20 °C Budapest
A man holding the remote and watching TV, feet up and relaxed

A korona, Sárkányok háza, A Hatalom Gyűrűi: súlyos dolog derült ki Magyarország kedvenc sorozatairól

2022. október 23. 16:01

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek a sorozatok hála annak, hogy a streaming szolgáltatók aranykorának. Egy-egy évadra már közel annyit költenek (ha nem többet), mint egy nagy költségvetésű hollywoodi blockbusterre, azonban a befektetett pénz és energia nem mindig látszik meg az adott sorozat minőségén. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mik voltak az elmúlt évek legdrágább sorozatai, és azok pontosan milyen fogadtatást is kaptak. Tehát, hogy megért-e ennyi pénzt ölni a látványba, vagy jobb lett volna még a forgatókönyvvel bíbelődni egy keveset.

Az elmúlt években megdőlni látszik a televíziók egyeduralma és sokan a klasszikus moziélmény végét is hirdetik, miután a streaming szolgáltatók szépen lassan átvették az uralmat a filmezési, sorozatnézési szokásaink felett. Lassan már nincs olyan háztartás, ahol ne fizetnének elő valamilyen szolgáltatóra, sőt a kereskedelmi televíziózás két magyar nagyágyúja, a TV2 és az RTL is bejelentette, hogy saját streaming szolgáltatót indít. Ahogyan pedig korábbi cikkünkben is összefoglaltuk lassan már többet fizetünk a digitális rezsiért, mint a normálért.

A fentiek miatt pedig egyáltalán nem véletlen, hogy a streaming oldalak egyre magasabbra teszik a lécet, hogy egymásra tudjanak licitálni. Lassan fél évente dőlnek meg a költségvetési rekordok, és a Trónok harca 2019-es költségvetési rekordja már réges-régen a múlté. Azonban felmerül a kérdés – már csak az előbb említett sorozat évadzárójnának hatalmas bukása miatt is –, hogy valóban megéri-e ennyi pénzt ölni egy-egy epizódba, vagy jobb lenne esetleg jobb lenne a történetbe, esetleg a karakterek fejlődésére fordítani több energiát. Ennek a kérdésnek jártunk most utána a collider.com segítségével.

A korona (The Crown): 13 millió dollár epizódonként

A korona a Netflix egyik sajátgyártású sorozata, ami 2016-tól fut a csatornán és jelenleg az 5. évadot várjuk, aminek november 9-én lesz a premierje. Nem meglepő azonban, hogy egy ilyen kaliberű sorozatnak a költségei is magasak, hiszen egy korabeli drámáról beszélünk, ami végig kiséri II. Erzsébet uralkodását a kezdetektől. Költeni kell ugyanis történelmileg pontos díszletekre, jelmezekre, miközben gondoskodni kell a megfelelő sminkről és hajról is minden epizódban. Nem utolsó sorban pedig olyan színészeket kell találni, akik megfelelően meg tudják formálni a történelmi karaktereket, és lehetőleg még hasonlítanak is rá. Esetünkben pedig 1-2 évadonként a teljes színészgárda cseréjével is számolni kell.

A Korona költségvetése epizódonként 13 millió dollár (körülbelül 5 és fél milliárd forint) pedig a jelek szerint megérte: 2016 óta szinte mindegyik évben tarol az Emmy-gálán és több BAFTA díjat is bezsebelt az évek alatt. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg 8.7 ponton áll az IMDB-n.

Trónok harca (Game of Thrones): 15 millió dollár epizódonként

Az HBO talán legismertebb kultsorozata, a Trónok harca George R. R. Martin fantasy regényeit szerette volna sorozat formájában adaptálni, változó sikerrel. A 2011 és 2019 között futó sorozat záró évada ugyanis olyan rosszra sikeredett, hogy még a színészek se szívesen fogalmazták meg véleményüket a végeredményről. Azonban az első évadok rendkívül sikeresek voltak, és a rossz minőség és az összecsapott lezárás ellenére is rekord nézettségeket produkált a sorozat.

Az HBO sorozata az első évad alatt még 5-6 millió dollárba (körülbelül 211-253 millió forint) került, azonban ez a keret az utolsó évadra 15 millió dollárra (több mint 6 milliárd forint) emelkedett, mivel a szereplők és a stáb többek között az Egyesült Királyságban, Horvátországban, Izlandon, Spanyolországban, Máltán és Marokkóban is forgatott párhuzamosan. Ráadásul a temérdek jelmezről és a CGI sárkányokról sem érdemes megfeledkezni. A befektetett pénz pedig megérte, annak ellenére is, hogy a rajongók szinte semmit se láttak az utolsó részből, olyan sötétre sikeredett: a sorozat 59 Emmy-díjat zsebelt be, miközben még mindig 9.2 ponton áll az IMDB-n.

A Mandalóri (The Mandalorian): 15 millió dollár epizódonként

A Disney+ egyik első sajátgyártású sorozata, a Mandalóri új fejezetet nyitott a Star Wars franchise-ban. A történet a Jedi visszatér eseményei után játszódik és egy fejvadász történetét követhetjük végig, aki megment egy Yodával azonos fajba tartozó csecsemőt, aki a saját fajtájához szeretne visszakerülni.

A 15 milliárd dollár itt leginkább a gyártás során alkalmazott digitális utómunkákra ment el, hiszen szinte mindent CGI segítségével hoztak létre az alkotók egy zöld háttér előtt. A sorozat eddig még csak 2 évadot élt meg, de még így is 14 Emmy díjat söpört be, miközben 8.7 ponton áll az IMDB-n.

Sárkányok háza (House of Dragon): 20 millió dollár epizódonként

A Trónok harca előzménysorozata megdöntötte az HBO eddigi nézettségi rekordját, hiszen közel 10 millióan követik nyomon a Targaryenek történetét. A Sárkányok háza körülbelül két évszázaddal játszódik korábban az eredeti sorozatnál és a Targaryen-ház történetét mutatja be, azon belül is azt a szakaszt, ami a sárkányok eltűnéséhez és egy polgárháborúhoz vezetett.

A rengeteg CGI sárkány és a forgatási helyszínek pedig ebben az esetben se kerültek kevesebbe: epizódonként 20 millió dollárt (kicsit kevesebb mint 8 és fél milliárd forint) költöttek arra, hogy kijavítsák az előző évadzáró hatalmas bukását. Azonban koránt sem biztos, hogy megérte. Bár az első évadban leginkább a szereplőket ismerjük meg, és felvezetik nekünk a háborút egészen lassúra sikeredett az évad (bár aki szereti a politikai játszmákat és az intrikát az ezt is élvezni fogja) és a rajongók se voltak elragadtatva. Mindössze 8.6 ponton áll az IMDB-n a sorozat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

WandaVízió (WandaVision): 25 millió dollár epizódonként

A Marvel a 21. század legnépszerűbb filmes franchise-át építette fel, amire egy percig nem sajnálta a pénzt. A Bosszúállók: Végjáték 400 millió dollárjába került a cégnek és szemmel láthatóan nem kívánja megkurtítani a költségvetését, hiszen a sorozataiba is dollárszázmilliókat öl bele.

A Disney+ ugyanis 2019-es indulása óta minden Marvel sorozat esetében (mint a WandaVízió, a Loki vagy a Sólyomszem) 25 millió dollárt (megközelítőleg 10 milliárd forint) költött epizódonként. A WandaVízió esetében viszont nem biztos, hogy megérte, ugyanis az IMDB értékelése mindössze 7.9, annak ellenére is, hogy a sorozat nagyon jó kritikákat kapott.

Stranger Things: 30 millió dollár epizódonként

A Netflix egyik legsikeresebb sorozata a Stranger Things, aminek most készül az 5., záró évada. A sorozat egy kisvárosi meséből egy sötét, akciódús horror sci-fivé nőtte ki magát az évek során tele titkos kormányzati létesítményekkel és orosz összeesküvésekkel. Mindezt úgy, hogy közben remekül bemutatja a kiskamaszok és kamaszok problémáit.

A negyedik évad pedig jóval ambiciózusabbra sikeredett, mint az eddigiek, ami a költségvetésen is meglátszik: 30 millió dollárba (kicsit több mint 12 és fél milliárd forint) került epizódonként. Ennek oka, hogy a negyedik évad nagy része Hawkinson kívül játszódik, ráadásul sokkal látványosabb és nagyobb akciójelenetekkel is találkozhatunk, miközben az epizódok hossza is megnőtt, hiszen a megszokott 45-60 perc helyett sokszor 90 perc hosszúak is voltak. A jelek szerint viszont megérte: a 4 évad eddig összesen 12 Emmyt söpört be, miközben 8.7 ponton áll az IMDB-n.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi (The Lord of the Rings: Rings od Power): 58 millió dollár epizódonként

Epizódonként 58 millió dollárral (körülbelül 25 milliárd forint), azaz összesen 465 millió dolláros költségvetésével, az Amazon Prime A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi című filmje a valaha elkészült legdrágább sorozat lett a világon, ami bőven meghaladja az eredeti trilógia 281 millió dolláros költségvetését.

A költségvetés pedig ebben az esetben is érthető, hiszen Pazar díszletek és jelmezek segítségével keltették életre többek között a Kazad-dűm földalatti katakombáit és Tolkien jól ismert világát. Azonban a nagy költségvetés szemmel láthatóan nem elég ahhoz, hogy osztatlan sikert arasson egy sorozat: az IMDB-n a rajongók mindössze 6.9 pontra értékelték, ami messze a legrosszabb eredmény a listánkon.

De akkor tényleg megérte?

Ha megnézzük a fenti számok és az IMDB pontszámok alakulását, akkor látható, hogy a nagy költségvetés egyáltalán nem azonos a sikerrel is. Elég csak megnéznünk a Hatalom Gyűrűi értékelését és azt, hogy a sorozat költségvetése majdnem az eredeti Gyűrűk Ura trilógia duplájába került, mégis 6.9 pontra értékelték azt a nézők.

Ráadásul ezeknek a sorozatoknak az összehasonlítása is nehéz, hiszen teljesen más egy fantasy és egy képregénysorozat célközönsége, mint egy történelmi drámáé. Arról pedig végkép nem szabad megfeledkeznünk, hogy az, hogy a közönség alacsonyabb pontszámot adott egy sorozatra nem jelenti annak sikertelenségét, hiszen az ilyen esetekben a legtöbb pénz a merchandising-ból jön be, azaz a termékekből, amiket eladnak a franchise égisze alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem