2500 forint - 100g
  • Bébicsirke egészben sütve – citrus – ázsiai saláta 5590 forint
  • Rántott hús Aranypecsenye vajban sütve – burgonya – mandula 5990 forint
  • Ragacsos oldalas 5590 forint
  • Rántott pacal – sós citrom aioli 3290 forint
  • Lampredotto – salsa verde / 4290 forint
  • Toszkán pacal – véres hurkás cipó / 4290 forint
  • Sajttorta – golgotagyümölcs – rózsabors 2190 forint
  • Glutén – laktóz – cukormentes desszert 2290 forint
  • Csokoládé pie – karamell ganache – fehér csokoládé 2190 forint
  • Panna cotta – piros gyümölcsök 2190 forint
  • Tiramisu & ristretto 2290 forint
  • Világbéke 690 forint
  • Sajtok & mostarda 3690 forint

5.  Clarisse Étterem

A Gödöllő és Hatvan között, Turán, a Schossberger Zsigmond báró által építtetett, majd a 2000-es évekre majdnem megsemmisült kastély mára tökéletesen felújított épületében, a Small Luxury Hotel besorolású Botaniq Turai Kastélyban üzemel a fine dining stílusú Clarisse étterem. A patinás múltú impozáns épületben működő luxusétterem koncepciója a fenntartható, felelősségteljes gasztronómiai irányzatot képviseli. A fenntarthatóság jegyében a fine dining vonalat folyamatosan épülő saját ökológia gazdasága egészíti ki. A degusztációs menü kínálata a térség alapanyagaira, helyben termesztett és vadon termő növényekre, továbbá a környék erdeiben élő vadakra épül.

Clarisse menü 49 900 ft +borpárosítás 36 900 Ft

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Vaddisznó-borjú paté
  • Tejsavós kenyér, füstölt
  • vaj, szarvasgomba
  • Körtés-zabpelyhes kenyér,
  • vegán tökmag "vaj"
  • Patak szint: Pisztráng
  • Avar szint: gomba
  • Cserje szint: kacsamáj  
  • Az erdő: szarvasgerinc a
  • Az ég: körte

6. Sauska 48

A Sauska 48 kétséget kizáróan a legmagasabb gasztronómia minőséget prezentáló vendéglátóhely Villányban. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a vendégeket. Az étterem a vidéki magyar konyha kortárs irányzatát képviseli Bicsár Attila „finom” megoldásaival kiegészítve. Az étlap kínálata igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyagkínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Tokaji és villányi borok kísérik az étlapot.

5 fogásos kóstolómenü 24 600 forint + borpárosítással 32 100 forint

7 fogásos kóstolómenü 38 700 forint +borpárosítással 50 200 forint

  • Kecskesajt 4 800 forint
  • Marinált pisztráng, 5 500 forint
  • Kacsamájterrine, 7 800 forint
  • Hideg borjúsült, 6 200 forint
  • Karfiolkrémleves, 4 200 forint
  • Rétegezve sült sárgarépa, 5 400 forint
  • Süllőfilé, medvehagymás burgonyakrém, 9 200 forint
  • Kacsamell, polentaropogós, 7 800 forint
  • Mangalicatarja, sváb schupfnudli, 8 700 forint
  • Wagyu flank steak, 17 900 forint
  • Túrógombóc, borjádi tejföl, 3 900 forint
  • Répatorta, sajtkrém, gyömbérfagylalt, 3 900 forint
  • Mogyoró mousse, 4 200 forint
  • Sajtízelítő, 4 200 forint

7. Mór24

A 2020-ban megnyílt Mór24 véleményünk szerint még mindig Balatonfüred és a térség legjobb alternatív vendéglátóhelye. Az étterem Almás Edit és Albrecht Tamás tulajdonosok személyiségéből adódó diszkrét kommunikációjával és gasztronómiai értelemben nyitott gondolkodásmódjával, a progresszív, a balatoni klisékből kilépő látásmódjával hódít. Szűk, szezonális lehetőségekre építő kínálata, small plates és foodsharing élményt kínáló koncepciója, valamint az ételek minősége kiemelkedik a balatoni mezőnyből. A konyha bátran ötvözi a regionális alapanyagokat a világkonyhák ízvilágával. Az egység a fenntarthatóság jegyében széles natúrbor- és italkínálattal várja a vendégeit.

8. Kistücsök Food&Room

A több mint harmincéves, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia hazai térképére. A családi vállalkozásban működő étterem folyamatos megújuláson ment át az elmúlt években. 2022-től egészült ki a Food&Room koncepcióval, amely keretében 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel, valamint egy alapvetően hétvégenként működő gourmet éttermi elképzeléssel – a séfszobával, ahol látványkonyhán, a vendégek közelében készülnek az ételek – bővítették szolgáltatásaikat. A Kistücsök környékbeli alapanyagokkal és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik évtizedek óta.

  • Zsenge zöldborsó friss vászolyi sajttal 2.990 forint
  • Zöldborsó krémleves citrusos-mentás uborkával 2.490 forint
  • Spárgás házimetélt friss spenóttal 4.590 forint
  • Pontyfilé kapros vajtökkel 5.590 forint
  • Epres spárga saláta házisonka forgácsokkal 2.990 forint
  • Kapros vajtök leves 2.490 forint
  • Tökéletes tojás fokhagymás spenóttal, rizottóval és Balaton-sajt ropogóssal 4.590 forint
  • Borjúcomb zöldborsókkal 6.990 forint
  • Mangalica gerinc hagymás törtbabbal, fehér spárgával 6.990 forint

9.  Csopaki Resti by Laurel

A Csopaki Resti by Laurel a Laurel Budapest progresszív, fine dining stílusú örömkonyhája, az ország egyik legkisebb bisztróétterme a vasútállomáson található. Gasztronómiai koncepciójáért Mede Ádám, a Laurel étterem séfje felel, míg a Resti egyszemélyes konyháját a komoly budapesti fine dining konyhákon gyakorlatot szerzett fiatal Karácsony Bence séf viszi. A tíz férőhelyes lakásétterem hangulatú egység megnyitása Báthory Gergelynek, a Laurel tulajdonosának köszönhető.

Degusztációs Ebéd menü: 28.500 Ft + 15% Szervizdíj:

Degusztációs vacsora menü: 48.500 Ft + Borpárosítás: 28.000 Ft + Szervizdíj 15%                                                                            

10. Botanica

A dánszentmikósi Hotel Botanica fine dining jegyeket mutató étterme a 2022-es Dining Guide egyik nagy felfedezettje. A Zsebők Ágota és Horváth Kristóf által létrehozott Botanica a mediterrán kastélyok hangulatát árasztja és a „small luxury hotel” kategóriába sorolható. Az otthonos eleganciát árasztó hotel éttermének konyháját a tehetséges Munk Tamás séf viszi, a koncepció igazodik a szállodai funkciókhoz. A csak foglalással, vacsoraidőben elérhető négyfogásos, gourmet felfogású degusztációs menü jó arányérzékkel ötvözi a haladó gondolkodású, kortárs vidéki konyhák és a fine dining elemeit. A francia alapokra és a séf természetközeli látásmódjára épített tányérok magas színvonalat képviselnek.

A 25-ös lista további szereplői:

  • Morzsa – Pécs
  • Ikon – Debrecen
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Kreinbacher Bortok – Somló
  • La Mareda Étterem – Győs
  • Rutin Gasztrolubickoló – Budaörs
  • Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős
  • Vasüzlet – Balatonfüred
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Avalon Ristorante – Miskolc
  • Bistro Sparhelt – Szeged
  • Újváros Bisztró – Szarvas
  • Natura Hill (Zebegény)
  • Casa Christa - Balatonszőlős

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm