Budapest, 2021. szeptember 11.Felújított és mögötte régi lakóházak az 1938-1941 között, fõvárosi kislakásos lakótelepként épült Pongráctelepen, a X. kerület, Kõbánya Laposdûlõ városrészében. A húsz lakóépületben lévõ 818 lakás fürdõhelyiség nélkül létesült a munkáscsaládok számára. A bérházak mellett fürdõház, posta, rendõrõrs, fodrászat, szatócsbolt, községi élelmiszerbolt, lóhúsbolt, trafik, tejcsarnok, kocsma és mozi is helyet kapott. A telep egészét 1941-ben kerítéssel vették körül, a bejáratokat kapuval zárták (este 10 órától), a Pongrác út felõli két „fõbejáratnál” még kapusszolgálat is volt.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Súlyos látlelet a hazai bérekről: lehangoló, mennyit kell gürizni egy saját lakásért Budapesten, vidéken

2024. május 22. 13:04

10,84 évig kellett dolgzozni a budapesti átlagfizetésért, hogy az ember tudjon vásárolni egy 75 négyzetméteres lakást. De nem a fővárosban a legrosszabb a helyzet a lakásár/jövedelem mutató tekintetében: Debrecenben majdnem 12 évnyi fizetés kell ugyanehhez a lakáshoz. A legkedvezőbb helyzetben a régióközpontok közül Miskolc áll ebben a tekintetben. A debreceni ingatlanhelyzetről már korábban is több cikkben foglalkoztunk a Pénzcentrumon, akkor is az derült ki, még Budapesten is elérhetőbb a saját lakás, mint az ország keleti fővárosában.

10,84 évig kellett dolgzozni a budapesti átlagfizetésért, hogy az ember tudjon vásárolni egy 75 négyzetméteres, medián árszintű lakást a 2023-as árszintek és jövedelmek alapján - derült ki az MNB lakáspiaci jelentéséből.

A számítási metódus szerint a jegybank minden évben megnézi a 75 négyzetméteres, medián árszintű lakások árait (újat és használtat is) az egyes régióközpontokban, és ezt veti össze a negyedik negyedév végi megyei átlagbérekkel. Így jön ki, hogy hány évi fizetés lenne elég egy, a paramétereknek megfelelő ingatlanra.

A 11 év alatti értékével egyébként Budapest nem is áll rosszul a többi régióközponthoz képest, ráadásul utoljára 2017-ben volt alacsonyabb ennél a fővárosban a lakásár/jövedelem mutató. De hol vannak már azok a boldog idők (2012-2014), amikor még kevesebb mint 7 évnyi jövedelem tett ki egy 75 négyzetméteres lakást Budapesten.

A vizsgált régióközpontok közül Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért, a tavalyi mutató 11,98 év volt, bár csökkent a 2022-es és 2021-es, 13-as feletti értékről.

Székesfehérváron és Szegeden az átlagbérből 9,3 év alatt jönne ki egy lakás a 2023-as lakásár/jövedelem mutató szerint, szintén nagy csökkenés ez mindkét esetben, a megelőző 2 évben bőven 10 év felett volt az érték. Pécsett 9,18 évit kellene eltenni a 2023-as fizetésből egy 75 négyzetméteres lakásért. Győrben 8,36-os a legfrissebb mutató, de ott 2006 óta nem volt 10-essel kezdődő érték.

Miskolcon pedig egyáltalán nem látni ilyet a 2004 óta vezetett táblázatban, 2023-ban az átlagbérből 6,5 évnyi kellett volna a fenti paraméterekkel rendelkező lakás megvásárlásához. De 2013-ban és 2014-ben még 4,6 év környékén is volt a lakásár/jövedelem mutató.

Még Budapesten is elérhetőbb a saját lakás, mint Debrecenben

A debreceni ingatlanvásárlók egyre nehezedő helyzetére egy korábbi elemzésünkben már rávilágítottunk. Akkor kiderült, már nem Budapest a legkevésbé megfizethetőbb város, ha azt vesszük, hogy az ingatlanárak hogyan aránylanak a környékbeli bérekhez, illetve az azok alapján megszerezhető lakáshitelekhez. Ebben a viszonylatban mára Debrecen sokkal rosszabb helyzetben van, mivel Hajdú-Bihar megye a nettó átlagkeresetek rangsorában csak a 12. helyen áll, medián négyzetméterárak tekintetében viszont Budapest után a második.

Az ország keleti fővárosában megugrottak az ingatlanárak (egy év alatt majdnem 7,4%-al), ebben nyilván nagy szerepe van a BMW-gyárnak, illetve az akkuberuházásoknak. A márciusi medián négyzetméterár már 787 ezer forintra emelkedett, tavaly ugyanabban a hónapban csak 733 ezer volt a városban.

A témában megszólaltattunk ingatlanpiaci szakértőket is, Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője például rávilágított: az elmúlt 6 évben 2,5-szeresükre drágultak a lakások Debrecenben: emögött első körben a nagyberuházások bejelentése áll, mostanság pedig a városba költözők növekvő száma ellenére a kínálat nem lett nagyobb, ami felhajtja az árakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember arról is beszélt, jelentős áremelkedéssel számolhatnak a nagyberuházások célpontjaiban lakásvásárlást tervezők. Debrecen mellett erre a másik legjobb példa szerinte Zalaegerszeg, ahol egy hadiipari vállalat létesített gyártóüzemet.

A zalaegerszegi használt lakások 2018 márciusában négyzetméterenként még csak 253 ezer forintot tett ki átlagosan, most viszont 582 ezer forintba kerülnek. Ez 2,3-szoros drágulás, ami átlag feletti eredménynek számít

- mondta.

Szegeden az olcsó ingatlant már felvásárolták

Ugyanebben a cikkünkben arra is rákérdeztünk a piacra rálátó szakembereknél, hogy mi a helyzet Szegeden, ahová a kínai BYD fogja felhúzni első európai üzemét. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője elmondta, kollégáik azt tapasztalták, hogy a kínálatban szereplő 30 millió forint értékű ingatlanokat már zömmel felvásárolták, márciusban épp a 30-40 millió forintos kategóriából szemezgettek a vevők. 

A BYD-beruházás bejelentésének hatására azok, akik eddig kivártak, most jelentős számban piacra léptek, hogy még azelőtt tranzakciót zárhassanak, mielőtt megérkezne a nagyberuházás számottevő árnövelő hatása a helyi piacra. A szegedi kollégák tapasztalatai alapján néhol már érezhető az árak emelkedése, de ennél jóval markánsabb változásokra lehet majd számítani a közeljövőben

- fogalmazott.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm