19 °C Budapest
Human hand holding French bulldog face.

Kutyatartók, figyelem! Ez a 10 tulajdonság súlyos betegségre utalhat

2024. április 10. 15:15

Az állatorvosok szerint a gazdiknak kerülniük kellene azokat a kutyafajtákat, amelyek extrém, szélsőséges testalkati vonásokkal rendelkeznek, ugyanis a kutya ferde háta vagy rövid lábai súlyos egészségügyi problémákról árulkodhatnak, ráadásul az állat rossz életminőségével járnak együtt - jelentette a Daily Mail.

A túlzó testalkati vonásokat mutató kutyafajták kimondottan népszerűek, azonban ezek az állatok sajnos gyakran szenvednek egészségügyi problémáktól és rossz életminőségtől. Az állatorvosok összegyűjtötték a kutyák azon tíz szélsőséges testalkati tulajdonságát, amelyeket minden jövőbeni gazdinak ajánlott figyelembe vennie - ezek között szerepelnek olyan jellemzők is, mint például a lapított arc, az állat ferde háta és rövid lábai.

Dr. Dan O'Neill, az RVC (Royal Veterinary College) társállat-epidemiológiai professzora szerint sok kutyatulajdonos nem ismeri fel a testalkat és az állat életminősége közötti összefüggéseket. Az RVC és az ICECDogs (International Collaborative on Extreme Conformations in Dogs) által közzétett új útmutató célja, hogy segítse a leendő gazdikat abban, hogy "jó veleszületett egészségi állapotú" kutyusokat választhassanak.

A lapított arcú kutyafajták - ilyenek például a mopszok és bulldogok - légzési nehézségekkel és szemfekélyekkel küzdhetnek, a nagy, kidülledő szemek növelhetik a szemkárosodás valószínűségét, a rövid lábak pedig gerinc- és idegrendszeri problémákhoz vezethetnek. Az angol bulldogok jellegzetes bőrráncai hozzájárulhatnak a bőrfertőzések kialakulásához, míg a faroknélküliség az állat más kutyákkal történő kommunikációját nehezítheti meg.

Az aránytalanul széles fejű fajták - mint például a francia bulldog – gyakran nehezen hozzák világra kölykeiket, a befelé vagy kifelé forduló szemhéjú vérebek fájdalmas szemproblémákkal küzdhetnek, a domború koponya agyi megbetegedésekkel járhat együtt, a ferde hátú német juhászkutyák pedig mozgásproblémákat tapasztalhatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A leggyakrabban érintett fajták között megtalálhatók a Basset Houndok, a bostoni terrierek, a tacskók, az angol bulldogok, a francia bulldogok, a német juhászkutyák, a nápolyi masztiffok, a pekingi kutyák, a mopszok, a shar pei-ek és walesi corgik is.

Dr. Michelle Groleau az ICECDogs tagjaként hangsúlyozza annak fontosságát, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot a fent részletezett problémákról és arról, hogyan segíthetünk megoldani azokat. Ezzel egyetemben a kutatók arra ösztönzik az embereket, hogy az állatok egészségügyi problémái miatt lehetőleg kerüljék a felsorolt kutyatípusok tenyésztését és népszerűsítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem