2 °C Budapest

Ismét aljas trükkel fosztogattak nyugdíjasokat

Pénzcentrum
2014. augusztus 6. 16:05

Az idős asszonynak nem volt szüksége ágyneműre, az ismeretlenek mégis rábeszélték a vásárlásra. Több százezer forintot fizetett, és még a lakásába is beengedte az aljas csalót - írja a police.hu.

Gyógyító ágyneműt ajánlott egy ismeretlen asszony egy tatabányai néninek, aki annak ellenére, hogy nem volt szüksége rá, kifizetett érte több százezer forintot. Később rájött, hogy becsapták, ezért feljelentést tett a Tatabányai Rendőrkapitányságon.

Elmondta, hogy a lépcsőház kapujában találkozott össze egy középkorú asszonnyal, aki karon fogta és lakásába kísérte. A nénit a nevén szólította, majd közölte vele, hogy őt és még kettő, szintén a lépcsőházban lakó idős asszonyt keres, akiken segíteni szeretne. A 88 éves néni ekkor már nem merte kitessékelni a lakásból a nőt, leszámolta neki az ágyneműért kért pénzt.

A rendőrség tájékoztatása szerint szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adás-vétel, unokára való hivatkozás, vagy kölcsön ígéretével verik át leggyakrabban az idős embereket.

A rendőrség kéri az időskorúakat, hogy az utcán ne álljanak szóba idegenekkel, és a fentihez hasonló esetekben utasítsák vissza a segítséget, a vásárlást. Ismeretleneket semmilyen körülmények között ne engedjenek be otthonaikba, bármilyen indokra hivatkoznak is. A felsoroltak mellett az sem ritka, hogy valamilyen közmű cég szakemberének adja ki magát az adott csaló, és úgy próbál meg bejutni a lakásba. Ezért ha egy óraleolvasó csönget be hozzánk, akkor is legyünk résen!

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei

1. Ellenőrizd az igazolványát!

Ha bárki azzal az ürüggyel akar bejutni a lakásba, hogy mérőóra állást olvasson le, kérd el az igazolványát. Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.

2. Telefonálj!

Hívd fel az adott szolgáltatót, akire a leolvasó hivatkozik, és kérd le a kiérkező az adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.

3. Készpénzt soha!

Bárki kopogtat azzal, hogy válts fel neki egy nagy címletű bankjegyet, küldd el azonnal. Az sem ritka, hogy egy magát a szolgáltató munkatársának kiadó csaló azzal a szöveggel próbálkozik, hogy túlfizetésedet akarja most megtéríteni, de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben az ő húszezrese hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Ne írj alá semmit csak úgy!

Bárki akar bejutni a lakásodba azzal a szöveggel, hogy alá akar íratni veled valamit, ne dőlj be! Ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. A szolgáltatók szerződéskötéssel kapcsolatos ügyeiket hivatalos úton intézik, előzetes egyeztetés alapján.

+1. Riasztás!

Ha bármilyen módon megkárosítottak, mindenképpen jelezd a rendőrség felé, tegyél feljelentést!

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem