Budapest, 2020. október 4. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományõrzõ Szövetséggel együttmûködve lovas huszárok „járõröznek” a turisták örömére a Budai Várnegyed területén, így a Budavári Palota Hunyadi udvarában is.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ilyen is csak évente egyszer van Budapesten: teljesen ingyenes, nagyon bánhatja, aki kihagyja

MTI
2023. március 12. 12:03

Ingyenes családi programokkal, köztük kiállítással, vetítéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és interaktív játékokkal várják a látogatókat március 15-én a Budavári Palotanegyedben.

Szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad március 15-én a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a látogatóknak. A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek. Szabadtéri kiállításként láthatók, Gyere ki a partra címmel, a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai, amelyek a János vitéz elbeszélő költeményének részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: a Verseljünk képekben - Újra itt van János vitéz című eseményen a 9-12 éves korosztály számára nyílik lehetőség, hogy átélje a költészet fantáziavilágának képekbe való átültetését, és megismerkedjen többféle kollázs-, rajz- és festési technikával.

Aki még több János vitéz-élményt szeretne, annak lehetősége lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is - áll a közleményben. Mint kiemelik, a kalandos tündérmese nemcsak kihagyhatatlan gyerekmozi, hanem képzőművészeti bravúr is, hiszen látványvilága a szecesszió, a pop art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével. A huszár hajszában falovacskán kell teljesíteni az akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy labirintuson - írják a játékokról.

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. Az látogatók az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és megcsodálhatják a látogatók a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat. A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

címlapkép: MTVA/Bizományosi - Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem