9 °C Budapest

20 milliót is bukhatsz az új CSOK-kal, ha nem figyelsz

Pénzcentrum
2015. december 30. 11:12

Kedden jelent meg az új CSOK támogatásról szóló rendelet, amiben a támogatás részletkérdéseit rendezik. Már jövő év elejétől igényelhetjük a megújult CSOK-ot, ezért megnéztük, pontosan ki és hogyan jogosult a támogatásra. Ha nem teljesítjük a feltételeket, akkor akár 20 millió forintot is vissza kell fizetnünk.

Még karácsony előtt jelentették be, hogy megújul a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), az igénylők magasabb támogatást kaphatnak. A három gyerekesek 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, a kiváltságosok ráadásul az állam által garantált fix kamatozású lakáshitelt is igényelhetnek.

A nagycsaládosok kiváltságosak lesznek

A kedden megjelent új rendelet elsősorban az új lakást vásárló nagycsaládosokat támogatja. Egy gyerek esetén ugyan csak 600 ezer forintot kaphatunk, azonban két gyereknél már a korábban elérhető alaptámogatás duplája, vagyis 2,6 millió forint ütheti a markunkat.

Nagyot kaszálni azonban a három vagy többgyermekesek tudnak, ugyanis a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellé 10 millió forint kedvező kamatozású, állami támogatott hitel is jár nekik (persze, csak akkor, ha hitelképesek).

Érdekes, hogy a használt lakás után járó támogatás egy kivétellel egységesen 10 százalékkal emelkedett a korábbi alaptámogatáshoz képest, egy gyerek esetén 55 négyzetméteres lakás feltett maradt 600 ezer forint a CSOK összege, míg a többi összeg emelkedett.

Ugyan eddig is lehetett egy vagy két gyereket előre vállalni (4 illetve 8 évünk volt erre), azonban mostantól már 3 gyerek bevállalása is lehetséges (erre 10 évet ad a rendelet), ehhez persze házastársaknak kell lennie a párnak. Meglévő gyerekek esetén nem szükséges a házastársi kapcsolat, így elvált, élettársi kapcsolatban élő párok és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást.


Érdekes, hogy nem csak saját gyermekkel lehet teljesíteni a kívánt gyerekszámot. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a házaspárnak egészségügyi okokból nem születhet (több) gyermeke, akkor a megelőlegezett CSOK összegét vissza kell fizetni és a hitelt is tovább kell emellett törleszteni. Ehhez az orvosnak ki kell mondania, hogy nem születhet gyermeke a párnak, ha viszont nem teljesen meddő a pár, akkor öt alkalommal mesterséges megtermékenyítési programban kell részt venniük.

Ha a program sikertelen, akkor a támogatás visszafizetését gyermekek örökbefogadásával kerülheti el a házaspár. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és örökbefogadás sem történik, a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatások esetében. A késedelmi kamat alapja a jegybanki alapkamattal egyezik meg, ennek az ötszörösével kell számolni a CSOK-nál.

Ez a jelenlegi kedvező kamatok mellett mindössze 6,75 százalékot jelent, így tíz év múlva 13,8 millió forintot kellene visszafizetni az államnak. 4 százalékos irányadó ráta mellett 20 százalékos kamattal számolhatunk, ekkor 23 millió forint, míg 6 százalékos alapkamattal (30 százalékos késedelmi kamattal) 31 millió forint lenne a tartozásunk 10 év múlva, ha nem teljesítjük a feltételeket.

 A nem 10 milliós otthonteremtési programban résztvevőkre viszont más szabály vonatkozik, nekik továbbra is a jegybanki alapkamattal növelt támogatást kell visszafizetniük, ami jóval kedvezőbb, mint a banki kamatok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket azonban nem könnyű teljesíteni, a rendelet megalkotói ugyanis a csalások megelőzése miatt szigorú feltételeket szabtak a családoknak:

  • Az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek.
  • A házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.
  • Meglévő gyermeknek a 20 év alattiak számítanak. Ha egy gyerek nappali tagozatos tanuló, akkor a határ 25 évig kitolódik. A magzat már 24. héttől meglévő gyermekként számít.
  • Új lakásnak azok a 2008. július 1. óta kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakások számítanak, amelyek a kérelem benyújtásának időpontjában használatba vételi engedéllyel vagy használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek.
  • Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük belföldön vagy külföldön. Ez alól kivétel a 10 milliós CSOK, ahol legalább 2 éves (maximum 15 nap megszakítású) társadalombiztosítás az elvárás.
  • A 10 milliós támogatás igénylésekor a korábban kapott szocpol és CSOK támogatások összegét levonják a folyósított összegből. A többi CSOK-nál viszont a korábbihoz hasonló utólagos támogatás igénylehető, aminek az összege egységesen gyerekenként 400 ezer forint.

Új lakás vásárlása esetén megszűnik a 350 ezer forintos maximális négyzetméterár és a területi korlátozásokat is eltörlik. A használt lakások esetén viszont ezek a korlátok megmaradnak. Érdekes, hogy korábban a CSOK támogatását akkor is megkaphattuk, ha örökléssel vagy ajándékozással több mint két éve került a tulajdonunkba az ingatlanunk, ebben az esetben ugyanis nem kell figyelembe venni az ingatlant meglévő lakásként. Ez a szabályozás nem lett módosítva, így, ha valaki úgy szerez ingatlant, hogy például a szüleitől ajándékozási szerződéssel jut hozzá, akkor annak ellenére felveheti a CSOK-ot, hogy már van lakóingatlanja.

A kedvezményes hitelre további szabályok vonatkoznak

A kedvezményes. 3 százalékos kamatozású állami támogatott hitelt az igényelheti, aki a 10 milliós CSOK-ra is jogosult és kérvényezte. A kölcsönre ezek a szabályok vonatkoznak:

  • Lakásvásárlásnál legalább 60, ház vásárlásakor (vagy építésénél) legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie az ingatlannak.
  • Az állami kamattámogatás az ügyleti kamatot annyira csökkenti, hogy az 3 százalék legyen.
  • A kamattámogatás 25 évre szól, de a hitelt ennél rövidebb és hosszabb tartammal is fel lehet venni.
  • A kölcsön legfeljebb 10 millió forint lehet, de ennél kisebb összeget is felvehetünk.
  • A hitel kamatperiódusa 5 év.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm