16 °C Budapest

Erre költhetsz több százezer forint támogatást: indul a pályázat

Pénzcentrum
2014. szeptember 17. 13:20

Az előrejelzések szerint szeptemberben már lehet energetikai támogatásokért pályázni. Ez azt jelenti, energiahatékony, alacsony fogyasztású háztartási gépekhez, fűtéskorszerűsítésre, vagy nyílászárócserére lehet támogatást kérni - derült ki Társasházi Háztartás és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által rendezett konferencián.

Jövő hétfőtől elérhetőek a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján

Szabó Zsolt ismertette: a programsorozat első lépcsőjeként szeptember 22-én, hétfőn az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelenik meg, amelyre egymilliárd forint jut. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni.

A Társasházi Háztartás információi alapján:

A következő kategóriákban lehet pályázni:

Háztartási nagygépek cseréje

Erre a minisztérium 627,1 millió forintot szán. Magas fogyasztású hűtőszekrény, illetve fagyasztók energiatakarékosra való cseréjét támogatja az állam, azaz A+ és afölötti besorolású készülékek megvételét. Az elérhető támogatás összege háztartásigép-csere programban a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. Pályázni nagycsaládosoknak és nyugdíjas magánszemélyeknek lehet. Az is fontos, hogy a cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia vagy 20 kg/év széndioxid megtakarítást kell elérni.

Fűtéskorszerűsítés

Átlagosan pályázatonként 650 millió forintot szán az NFM a lakások fűtésének korszerűsítésére. A teljes összeg 1 milliárd forint, ebből lehet gazdálkodni.  Így csökkenthető lesz a széndioxid kibocsátás, illetve a szálló por levegőbe jutása is.

Homlokzati nyílászáró csere

A projektre 1,1 milliárd forint támogatás jut. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint. Így csökken a fogyasztás, azaz igen sokat lehet spórolni.

Szabó Zsolt példaként említette, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a megtakarítás családonként évente 120-140 ezer forintot jelenthet,

mindegyik pályázatot figyelembe véve. A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

A pályázat menete

A pályázati portálon keresztül pályázhat az, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik. A pályázatokat a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően lehet benyújtani a pályázat lezárásáig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az internetes beadással - ahol a beérkezési sorrend számít - a hiba lehetősége jelentősen csökken, mert azonnali visszajelzést ad a rendszer a hibás adatról, és az elbírálás is gyorsabb.

A felsoroltakon kívül további programok még tervezés alatt állnak, ezek egyike a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP). Ebben az esetben várhatóan lakáscélú beruházásokat támogatnának. A cél az energiahatékonysági, és megújuló energetikai beruházások előmozdítása. Illetve szintén tervezés alatt áll egész ingatlanok energiahatékonysági felújításának támogatása, erre várhatóan 10 milliárd forintos összkeret lesz. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem