13 °C Budapest

Lázár: Jön az új családtámogatási rendszer!

2017. március 2. 18:30

Demográfiai programcsomag készül, amelyben nagy lépésekre készülnek például a családtámogatási rendszerben a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, a kormánypárt ellenzi az alapjövedelmet, és az állam átveszi azoknak az ingatlanoknak a tulajdonjogát, amelyek 115 évnél idősebb tulajdonosa, vagy örököse nem jelentkezik - többek között ezekről szólt a mai Kormányinó.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón több, a lakosság szempontjából is fontos témát érintett. Elmondása szerint készül egy nagy nemzeti demográfiai program, amely 2060-ig tekint előre és több eleme van, amelyek közül egyes lépéseknek már rövid távú pénzügyi következményei is lehetnek:

  • gyermekvállalási és gyermekösztönzési ösztönzési rendszer további javítása (erről múlt héten már jelentek meg sajtóinformációk)
  • halálozás csökkentésével összefüggő lépések
  • oktatási átalakítás (itt említette a nyelvtanulási lehetőségeket, amely kapcsán Balog Zoltán éppen ma jelentette be, hogy már elfogadta a kormány az első ingyenes középfokú nyelvvizsgával kapcsolatos döntést)
  • EU-n belüli magyar munkavállalás értékelése

A kormány részletesen átnézte a demográfiai helyzetet és a kilátásokat és Lázár szavai szerint a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények rövid távon történő átalakítás is jöhet többek között. Konkrétumok említése nélkül rögzítette: ambiciózus célokat kell kitűzni, hogy 2030-ra több évvel nőjön a mostanihoz képest a születéskor várható élettartam (78-80 év körülre a nők és férfiak körében egyaránt).

Nincs áfacsökkentés a demográfiai csomagban

Az esemény végén újságírói kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: a kormány által már tárgyalt hosszú távú demográfiai csomagban nincsenek a gyermekneveléssel összefüggő célzott áfacsökkentések (amelyek korábban már felmerültek, mint pl. pelenka áfacsökkentés). Inkább az a cél, hogy a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalokat hogyan tudják támogatni célzott ösztönzőkkel a gyermekvállalásra, illetve annak előbbre hozására.

Olimpia nélkül is biztosan lesz reptéri vasút

Az olimpiai pályázat visszavonása után most a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos (Fürjes Balázs) egy összegzést, áttekintést készít az eddigi fejlesztésekről, a pénzfelhasználásról, illetve azokról a tervezett budapesti fejlesztésekről, amelyeket már rögzítettek a kormányhatározatokban. Ezek alapján dönt majd a kormány arról, hogy mi valósul meg és mi nem. Lázár előrebocsátotta, hogy a tervezett fejlesztések nagy része az olimpiai pályázat nélkül is meg fog valósulni és a ferihegyi gyorsvasúti projekt kapcsán kijelentette: 100 százalékban biztos vagyok abban, hogy az olimpiától függetlenül ez a vasúti fejlesztés meg fog valósulni.

Átvenné az állam a 115 évnél idősebb tulajdonosok ingatlanát

A Miniszterelnökség vezetője új témaként jelezte, hogy Magyarországon rengeteg, 1,8 millió olyan ingatlan (földterület) van a nyilvántartások szerint, amelyek tulajdonosainál sok adat hiányzik, így nehéz a beazonosíthatóság és így az ingatlanok ügyintézése is. Az alábbiakat mondta:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 523 ezer nem mezőgazdasági ingatlan (földterület) van, amelynek a tulajdonosra való bejegyzése hiányos
  • 408 ezer mező- és erdőgazdálkodási ingatlannál nem lehet tudni, hogy pontosan ki a tulajdonos (a meglévő adatok alapján nem beazonosítható)
  • 54 ezer ingatlan van, ahol csak a tulajdonos neve szerepel, semmilyen más adat nem
  • 81 ezer ingatlannál csak egy-két adat van, de nem teljeskörű a beazonosíthatóság
  • 8 ezer ingatlannál 1886 előtti a tulajdonos születési dátuma.

Utóbbi adat miatt az a kormánydöntés született, hogy a kormány felkéri az Országgyűlést, alkosson törvényt, amelynek lényege az lenne: ahol a tulajdonos születési éve a 115 évet meghaladja és nem jelentkezik egyetlen törvényes örökös sem a hirdetményre, akkor a magyar államra száll át az ingatlan tulajdonjoga.

Lázár hozzátette: ma a nyilvántartás szerint a legidősebb magyar állampolgár 111 éves, így tehát a 115 éves határ indokolt. Az eljárás az lesz, hogy a járási hivatal hirdetménnyel fordul a közvélemény felé, hogy jelentkezzenek a törvényes örökösök. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a magyar állam javára kell lefolytatni egy póthagyatéki eljárást. Lázár hozzátette: ezt követően felajánljuk a belterületi ingatlanokat (földterületeket) az önkormányzatoknak, illetve társasházaknál a tulajdonostársak felé felajánlják, hogy meg lehet vásárolni az államra átszállt tulajdonrészt.

Határozottan ellenzi a kormánypárt az alapjövedelmet

Amíg minket támogatnak a választók, addig nem lesz munka nélkül elérhető alapjövedelem Magyarországon - ezt jelentette ki határozottan újságírói kérdésre Lázár. Hangsúlyozta: a Fidesz jobboldali-konzervatív párt és a teljesítmény, a munka és az erőfeszítés erejében hisz, így leszögezte: nem működhet az, hogy munka nélkül adjunk oda pénzt az embereknek, azaz egyesek azért dolgozzanak, hogy mások munka nélkül jussanak ellátáshoz. A szociális rászorultság kérdése ettől eltér - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem