18 °C Budapest
tokaj village town rural countryside aerial hungary

Szabályosan kiürül az ország keleti fele: tömegek menekülnek ezekből a városokból, falvakból

2024. március 21. 12:57

A magyar városok elnéptelenedése nem új keletű folyamat, azonban utóbbi 5-10 évben erre a tendenciára még rá is erősített számos külső tényező. A városi lakosság számottevően áramlik a községekbe, melyről legalább részben a lakhatási költségek növekedése, az otthonteremtési kedvezmények, a pandémia okozta karanténhatás és a távmunka elterjedése tehet. Területenként azonban óriási különbségek adódhatnak. Míg egyes falvak lakosságszáma akár a duplájára is duzzadhatott 5 év alatt, más helyek rendkívül elnéptelenedtek. A Pénzcentrum friss elemzésében azt vizsgáltuk, mely településekről fogy nagymértékben az állandó lakosság, külön kitérve a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő városokra, amelyek helyett sokan keresnek más otthon.

A magyarországi települések állandó lakosságszámának változásait elemező cikksorozatunk első részében hazánk slágertelepüléseinek rangsorát közöltük, a soron következő második részben pedig az elnéptelenedő helyeket listázzuk. Amíg 2023. január 1-től, 2024. január 1-ig Budapesten 0,4, a városokban 0,6 százalékkal csökkent a lakosságszám, a falvakban elenyésző csökkenés mutatkozott a Belügyminisztérium legfrissebb lakossági statisztikái alapján. Ez azonban csak az átlag, akadnak olyan települések, ahol ugrásszerűen nő, vagy éppen meredeken csökkent a lakosság száma az elmúlt egy, illetve 5 év során. Az pedig, hogy honnan vándorolnak el a legtöbben éppen olyan meghatározó lehet a lakóhelyválasztásban, minthogy hová költözhettek rengetegen az elmúlt években.

A friss statisztikák alapján az elmúlt egy, illetve 5 év alatt rengeteg kistelepülésen figyelhető meg az állandó lakosság nagymértékű csökkenése. Fontos, hogy a listánkat a belügyminisztériumi nyilvántartás adatai alapján úgy állítottuk össze, hogy mely településeken csökkent a legnagyobb arányban a népesség. Tehát nem a számszerű, hanem a százalékos növekedést vettük figyelembe. Így nem váratlan, hogy számos törpefalu található a ranglistán, hiszen egy 100 fős településről hiányzó 10 fő jóval nagyobb változás, mintha egy 25 ezer fős városból tűnik el 1000 fő.

Azt is fontos kiemelni elöljáróban, hogy természetesen a lakosságszám változás önmagában nem pusztán a beköltözőket és elköltözőket mutatja, hanem a születések és halálozások is befolyásolják az adatokat. Viszont a kiugró növekedések, csökkenések mögött feltehetően nem csak a helyi népesség gyarapodása vagy fogyása áll, hanem a vándorlásnak is fontos szerepe van ebben. Mindenesetre az nem állítható, hogy a lakosságszám változása egy az egyben a költözőkkel lenne azonosítható, ezért a számokat ennek tükrében érdemes értelmezni. 

Rengeteg az elnéptelenedő község

A legnagyobb lakosságszám csökkenésű települések listáján idén is dominálnak a törpefalvak. Az egy éves időtávon Iborfia mutatta a legnagyobb elnéptelenedést, ami azért érdekes, mert 5 év alatt viszont az egyik legnagyobb növekedést könyvelhette el. Az ország legkisebb lélekszámú településén ugyanis a hivatalos állandó lakóhely statisztika alapján 2019-ben 8-an, 2023-ban 18-an, 2024-ben pedig 14 laktak. (Azt érdemes hozzátenni, hogy a 2022-es népszámlálási adatok szerint a valódi lakosok száma inkább 7 lehet, sok településen van ilyen eltérés az állandó és a feltételezhetően valós lakosságszám között.)

Ebből is látszik, hogy miért kerülhet ennyi törpe- és aprófalu a listába. Az egyetlen viszonylag nagyobb lakosságszámú település a listában Pér, ahol 8,5 százalékos csökkenés mutatkozott. Ennek azonban nem az az oka, hogy elmenekült a lakosok jó része egy év alatt, hanem hogy változás történt a nyilvántartásban. Ugyanígy került a 2024-es slágertelepülések listájára Mezőörs a cikksorozatunk másik részében. 2022 őszén derült ki ugyanis, hogy az 1989-ben elvileg Pérhez csatolt Mindszentpuszta területátcsatolása nem történt meg, így az önkormányzatoknak és a hivataloknak rendezniük kellett ezt a helyzetet. Így Mindszentpuszta ismét Mezőörshöz tartozik már a nyilvántartások szerint is egységesen: ha megnézzük a belügyi adatbázist, Pér lakossága 233 fővel csökkent 2023-ról 2024-re, Mezőörsé pedig 298 fővel növekedett. Ez jórészt az átsorolás hatása.

Azért akad az 50-es listán néhány az átlagosnál picit nagyobb, de még mindig elég kis lakosságszámú község, mint a borsodi Sajóivánka, a baranyai Siklósnagyfalu és Borjád, a veszprémi Ukk, vagy az ugyancsak borsodi Lácacséke. Ezeken a helyeken jóval magasabb volt arányaiban a lakosok számának csökkenése, mint amit a természetes fogyással meg lehetne magyarázni.

Az a lista, amelyet az elmúlt 5 év során végbement lakosságszám csökkenés alapján állítottunk össze, ugyancsak sok törpe- és aprófalvat tartalmaz. Az első nagyobbnak mondható község a listában Kispalád, erre is megvan azonban a magyarázat: a település több választás alkalmával is elhíresült a papíron bejelentett, de nem ott élő emberek szavazása kapcsán. Mindenesetre ettől az elnéptelenedés ugyanúgy jellemző lehet a községre, legfeljebb nem a számok által tükrözött mértékben. 2015-ben még 1062 állandó lakosa volt Kispaládnak, 2018-ban jóval több: 1296. 2019-ben ismét visszacsökkent 1044-re és azóta is csökkent, 2023-ban már csak 784 állandó lakosa volt. Ez emelkedett 2024-ben 796-ra.

A nagyobb települések a listában is mára mind 1000 fő alá csökkentek. Ilyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Lónya, Barabás, Beregsurány, Csengerújfalu, a már említett Kispalád, vagy Szamosangyalos, ahol 5 év alatt 15-20 százalékkal csökkent a lakosságszám. Ide tartozik még a borsodi Bodrogkeresztúr is. A legkisebb települések között ott van a szintén borsodi Perecse, Tornakápolna, és Keresztéte, vagy a zalai Pusztaapáti, Ramocsa, Csertalakos, Börzönce és Alsószenterzsébet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiürülnek a kisvárosok

Ahogy a slágertelepülések esetében, az elnéptelenedő helyek vonatkozásában is megnéztük külön a városokat. Bár a ki- és beköltözés a legkisebb településeken mutat látványos változást, sokan inkább a népesebb helyeken találnák meg új lakóhelyüket, ahol jobb az infrastruktúra, van háziorvosi praxis, gyógyszertár, egy-egy bolt, stb. Vannak azonban olyan magyarországi kisvárosok, amelyek valószínűleg nem számítanak vonzó lakóhelynek, mivel jelentősen apadt a lakosság az elmúlt egy, illetve 5 évben.

Az egyéves listát Tokaj vezeti, mely tavaly még csak a 8. helyen volt. A lakosságszám csökkenés mértéke közel ugyanannyi, az elnéptelenedés tovább folytatódott. Második helyen Mezőhegyes, harmadikon Máriapócs végzett. Az első 50 között helyet kapott települések közül a legnagyobb Békéscsaba, Veszprém, Nagykanizsa, Dunaújváros, Salgótarján, Gyöngyös, Szentes, Kazincbarcika és Tata.

Úgy tűnik, az 5 év alatt végbement elnéptelenedésben Tiszaújváros, Kazincbarcika, Dunaújváros és Salgótarján bebetonozta magát az élen. Több megyeszékhely, például Salgótarján, Szekszárd, Miskolc, Veszprém, Szolnok, Eger, Kaposvár, és Zalaegerszeg került az 50-es listára. Azt hozzá kell tenni, hogy 2019 óta Magyarország lakosságszáma 1,8 százalékkal, közel 180 ezer fővel csökkent. A városok lakosságcsökkenése ennél szinte csak nagyobb mértékű volt, a fővárosban 3,7 százalék - a 13. és 22. kerület kivételével mindenhol fogyás látható -, a megyeszékhelyeken 4,7 százalék látszik, egy helyen sem volt emelkedés. A megyei jogú városokban 3,2 százalék volt a csökkenés - mindenhol apadás látszik, kivéve Érdet, ahol 5,7 százalékos növekedést látni az adatsorban. Minden egyéb városban átlagosan 3,4 százalékos a csökkenés.

A magyar városok elnéptelenedése nem új keletű folyamat, az utóbbi 5-10 évben azonban ráerősített erre a trendre több külső tényező, mint a falusi csok bevezetése, a városi lakhatás drágulása, az infrastruktúra fejlődése, a pandémia okozta karanténhatás, a home office rohamos elterjedése. Azt is mondhatnánk, hogy vonzóvá is vált agglomerációban letelepedni a sok együttes körülmény hatására. Ezt a trendet némiképp megreccsentették az egekbe szökő kamatok, a rezsiválság, a rekordinfláció, azonban a válságok enyhülésével tovább folytatódhat a szuburbanizáció.

Ahogy a korábbi években, idén is cikksorozatban vizsgáljuk a magyarországi települések lakosságszám változását, melynek a slágertelepülések volt az első része, második pedig az elnéptelenedő falvak, városok. A következőkben foglalkozunk még a legnépszerűbb Balaton-parti és Tisza-tavi településekkel, a fővárosi agglomeráció legkedveltebb településeivel, és a falusi csok esetében preferált helyekkel is. A sorozatunk már megjelent cikkei itt találhatók. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm